0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

EDITORIAL. Un elev de nota 10! Și 11 școli inutile

Cele mai citite

S-au comunicat rezultatele (înainte de contestații) la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. 65 de elevi, la nivel național, au terminat ciclul gimnazial cu media 10. Cel mai mic procentaj raportat la nivelul ultimilor ani. Iar diferența e una extrem de disproporționată: 429 anul trecut, 221 în anul 2022, respectiv 132 în anul 2021 au obținut media 10. Per total, cele mai proaste rezultate înregistrate în ultimii trei ani.

Un singur candidat cu media 10

Un singur candidat, de la Colegiul Național „Octavian Goga”, Sibiu, a încheiat examenul cu media generală 10 (zece). 10 școli din județ au o promovabilitate de 100%, cu medii mai mari sau egale cu 5. Dar avem nu mai puțin de 11 școli de pe raza aceluiași județ în care niciun elev nu a obținut media 5! Poate nu e chiar lipsit de importanță să le și nominalizăm aici: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Sibiu, Școala Gimnazială Cârța, Școala Gimnazială Dobârca, Școala Gimnazială Hoghilag, Școala Gimnazială Merghindeal, Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Nou, Școala Gimnazială Nr. 11 Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială Prislop și Școala Gimnazială Waldorf „Hans Spalinger” Roșia.

Într-o „Românie educată” veșnic înțepenită în stare de proiect și într-o țară din Uniunea Europeană cu cele mai multe WC-uri în curte (peste 40 % dintre români stau încă în locuințe fără canalizare, după ultimele date ale Institutului Național de Statistică), rezultatele nu ar trebui să surprindă.

Ar fi de notat poate câteva indicii, dătătoare de sens pentru astfel de „performanțe”: un sistem de învățământ într-un permanent contratimp cu realitatea vremurilor pe care le asumăm, trei ani de pandemie cu școală on-line, o grevă prelungită a profesorilor (finalizată printr-un simulacru de soluții), inadaptabilitatea (totală sau parțială) a părinților la „sistemul de meditații particulare”, care a devenit tot mai imperios necesar și costisitor pentru a face față cerințelor școlare.

Anul trecut, aproape jumătate dintre profesori au obținut mai puțin de nota 7 la titularizare

Nu cred că are vreo relevanță, între noi fie vorba, și faptul că aproape jumătate dintre profesorii care au susținut examenul de titularizare anul trecut au obținut mai puțin de nota 7 (notă de la care puteau deveni titulari pe post), ceea ce înseamnă implicit o infuzie de dascăli în învățământ insuficient pregătiți, care activează însă din plin ca suplinitori și „formatori” pentru copiii noștri. „Așteptăm cu celeritate” (ca să cităm un filosof, se bârfește pe ici-colo, în viață) rezultate re/evoluționare ale acestui an.

În 2019, fostul ministru Ecaterina Andronescu a vrut să le interzică prin lege profesorilor cu note sub 5 la examenul de titularizare să mai fie primiți la catedră. Lor și celor care s-au retras din examen din diverse motive. A renunțat la idee în urma opoziției din partea sindicatelor profesorilor. Sindicate care își fac apariția cel mai adesea atunci când e vorba de „drepturi legale” ale cadrelor salariale, nu însă și în cazul „drepturilor morale” ale copiilor și părinților la un învățământ decent, adaptat vremurilor, cu rezultate adecvate. Veți spune, desigur, că nu nota e importantă pentru cuantificarea unui copil. Așa și este. Doar că nota e normativă pentru a reuși să te agăți de un liceu mai bun, ceea ce înseamnă șanse ceva mai mari pentru o altă calamitate: bacalaureatul. Și aici avem de-a face cu o altă anomalie.

Strategie prezidențială eșuată lamentabil

În urma evaluării naționale, „calculatorul” îi trimite pe elevi, în funcție de medii, în licee foarte bune, bune și… restul. O instituire clar arbitrară a unei stratificări educaționale induse (și impuse) de sistem. Doar că Bacalaureatul (cu excepția probelor de profil) e același, pentru toți elevii, indiferent de calitatea liceului la care au fost expediați.

Una peste alta, avem o strategie prezidențială pentru o „Românie educată”. Un proiect a cărui operaționalizare a fost inclusă ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Suntem la jumătatea lui 2024. Ne mai uităm puțin peste rezultate?

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect