Astăzi, 25 aprilie, Muzeul ASTRA a inaugurat Centrul de Activități și Resurse Regionale (C.A.R.R).
Acest proiect, finanțat prin Granturile SEE și implementat de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, și-a propus restaurarea și punerea în valoare a Casei Artelor, având ca scop îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și consolidarea antreprenoriatului cultural.
Evenimentul a marcat deschiderea către public a spațiilor educaționale și creative, inclusiv a expoziției „Făurind Transilvania. Oameni și meșteșuguri”, care aduce în prim-plan modul în care meșteșugarii au influențat evoluția comunităților și peisajul cultural urban și rural. Casa Artelor va deveni centrul de formare și certificare a meșterilor populari, promovând modele de bune practici în prezervarea și restaurarea peisajului construit.
Casa Artelor va găzdui spații de învățare și de lucru, devenind un hub creativ pentru înțelegerea și conservarea patrimoniului cultural.
„Vreau să vă spun că acest proiect este al 3-lea copil al meu. Îl visam de mult, pentru că noi avem datorie față de patrimonii, material și față de meșteri. Cum, peste 50 de ani când ai noștri copii și ai noștri nepoți se vor bucura de activități culturale de calitate în Muzeul ASTRA, dacă nu așezi un drum al dezvoltării economice pentru meșteri? De la parter și până la etaj, acest monument istoric este valorizat, este comunicat și vrem ca toată lumea să și-l asume. Dacă la parter începe cu spații pentru meșteri populari, ca și pentru cei din industrii cultural-creative, un magazin care favorizează produsele meșterilor. Avem apoi la etajul superior sala în care vom face certificare a competențelor meșterilor și vreau să vă spun că sunteți singura instituție muzeală cu profil etnografic din Europa, care certifică competențele meșterilor și este acreditată de instituțiile din România să ofere acel act fără de care meșterii nu se mai pot descurca în viitor”, a declarat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.
Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Museene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.