Un vaccin experimental pe bază de ARN mesager (ARNm) a amplificat efectele imunoterapiei în combaterea tumorilor într-un studiu realizat pe şoareci.
Acest lucru înseamnă că cercetătorii sunt mai aproape de realizarea unui vaccin universal împotriva cancerului.
Studiul, publicat în Nature Biomedical Engineering, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Florida.
Potrivit rezultatelor sale, combinarea vaccinului testat cu terapii oncologice din categoria inhibitorilor ai punctelor de control imunitar a declanşat un răspuns antitumoral puternic.
Un element important este că aceste rezultate promiţătoare nu au fost obţinute ţintind o proteină specifică exprimată de tumoră, ci prin simpla activare a sistemului imunitar, determinându-l să reacţioneze ca şi cum ar lupta împotriva unui virus.
Cercetătorii au reuşit acest lucru stimulând exprimarea proteinei PD-L1 în interiorul tumorilor, făcându-le mai receptive la tratament.
Autorul principal, Dr. Elias Sayour, oncolog pediatric la UF Health, a declarat că rezultatele arată o posibilă cale de tratament alternativă la chirurgie, radioterapie şi chimioterapie, cu implicaţii largi pentru lupta împotriva multor tipuri de tumori rezistente la tratament.
„Această descoperire dovedeşte că aceste seruri ar putea fi utilizate ca vaccinuri universale împotriva cancerului, care să sensibilizeze sistemul imunitar în faţa tumorii individuale a pacientului”, a spus dr. Elias Sayour, oncolog pediatric la UF Health şi autori principal al studiului.
De peste opt ani, echipa condusă de dr. Sayour lucrează la dezvoltarea de vaccinuri anticancer de înaltă tehnologie care combină nanoparticule lipidice şi ARNm.
Noul studiu se bazează pe o descoperire anterioară a laboratorului dr. Sayour: un prim test clinic uman în care un vaccin ARNm a reprogramat rapid sistemul imunitar pentru a ataca glioblastomul, o formă agresivă de cancer cerebral.
În acel studiu personalizat, vaccinul a fost creat folosind celulele tumorale proprii ale pacientului.
În modelele de melanom replicate la şoareci, echipa a obţinut rezultate promiţătoare în tumori rezistente la tratament prin combinarea vaccinului ARNm cu un inhibitor PD-1, un anticorp monoclonal care „învaţă” sistemul imunitar să recunoască tumora ca fiind străină.
Mai mult, în modelele de cancer de piele, os şi creier, o altă formulare de ARNm, administrată ca tratament de sine stătător, a avut efecte benefice – în unele cazuri, tumorile au fost eliminate complet.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele arată potenţialul unui vaccin universal împotriva cancerului care poate activa sistemul imunitar şi îl poate pregăti să acţioneze în tandem cu medicamentele imunoterapice – sau, în unele cazuri, să acţioneze singur pentru a distruge cancerul.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.