-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Bogdan Armenciu, șahistul care antrenează mințile celor mici

Cele mai citite

Chiar și în era tehnologiei și a diverselor forme de divertisment, șahul rămâne unul dintre cele mai vechi și captivante jocuri de strategie, continuând să fascineze mințile oamenilor. Originea exactă a acestui joc a fost mereu învăluită în mister, cu numeroase țări revendicându-și titlul de inventator. India, China și Persia sunt doar câteva dintre fostele imperii care au fost asociate cu apariția jocului de șah.

Șahul sau jocul minții este dovada vie că oamenii nu renunță la „obiceiurile vechi”, iar faptul că suntem în anul 2024 și tinerii merg la competiții aspirând să  devină personaje emblematice este un lucru impresionant.

La Sibiu, pasionații de șah au o oază de învățare și dezvoltare în Clubul de Șah A.C.S. Onixteia, fondat de Bogdan Armenciu. Aici, copiii și adulții vin pentru a învăța nu doar mișcările pe tablă, ci și valori precum răbdarea și concentrarea. Șahul nu este doar un simplu joc; este o activitate care poate aduce numeroase beneficii sănătății mintale și emoționale, fiind totodată o modalitate excelentă de a stimula creativitatea și abilitățile intelectuale. Studiile științifice susțin aceste beneficii și evidențiază impactul pozitiv al practicării șahului asupra stării noastre generale de bine.

„Când eram mic eram foarte agitat, iar ai mei au vrut să mă dea la o activitate care să mă liniștească. Așa am ajuns să învăț  șah la șapte ani. De atunci a devenit pasiunea vieții mele. Am jucat șah de performanță de mic, am mers la concursuri naționale și lotul național până la vârsta de 19 ani”, spune Bogdan.

Cursul vieții a făcut să se oprească din a practica acest sport, însă așa cum se spune, atunci când ajungem la maturitate, ne întoarcem la pasiunile din copilărie. S-a reapucat de șah în urmă cu un an, după o pauză de aproape 20 de ani de când a pus piesele deoparte.

„Tata venea cu mine la antrenamente și lua notițe pentru că eu eram prea mic”

Bogdan spune că odată cu dezvoltarea tehnologiei s-au schimbat atât modul de gândire, cât și precizia jocului și a vitezei de calcul.

„Tata venea cu mine la antrenamente, iar pentru că eram prea mic să scriu, îmi lua el notițe. Fiind adult, asimila mult mai repede informațiile și ceea ce antrenorul dicta. După cursuri, veneam acasă și mă antrenam cu el. Îi mulțumesc că niciodată nu s-a lăsat bătut. A durat un an jumătate până când s-au inversat rolurile”, spune râzând Bogdan.

Ce lecții de viață te poate învăța șahul

L-am întrebat pe Bogdan cum te poate educa șahul, iar el mi-a zis că acest joc al minții te învață multe lecții de viață: independența, atenția, puterea de calcul și cea mai de preț lecție, trăirea în prezent.

Deși am putea crede că jocul ține doar de minte, antrenorul ne explică faptul că șahul ține și de puterea fizică: „După o partidă de șah, efortul se poate resimți inclusiv fizic. Creierul nu face diferența între efortul fizic și intelectual. Și șahul este un sport al tensiunii, al presiunii. Se joacă pe timp, cu ceas, iar fiecare secundă contează. Dacă nu te conectezi cu piesele poți pierde foarte ușor”.

Mâna, prelungirea creierului

Șahistul spune că mulți părinți vin la el și nu înțeleg cum din copii agitați, Bogdan i-a „liniștit” și i-a învățat să aprecieze timpul: „Am avut părinți care mi-au spus că au alți copii acasă, ceea ce mă bucură enorm. Aș putea spune că aici la noi de multe ori oferim mai mult decât șah. Spre exemplu, la antrenamente nu au voie să mute piesele de pe tablă, ci doar în minte. Mâna este prelungirea creierului. Nu mutăm lemne. Aici scoatem copiii din zona de confort, iar acest lucru susține dezvoltarea lor personală constantă. Cu cât antrenamentele sunt mai grele, cu atât sunt mai pregătiți, iar concursurile sunt simțite ca fiind mai ușoare”.

În prezent, la Clubul de șah vin 30 de copii. Cel mai mic învățăcel are doar patru ani, însă aici vin și adulți, părinți, dar de cele mai multe ori aceștia nu pot continua având acele priorități aduse de viața de adult. Deși sunt și copii care vin la îndemnul părinților, antrenorul spune că treptat aceștia încep să prindă gustul jocului.

Bogdan a terminat Matematică-Informatică, iar de meserie este programator. Practic șahul i-a venit mănușă. La întrebarea „Dacă ar putea sta la un pahar de vin, ce personalitate ar alege”, el mi-a răspuns, fără ezitare: Mihai Eminescu. Deși, personal mă gândeam că va alege un om de știință din timpurile vechi, m-a surprins și m-a făcut să îmi pun câteva întrebări. De ce Eminescu? El spune că modul în care dansează cuvintele în versuri te fac să îți dai seama de viziunea pe care el o avea, viziune ce poate fi întâlnită și în șah.

Sibiul, conservator cu privire la șah

Cu o pasiune contagioasă pentru acest joc, Bogdan împărtășește cunoștințele sale cu cei dornici să învețe. Cu toate acestea, el crede că Sibiul ar putea face mai mult pentru a promova și a înțelege importanța șahului, prin organizarea de tabere și inițiative educative: „Ar trebui să se înțeleagă fenomenul pentru a putea afla beneficiile, iar aici mă refer la cultură și viziuni”.

Mai multe informații găsiți pe https://clubsah.ro.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect