În ultima zi a lunii februarie, la „Casa Inimii” Sibiu a avut loc Conferinţa „Hipertensiunea pulmonară secundară unor boli ale ţesutului conjunctiv, respectiv sclerodermia”. Au fost prezenți participaţi de elită, cadre universitare şi medici cardiologi şi reumatologi din Braşov, Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj, precum şi a unor medici cardiologi din Sibiu dar şi mulţi rezidenţi din serviciul de cardiologie al SCJU Sibiu. Dintre participanţii la lucrări se remarcă Prof. Univ. Dr. Rădoi Mariana, din Braşov, medic primar cardiolog; Prof. Univ Dr. Ţilea Ioan din Târgu Mureş, medic primar cardiolog; Prof. Univ. Dr. Ionescu Ruxandra din Bucureşti, medic primar reumatolog, precum şi alte care universitare cum ar fi: Dr. Jurcuţ Ruxandra din Bucureşti – medic specialist cardiolog, Dr. Coşanu Laura – reumatolog din Cluj, Dr. Petru Ana – reumatolog din Cluj, Dr. Filipescu Ileana – reumatolog din Bucureşti, Dr. Ţilea Ioana – medic cardiolog rezident la Viena.
Dintre cardiologii SCJU Sibiu au participat la eveniment Prof Univ. Dr. Ioan Maniţiu, Dr. Gabriela Eminovici, Dr. Cătălin Bălan, Dr. Delia Lazăr şi numeroşi medici rezidenţi: dr. Adrian Nistor, dr. Oana Motoc, Dr. Matei Ruxandra, Dr. Andra Bebeşelea şi Dr. I. Cobîrje.
„Tematica legată de hipertensiunea pulmonară este una deosebit de importantă prin faptul că are o desfăşurare pe mai multe secţiuni de conferinţe care se ţin la Sibiu şi a determinat un mare entuziasm în special din partea medicilor cardiologi în aprofundarea acestor cunoştinţe privind clasificarea modernă şi recentă pe numeroase patologii, fie legate de genetică, fie legate de patologia cordului stâng, malformaţii congenitale, boli hematologice, boli hepatice, respectiv hipertensiunea portopulmonară”, a explicat Prof. univ. dr. Ioan Maniţiu, medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.
De asemenea, la conferinţă au mai participat şi o serie de reprezentanţi foarte bine pregătiţi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
„Am pus la punct anumite elemente de algoritm de diagnostic, de severitate a hipertensiunii pulmonare şi severitate a unei patologii secundare cum este sclerodermia dar şi actualizarea unor tratamente care se desfăşoară cu molecule destul de scumpe, prin programe naţionale. Legat de aceste molecule, s-au arătat care sunt trialurile actuale şi care sunt motivaţiile de folosire a acestor medicamente într-o patologie aşa de severă”, a mai declarat Dr. Ioan Maniţiu.
Şeful Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu a mai subliniat că evenimentul a fost urmărit cu foarte mare interes de către participanţi.
„Ne bucurăm că Sibiul, prin existenţa organizaţiei „Casa Inimii”, permite desfăşurarea periodică a unor conferinţe foarte importante pentru medicii cardiologi ca şi practică curentă, pentru pregătirea rezidenţilor şi de ce nu şi a altor categorii de medici specialişti, în special din medicina internă şi boli pulmonare” a concluzionat Prof. Maniţiu.
Evenimentul a fost organizat sub egida Societăţii Române de Cardiologie, prin Conf. Univ. Dr, Ioan Coman, fost preşedinte al acesteia, în prezent şeful Secţiei Cardiologie II a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, din Bucureşti, în asociere cu Secţia Clinică Cardiologie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, condusă de Prof. Univ. Dr. Ioan Maniţiu.