5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Din 9 mai, încasările și plățile în numerar limitate la anumite plafoane!

Cele mai citite

Din 9 mai, odată cu intrarea în vigoare a Legii 70/2015, plățile și încasările în numerar între persoanele fizice și juridice vor fi limitate la anumite plafoane. Tranzacțiile care depășesc valorile stabilite de legiuitor vor fi efectuate în mod obligatoriu prin bancă. Astfel, dacă ești persoană fizică și vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, o mașină sau intenționezi să îți transferi dreptul de proprietate asupra unor drepturi sau prestări de servici, incluzând și acordarea/restituirea de împrumuturi, valoarea tranzacție nu trebuie să depășească 50.000 lei/zi. În același timp vor fi interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 500.000  de lei.
Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și liber profesioniștii, persoanele fizice care până acum erau exceptate de la încadrarea plăților sau încasărilor în numerar în plafoane zilnice vor resimți noile modificările aduse de legiutor în acest domeniu. Noile reguli vor avea un impact important asupra firmelor mici și mijlocii, pentru care numerarul reprezintă principalul instrument de plată.  
„Plafonarea plăților în numerar va implica noi costuri pentru IMM-uri, mai ales pentru cele din mediul rural sau din orașele mici care nu utilizează sistemul bancar. Pe de altă parte accesul la sistemul bancar în mediul rural este dificil în condițiile în care numărul băncilor din acest spațiu este redus, accesul la internet este limitat, iar educația financiară destul de precară. Cei ce își țin singuri evidențele contabile, cu precădere în mediul rural, riscă, din lipsă de informare, să fie supuși unor amenzi  greu suportabile, prin încălcarea acestei noi legi. Cu toate acestea, legea 70/2015 are un rol important în prevenirea evaziunii fiscale și protejarea persoanelor fizice și juridice de riscul de a fi  implicate în fraude fiscale fără voia lor“, a declarat Ciprian FARAON, președintele Centrului InfoBiz.
Firmele vor efectua tranzacții în numerar în limita a 5.000 lei/operator

Încasările efectuate între operatorii economici (persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, persoane fizice) vor fi limitate începând cu 9 mai la 5.000 lei/operator economic, iar plățile realizate de către operatori economici către alți operatori economici vor fi plafonate tot în limita a 5.000 lei/operator, dar fără a depăși un plafon total de 10.000 lei/zi.
O altă noutate prevăzută de Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi se referă la plățile de la operatorii economici către persoanele fizice ce reprezintă contravaloarea unor  achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, care se vor realiza în limita unui plafon de 10.000 lei către o persoană.
Exceptate de la plafoanele limită prevăzute de lege sunt următoarele operațiuni ale operatorilor economici:
Plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu;
Plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului de stat consolidat;
Retragerea de numerar de la bănci pentru plata salariilor și ale altor drepturi salariale;
Depunerea de numerar în conturile deschise la instituțiile de credit,  inclusiv in automatele de încasari în numerar 
Atenție la încasările fragmentate!
Noile reglementări interzic încasările și plățile fragmentate în numerar de la operatorii economici pentru facturile a căror valoare depășeste 5.000 lei și respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor cash&carry.
De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate de la o  persoană pentru  operațiunile de încasări în numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 de lei. Totodată  nu sunt premise  plățile fragmentate în numerar către o persoană fizică, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei. 
Plăţile în rate nu se plafonează
Aceste prevederi nu se vor aplica în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se vor efectuă cu plata în rate, în condiţiile în care între firme şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpare cu plata în rate.
Amendă 10% din sumă pentru depășirea plafoanelor
Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările şi plăţile în numerar se va sancţiona cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 de lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va efectua de către organele Ministerului Finanţelor, ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale subordonate.
Prevederile legii nu se aplică: Trezoreriei Statului, institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, entitatilor care efectueaza operatiuni de schimb valutar, operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect