Nu este niciodată prea târziu pentru nimic. Nu este prea tâziu să devii ceea ce ai fi vrut să fii, nu este prea târziu să fii fericit, nu este prea târziu să faci ceea ce-ți dorești să faci și niciodată nu este prea târziu să înveți. Este exemplul demn de urmat al unor oameni trecuți de 50 de ani care au decis să afle toate secretele tehnologiei și ale calculatorului. Șansa le-a fost oferită de bibliotecara Magdalena Iacob, care s-a gândit să folosească în mod util șase calculatoare primite printr-un program. Așa au fost înființate cursurile gratuite de calculator pentru pensionari, un proiect care ne demonstrează că imaginația și curiozitatea nu au vârstă și că altruismul și voluntariatul se pot naște din provocări.
Din septembrie 2012, la Biblioteca Astra, filiala Vasile Aaron se țin cursuri gratuite de calculator pentru pensionari. Inițiativa este a bibliotecarei Magdalena Iacob. „Totul a început în primăvara lui 2012, când am primit 6 calculatoare prin programul Biblionet. Mulți dintre pensionarii înscriși la bibliotecă aveau curiozități în legătură cu internetul și calculatorul și așa mi-a venit ideea. Majoritatea îmi spuneau că ar accesa, dar nu știu cum.” Exista însă o problemă. Voluntarii. Cursurile ar fi trebuit predate de cineva, pentru ca Magdalena să-și poată face treaba la bibliotecă. „I-am găsit printre cititorii bibliotecii și s-au dovedit a fi tineri foarte dedicați, chiar peste așteptări.” De când au fost inițiate cursurile, sunt 4 serii de pensionari care au pătruns în tainele tehnologiei și ale evoluției, iar cel mai bătrân dintre ei a avut 83 de ani. În momentul de față sunt 4 voluntari, doi studenți și două eleve, iar în ultima serie, pentru care cursurile au început în luna noiembrie și se vor termina la începutul lunii februarie, sunt 16 cursanți cu vârste cuprinse între 52 și 73 de ani. „Cei care vin la noi sunt interesați de navigare pe internet, comunicare cu cei dragi, folosirea aparatului foto, vizionări de filme, audiții muzicale”. De la prima inițiativă și până astăzi au fost câte 2 serii pe an, primăvara și toamna, iar aproximativ 54 de pensionari au învațat gratuit să folosească internetul și calculatorul. „Reușesc să învețe pentru că facem puțină teorie și multă practică pe calculator. Le arătăm pe video proiector și apoi, lucrăm cu fiecare în parte. Le dăm cursul tipărit și acasă”, mai spune Magdalena Iacob.
Un nou curs din aprilie
Marco Leon Olescu are 20 de ani și este voluntar din 2013. A acceptat, considerând acest lucru o provocare, o curiozitate, dar și pentru că este student la Inginerie. „Ce mă uimește la ei este curiozitatea lor și dorința de a se moderniza. Simt că pătrund în secolul 21, după cum spun chiar ei. Mă bucur că pot să-i ajut și să le împărtășesc din ceea ce știu eu”. Ioan Helmeczi are 74 de ani și este cel mai vârstnic cursant. „M-am decis să fac cursul pentru că este o oportunitate în a învăța foarte multe lucruri noi și pentru a ne conecta la realitățile epocii noastre. Am cumpărat de curând un laptop și mă pasionează extraordinar tot ce pot face pe el. Sunt foarte multe lucruri de învățat și văzut. Îmi place foarte mult muzica și să mă uit la imagini din marile orașe ale lumii. Vreau să mulțumesc bibliotecii pentru oportunitatea pe care ne-o oferă nouă, celor mai în vârstă, de a ne schimba viața în ceva frumos”. Și doamna Ana Giurca vine la curs, la cei 66 de ani ai săi, însă motivul este altul. „Am doi băieți plecați de mulți ani în Spania. Acum pot comunica cu ei. La început mi-a fost foarte greu, dar acum m-am obișnuit. Este foarte important ce învăț, nu-mi vine să cred că acum îi pot vedea, auzi pe ei și pe nepoți. Îți mai potolești dorul”.
În momentul de față nu se mai fac înscrieri, însă Magdalena Iacob spune că acest curs va fi reluat, ca și în anii precedenți, probabil la începutul lunii aprilie. Data exactă însă urmează a fi stabilită în funcție de disponibilitatea voluntarilor.