-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Păltiniș, Rășinari, Gura Râului și Râu Sadului. Unde găsim cea mai bună apă

Cele mai citite

În luna martie sărbătorim cel mai important element din viața noastră, element fără de care nu am putea trăi mai mult de 5 zile. Nu, nu este vorba despre telefon, ci despre apă.

În data de 22 martie se celebrează Ziua Mondială a Apei, așa că, fie că bem apă îmbuteliată, de la robinet sau de la izvoare, trebuie să fim recunoscători că țara noastră nu duce lipsă de această sursă.

În România, problema deficitului de apă a început să se facă simțită, mai ales în contextul secetei, când aproximativ 300 de localități au fost afectate de furnizarea apei în regim restricționat în vara anului 2022.

În anul 2022, DSP Sibiu a publicat un raport privind calitatea apei în județ. Potrivit acestuia, oamenii din localitățile din județ care nu sunt racordate la rețeaua publică se aprovizionează din 339 de fântâni publice și 165 de șipote aflate pe domeniul public și 22.499 de fântâni particulare.

Părerile sunt împărțite, pe paginile de Facebook circulă numeroase zvonuri: „Nu consumați apă de la Păltiniș”, ori „M-am simțit rău după ce am băut apă de la Gura Râului” etc. Am încercat să demontăm toate aceste zvonuri și să vedem, real, care este cea mai bună apă potabilă de la izvor din localitățile menționate mai sus.

Criteriile de potabilitate sunt definite printr-o serie de parametri organoleptici, fizico-chimici și microbiologici, precum miros, culoare, pH, conductivitate, turbiditate etc.

Apa de izvor este influențată de poluare și de modificările climatice, precum perioadele ploioase sau de secetă, care îi pot modifica, de exemplu, conținutul de minerale. Astfel, cu ocazia acestei zile atât de importante, am discutat cu specialiști despre cele mai populare izvoare din județ. Cei mai mulți locuitori ai Sibiului care consumă apă de la izvor merg în Păltiniș, Rășinari, Gura Râului și Râu Sadului.

PH-ul

PH-ul reprezintă concentraţia ionilor de hidrogen dintr-o soluţie, iar scara pH, care merge de la 0 la 14 unităţi, se foloseşte pentru a măsura aciditatea şi alcalinitatea soluţiei. PH-ul apei este foarte important, fie că vorbim de apa de la robinet sau de cea de la fântână şi numai un pH între 6,5 si 9 este tolerabil de către corpul uman, deşi există necesităţi diferite pe plan intern şi extern, potrivit stropderoua.ro.

PH-ul izvorului de la Păltiniș este 6,7, același ca la izvorul de la Rășinari, iar la Gura Râului și Râul Sadului este 6,9, respectiv 7. Cu un pH de la 0 la 7, apa poate fi considerată acidă, dacă pH-ul este 7, apa e considerată neutră, iar peste acest nivel putem vorbi de apă alcalină, însă după cum se observă, niciun izvor din cele patru nu depășește pH-ul de 7. De pildă, cele mai multe ape de băut din comerţ au pHul 7, berea are un pH în jur de 5, iar sucurile între 5 şi 6. Sângele şi celulele noastre trebuie să fie uşor alcaline, ele au un pH între 7,35 şi 7,5, dar sunt influenţate şi de apa extrasă de organism din alimentele pe care le mâncăm. Astfel, apa de băut are rolul de compensa o alimentaţie prea acidă care ne poate deregla metabolismul. Aceasta mai ales în cazul în care rinichii nu sunt sănătoşi, deoarece acestora le revine importanta sarcină de a regla aciditatea sau alcalinitatea din sânge (urina are valori ce pot varia între 4,8 si 8). Extern, pielea sănătoasă are însă în mod normal un pH între 4,5 şi 6.

Nitriţii – NO2

Nitriții – NO2 indică modificări în timp ale calității apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuși. Odată ingeraţi, nitraţii se transformă în nitriţi (NO2) – substanţe mult mai toxice decât nitraţii în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Pentru nitriţi, legea nr. 458 /2002 privind calitatea apei potabile, prevede:0.5 mg/l. Potrivit analizelor APA CANAL SIBIU, cele patru surse de apă din Sibiu au o valoare mai mică de 0,04 mg/l NO2.

Conductivitatea electrică

Conductivitatea electrică se referă la proprietatea apei de a permite trecerea curentului electric. Conductivitatea apei creşte odată cu conţinutul ei în substanţe dizolvate.

Apa, în general, indiferent de sursă, conţine pe lângă molecule de H2O (apă pură) şi o mulţime de alte substanţe. Pe masură ce purificăm apa, conductivitatea scade. Conductivitatea apei ne dă informaţii despre compoziţia ei chimică şi reprezintă concentraţia de ioni şi mişcarea lor.

Pentru conductivitatea electrică, legea nr. 458 /2002 privind calitatea apei potabile, prevede: 2500 uS/cm. În analize, determinarea conductivității electrice la 20 grade indică pentru izvorul Păltiniș valorea 37 µS/ cm, la Rășinari 47 µS/ cm, la Gura Râului 49 µS/ cm, iar la Râu Sadului 46 µS/ cm.

Turbiditatea

Turbiditatea se referă la o lipsă de limpezime, în sensul în care există particule nedizolvate în apă, dăunătoare sănătății. Turbiditatea apei potabile este dată de cantitatea de impurități ce se găsesc în ea. Cu cât nivelul este mai mare, cu atât apa este mai periculoasă pentru sănătate. Turbiditatea se măsoară în UT (unități de turbiditate), iar Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un nivel maxim admisibil de 5 UT în apa potabilă.

În România se ține cont de această recomandare, conform clack.ro. De altfel, peste acest nivel, impuritățile devin vizibile cu ochiul liber și orice persoană își poate da seama că apa nu este sigură pentru consum. Standardul ideal, adică nivelul optim, ar trebui să fie sub 1 UT, de aceea sistemele de purificare a apei sunt foarte utile, iar instalarea lor va readuce apa în parametrii normali pentru sănătate. La acest capitol, izvorul din Păltiniș indică o turbiditate de 0,28 UNT, la cel din Rășinari de 1.03 UNT, la Râu Sadului 0,97 UTA. Izvorul de la Gura Râului are cea mai mare turbiditate, de 3,29 UNT.

Ce spun cei de la Apele Române

Ing Șef SGA SIBIU, Sebastian Nicolae Forir, spune că parametrii  microbiologici și fizico – chimici din buletinele de apă potabilă din localitățile Rășinari, Gura Râului, Păltiniș, Sadu, se încadrează în limitele admise pentru calitatea apei destinate consumului uman.

„Putem afirma că cea mai bună este apa din sursa subterană, în cazul de față, sursa Păltiniș. Buletinul de analiză din data de 08.01.2024 – Păltiniș, str. Cindrel, indică parametrii din grupa azotului sub limita de detecție, la fel ca și indicatorii regimului de salinitate (sulfați, cloruri) și metale totale (aluminiu). Facem mențiunea că localitățile Gura Râului și Sadu sunt deservite de propriile stații de tratare a apei brute. Localitatea Rășinari este alimentată cu apă tratată la stația Dumbrava 2 din Sibiu”, spune inginerul șef.

Articolul a fost realizat pe baza ultimilor analize la apă (începutul anului 2024) realizate de APA CANAL SIBIU.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect