Specialiștii în sănătatea ochilor atrag atenția asupra consumului de cafea instant, care ar putea crește riscul de degenerescență maculară.
Mulți aleg să bea cafea instant pentru că se prepară rapid, este mai ieftină decât cea măcinată sau boabele de cafea și poate fi găsită aproape oriunde.
De asemenea, se păstrează mai mult timp și nu necesită echipamente speciale sau măsurători complicate.
Diferența principală față de cafeaua obișnuită stă în modul de preparare. Cafeaua instant este supusă unor procese industriale care pot duce la formarea unor substanțe dăunătoare pentru ochi, pe când cafeaua măcinată sau boabele de cafea păstrează mai bine antioxidanții și compușii naturali care pot proteja sănătatea ochilor.
Degenerescență maculară este o afecțiune care afectează vederea centrală și poate îngreuna cititul sau recunoașterea fețelor.
Boala apare mai frecvent după vârsta de 50 de ani și este una dintre principalele cauze ale pierderii vederii centrale la adulți.
Degenerescența maculară poate fi de două feluri. Forma uscată este provocată de acumulări proteice la nivelul maculei, iar forma umedă este cauzată de vase de sânge anormale care se scurg.
Persoanele supraponderale, fumătorii, cei cu tensiune arterială ridicată sau cu antecedente familiale sunt mai vulnerabile.
Forma uscată a degenerescenței maculare nu poate fi vindecată. Există însă metode care pot încetini evoluția bolii. Pentru forma umedă există tratamente eficiente, notează People.
Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Poate ai informații din comunitate și vrei să le împărtășești cu noi. Scrie un mesaj pe e-mail [email protected] sau WhatsApp 0752.060.007




