În cadrul Săptămânii Internaționale a Universității Lucian Blaga Sibiu (IWeek), marți, 20 mai, începând cu ora 17:00, la Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă a Facultății de Științe Socio-Umane (Bulevardul Victoriei 5- 7 , etaj 1, sala 35), se va desfășura o prelegere a cercetătoarei Tamara Scheer despre diversitatea lingvistică a armatei austro-ungare.
Douăsprezece limbi erau recunoscute în armata austro-ungară
Prelegerile Tamarei Scheer se bazează pe mulți ani de cercetare în arhivele din toate părțile fostei Monarhii Habsburgice și se referă la diversitatea lingvistică a armatei austro-ungare, cu accent pe Transilvania. ,,Un total de douăsprezece limbi erau recunoscute oficial, iar soldații aveau dreptul de a-și efectua serviciul militar în limba maternă. Cu toate acestea, reglementările legale nu au fost întotdeauna ușor de aplicat, deoarece au reprezentat o provocare atât pentru ofițeri, cât și pentru soldați. Deși multilingvismul a contribuit la integrarea diferitelor naționalități, acesta a condus și la conflicte. Dezbaterile politice cu privire la regimul lingvistic au avut loc atât în parlamente, cât și în ziare și au jucat un rol semnificativ în timpul Primului Război Mondial. Regimul lingvistic se baza pe o lege constituțională austriacă, dar a fost aplicat Regatului Ungariei aproape fără distincție, ceea ce a dus la conflicte diferite de cele din Austria, după cum se va arăta folosind exemplul Transilvaniei”, a transmis Lect. Univ. Dr. Daniela-Maria Stanciu-Păscărița, unul dintre organizatorii evenimentului.

Despre cercetătoare
Tamara Scheer lucrează ca cercetător principal în cadrul departamentului de Studii Biblice și Teologie istorică al Universității din Innsbruck și ca profesor la Universitatea din Viena, în cadrul Institutului de Istorie est europeană. A susținut prelegeri despre istoria Monarhiei austro-Ungare în toată lumea, de la Viena, la Oslo, Ljubliana, Praga, Potsdam, Tübingen, Roma etc. și a publicat mai multe cărți, printre care se numără și Tamara Scheer, Die Sprachenvielfalt in der österreichisch-ungarischen Armee, 1867-1918, Wien: BMLV, 2022¸ Von Friedensfurien und dalmatinischen Küstenrehen: die vergessenen Wörter der Habsburgermonarchie, Wien: Amalthea 2019.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.