22.3 C
Sibiu
vineri, mai 24, 2024

„Cufărul călător” a ajuns pe Valea Târnavelor

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

După ce a călătorit în Mărginimea Sibiului și Podișul Hârtibaciului, „Cufărul călător” a ajuns în capitala Văii Târnavelor, la Mediaș.

Publicitate

Gazdele proiectului organizat de către Muzeul Astra, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, tema prezentării fiind pânza.

Publicitate

Copiii au aflat despre felul în care sunt extrase fibrele din plantele de in și cânepă, care mai apoi, prin prelucrare, ajung obiecte de îmbrăcăminte.

În cufăr s-au aflat obiectele necesare procesării fibrelor, bucăți de pânză, dar și vopsele și matrițe de imprimat: „Hainele pe care le aveți acasă pot avea o nouă viață. Cu aceste matrițe puteți aplica diverse modele pe tricouri, pantaloni sau veste, iar acestea să arate diferit. Așa, refolosim îmbrăcămintea, economisim bani și facem bine naturii”, a declarat Raluca Andrei, coordonatoarea proiectului „Cufărul călător”.

Temă de casă: să caute în casele bunicilor obiecte tradiționale

Alături de elevii medieșeni s-a aflat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, care le-a mărturisit copiilor că, înainte de a fi avocat și președintă, a fost învățătoare: „Mă încearcă un sentiment de bucurie de fiecare dată când intru într-o sală de clasă. Îmi creați o stare de bine pentru că vă văd dornici să aflați cât mai multe despre lumea în care trăim. Timp de cinci ani am fost învățătoare, poate cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Astăzi veți afla despre tradițiile bunicilor și străbunicilor voștri și, alături de profesorii voștri, vă invit să vă continuați studiul în atelierele interactive pe care vi le-am pregătit în Muzeul Astra din Pădurea Dumbrava, dar și la Casa Artelor din centrul Sibiului”.

La finalul lecției deschise, atât muzeografii, cât și Daniela Cîmpean, le-au dat copiilor o temă de casă: să caute în casele bunicilor obiecte tradiționale care sunt folosite pentru prelucrarea fibrelor textile, sau vestitele „lăzi de zestre”, să le afle povestea și, mai apoi, să le-o împărtășească prietenilor și colegilor.

Proiectul „Cufărul călător” va continua în școli de pe Valea Hârtibaciului.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Doi dintre cei mai tatuați oameni din lume au ajuns la Sibiu

Transilvania Tattoo Expo și-a deschis porțile astăzi, la ora 13.00, la Sala Thalia din Sibiu. Pentru prima dată la...

Știri pe același subiect