-1 C
Sibiu
luni, februarie 24, 2025

EDITORIAL. Despre vacanțe și alte deșarte speranțe

Cele mai citite

Elevii din județul Sibiu au intrat în vacanța de schi. Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, aprobată de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, preșcolarii, școlarii, elevii de gimnaziu și liceu au o săptămână de vacanță, urmând să revină la clase în data de 3 martie.

„Vacanța de schi”, așa cum a fost numită această perioadă, a fost introdusă pentru prima dată în anul școlar 2022-2023, pentru a răspunde cerințelor operatorilor de resorturi de schi și instalații de transport pe cablu, oferind totodată elevilor și familiilor o pauză dedicată sporturilor de iarnă. Modelul vine din majoritatea țărilor cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia etc.), care au vacanțe de iarnă, în februarie, de 2 săptămâni. Țări din nordul, centrul, vestul și sudul continentului, predominant catolice sau protestante, prevăd în cadrul anului școlar segmente de timp liber, de la câteva zile la câteva săptămâni de vacanță, în perioada ianuarie-martie. În multe dintre aceste țări, vacanța este asociată cultural cu perioada de festivități specifice acelor culturi catolice și protestante, care se încheie în Miercurea Cenușii și continuă cu Postul Paștelui.

Ca un făcut, începem bine, dar cel mai adesea înțepenim în stare de proiect. Le dăm vacanță copiilor, însă lăsăm de cele mai multe ori în grija exclusivă a părinților modul în care își pot fructifica pentru copiii lor această oportunitate. Potrivit unui raport Euronews, în România, 6 din 10 persoane nu își pot permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă, plasând țara în fruntea listei europene în ceea ce privește incapacitatea cetățenilor de a se bucura de o bine meritată pauză. Deși Uniunea Europeană stipulează un minim de 20 de zile de concediu anual plătit pentru angajați, mulți români se confruntă cu imposibilitatea de a beneficia de acest drept din cauza constrângerilor financiare. În plus, sărbătorile legale, care pot adăuga zile suplimentare la concediul anual, variază semnificativ între țări, de la șase zile în Grecia la 15 zile în Letonia, Lituania și Slovacia. Aceste zile suplimentare oferă, în principiu, mai mult timp liber de calitate pentru ca părinții să poată fi împreună cu copiii lor.

De asemenea, alte state europene au venit și cu politici publice care să sprijine sub diferite forme accesul unui număr cât mai mare de copii la o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Și mă refer aici, pe lângă zilele în plus de vacanță acordate inclusiv părinților, la anumite strategii care să determine un comportament durabil. Danemarca încearcă să atragă „călătorii cuminți”, conștienți de problemele sociale și de mediu. Patronatul național al turismului a introdus un program de încurajare a comportamentului durabil și sprijinirea turismului de iarnă. Pe lângă stimulente acordate pentru aceste vacanțe, cei care se prezintă, de pildă, cu propriile cești pot primi o cafea gratuită în anumite localuri, în timp ce alte avantaje pentru bună purtare includ un cocktail gratuit la un sky-bar sau timp suplimentar petrecut pe complexul de pârtii de schi artificiale din stațiunile montane. Programe similare există, de altfel, în Finlanda, Norvegia, Germania și, la fel, în Olanda.

Desigur, nu suntem bântuiți de așa crasă inconștiență încât să credem că și la noi s-ar putea întâmpla astfel de lucruri. Că doar nu degeaba ne-am spetit atât să reușim performanța de a cheltui mai puțini bani pentru educație decât Zambia și Benin, raportat la PIB.  

Și fiindcă mulți dintre noi ne situăm între cele 6 din 10 persoane care rămân cu zvăpăiații de copii acasă, la o căutare atentă a activităților instituțiilor culturale publice sibiene în care pot fi implicați elevii în această săptămână, ești confuzat. Ba, mai mult, ai senzația că aceste instituții sunt complice la vacanța cu pricina. Extrem de greu dai, ici-colo, de câte o bulă de aer înspre care să îi îndrepți pe cei mici. Nu că ofertele entităților private ar excela în creativitate și provocări. Dar măcar acolo, știm cu toții, se fac bani pentru stat, în vreme ce în cazul banului public sifonează statul gologanii pentru funcționarii… nefuncționali.

Cumva, trece ea și vacanța asta. Și, în sfârșit, cu părinți prinși până peste cap cu munca, în contextul unor variante extrem de austere de a le ocupa timpul util copiilor, aceștia vor avea ocazia de a explora plenar mai toate virtuozitățile gadgeturilor de toate felurile și de toate neamurile, delectându-se, în cel mai fericit caz, cu câte un joc pe calculator în care schiază cu îndârjirea specifică vârstei către un nou eșec. Social, cultural, educațional…

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO/VIDEO: Dezbatere asupra importului de sărbători. „De Dragobete, dezbatem tradiția”

Elevii claselor a IX-a „Matematică – Informatică“ și „Economic“ ai Colegiului „Școala Națională de Gaz“ au dezbătut luni, 24...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect