11.8 C
Sibiu
luni, mai 19, 2025

Problemă majoră de sănătate în România: „Chiar poți tuși până la moarte”

Cele mai citite

România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, 112 cazuri de tuse convulsivă, de şapte ori mai multe decât numărul de cazuri din tot anul trecut.

Cazurile au fost raportate în 22 de judeţe.

banner
banner
banner

Timiş a înregistrat un număr de cazuri de ordinul zecilor, în timp ce judeţul Alba informează că un singur caz a fost diagnosticat în perioada ianuarie-aprilie.

Doi pacienţi, ambii sugari, au murit după ce au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. De altfel, copiii cu vârste sub patru ani reprezintă categoria de vârstă cea mai afectată.

„Cineva s-a supărat și a comentat negativ afirmația mea, dintr-o postare anterioară, în care precizăm că în tusea convulsivă poți tuși până mori.

Sau până faci complicații extrem de dureroase și grave cum ar fi să ți se rupă coastele.

Doamna din imagine, pensionar de 69 de ani, altfel sănătoasă și fără nici un traumatism în antecedente, s-a prezentat la medic cu această vânătaie enormă și cu dureri violente în piept.

Acestea au apărut după un acces foarte lung și sever de tușe. Tomografia computerizată a arătat fractură de coastă în acea zona.

Iar analizele din exsudatul nazal au confirmat infecție cu Bordetella pertussis. Cu alte cuvinte în tusea «măgărească» chiar poți tuși până la moarte!

Notă: doamna primise vaccin corespunzător cu 8 ani în urmă. Mesaj – copii, dar și seniorii, trebuie protejați de tușe convulsivă”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook, anunță protv.ro.

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) transmite o serie de recomandări pentru populație:

  1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);
  2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;
  3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;
  4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;

Amintim că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%.

  1. promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).
  2. Urmărește Sibiu 100% în Google News
Publicitate
Ultimele știri

Transport agabaritic uriaș în România cu masa totală de 753 de tone, echivalentul a 500 de autoturisme

Un convoi agabaritic de mari dimensiuni va trece pe DN 7 și A1, iar punctul final al destinației este...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect