Tarifele pentru pentru apă și canalizare au fost ajustate de la 1 februarie în aria de operare a societății Apa Târnavei Mari Mediaș.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei, prețul pentru apa potabilă la nivelul întregii arii de operare este de 9,24 lei/metru cub, iar tariful pentru canalizare este de 8,87 lei/metru cub – la ambele adăugându-se cota de TVA de 9%.
„Compania Apa Târnavei Mari informează clienții asupra ajustării tarifelor / prețurilor pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare începând cu 1 februarie 2025.
Astfel, prețul pentru apa potabilă la nivelul întregii arii de operare este de 9,24 lei/metru cub, iar tariful pentru canalizare este de 8,87 lei/metru cub – la ambele adăugându-se cota de TVA de 9%.
Reamintim că societatea Apa Târnavei Mari gestionează, în prezent, investiții de peste 200 de milioane de euro pentru îmbunătățirea și extinderea serviciilor de apă și de canalizare în nordul județului Sibiu, prin intermediul „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu – Etapa II”.
Investițiile în infrastructura de apă cuprind extinderi și/sau reabilitări în 37 de localități din aria de operare, iar în infrastructura de apă uzată cuprind extinderea și reabilitarea infrastructurii de canalizare menajeră în 11 localități.
Aproape 80% din această sumă de 200 milioane de euro provine din fonduri europene nerambursabile.
Fără aceste fonduri, investițiile nu ar fi putut fi realizate! Dacă, totuși, am fi dorit să derulăm investiții majore din fonduri proprii, care să aducă modernizarea rețelelor existente și servicii de furnizare apă / canal în localități care nu au beneficiat niciodată de acestea, tarifele ar fi fost cu mult mai mari decât cele actuale, pentru acoperirea costurilor.
Implementarea la nivel regional a investițiilor în cadrul „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu” a impus, odată cu semnarea Contractul de Finanțare nr. 321 între Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management și S.C. Apa Târnavei Mari S.A. în calitate de Operator Regional de Apă și Apă Uzată, un Plan anual de evoluție a tarifelor pentru perioada 2021 – 2026 (ultimul an de implementare a măsurilor investiționale aferente acestui proiect).
Respectarea Planului anual de evoluție a tarifelor este o condiţie obligatorie cuprinsă în Contractul de Finanţare, semnat în 15.07.2020.
Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, atât cu inflația cumulată pe ultimul an, cât și în termeni reali.
Tarifele reflectă, pe de-o parte, acoperirea cheltuielilor de exploatare, influenţate de inflaţie şi, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarife a componentei de cofinanţare care aparţine Companiei Apa Târnavei Mari. Cofinanțarea Operatorului la proiectul derulat cu fonduri europene este de 6% , în valoare absolută de circa 10 milioane de euro.
Planul anual de evoluție a tarifelor a fost aprobat prin Hotărâri ale Consiliilor Locale ale Unităţilor Administrativ – Teritoriale din cadrul Operatorului și de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Târnavei Mari”. Ajustările de prețuri/tarife, aplicabile de la 1 februarie 2025 au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.), prin Decizia nr. 307/10.12.2024 și de Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară nr.10/2020, respectiv, Actul Adițional nr. 16/16.11.2020, cu respectarea tuturor obligațiilor prevăzute în Contractul de Finanțare al Proiectului și în Planul anual de evoluție a tarifelor pentru perioada 2021 – 2026” se arată în comunicatul postat pe site-ul Apa Târnavei Mari Mediaș.
Apa Târnavei Mari a transmis și un punct de vedere pe această temă.
„Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, ajustările de preț / tarif din ultimii ani au fost motivate de existența unui cadru instituțional și legal, obligatoriu de îndeplinit pentru aprobarea și finanțarea proiectului derulat cu fonduri europene, cât și asigurării cofinanțării de către societatea Apa Târnavei Mari.
Avem nevoie de proiecte care să dezvolte și să modernizeze sistemele publice de apă și canalizare, iar în acest context avem nevoie de finanțări din fonduri europene, iar accesarea acestor finanțări atrage anumite obligații.
Planul anual de evoluție a tarifelor este o condiţie obligatorie cuprinsă în Contractul de Finanţare, semnat în 2020, iar în ceea ce ne privește, strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, până în 2026. Acest plan de evoluție a tarifelor a fost asumat la nivelul administrațiilor din zona noastră de operare.
După ajustarea din acest an, în privința prețului la mc apă potabilă, în unele așa numite clasamente apărute în spațiul public suntem pe locul 8, la nivel național.
Aceste clasamente sunt relative, deoarece sunt influențate de o serie de particularități ale Operatorilor, cum ar fi costurile legate de tratarea apei, de distribuție, costurile legate de energie, strategii de dezvoltare, stagiul diferit de aplicare a Planului de creștere tarifară.
Spre exemplu, abonații companiei noastre – persoane fizice, nu plătesc apa meteorică (pluvială), în timp ce alte companii le facturează abonaților apa meteorică, însă datele furnizate în așa zisele clasamente nu includ și date referitoare la facturarea / nefacturarea apei meteorice și tariful aplicat.
Tot ca exemplu, societatea Apa Târnavei Mari se află aproape de finalul implementării Planului de evoluție tarifară – mai avem o singură ajustare anul viitor, spre deosebire de alți Operatori, care derulează proiecte cu finanțare din fonduri europene și care se regăsesc în prima parte de aplicare a Planul de creștere tarifară, sau la jumătatea acestuia și care vor avea ajustări de preț în următorii 3-4 ani”, au mai transmis reprezentanții Apa Târnavei Mari.