Sportul de echipă este aproape „mort” în oraşul nostru. În afară de CSU Sibiu, nu mai există nici o formaţie în prima ligă de seniori. Şi nici măcar în cazul galben-albaştrilor nu este totul roz. Dacă luăm ultimii zece ani de zile, CSU nu a avut nici un moment un titular din pepiniera clubului. La fotbal ce să mai vorbim, liga a patra este maximul, şi viitorul pare sumbru. La volei nu mai există echipă de seniori, iar rugby-ul sibian ce odată reuşea performanţe fenomenale, se învârte în mediocritatea Diviziei C. Handbalul este singura „rază de lumină” din negura sportului sibian ce se adânceşte tot mai mult pe zi ce trece. HC Sibiu se axează pe jucători tineri formaţi în pepiniera proprie. Dar nici acolo, viitorul nu este garantat pentru un număr de ani. Aceasta este faţa sportului de echipă la seniori, în Sibiu. Sport care este total în dezavantajul copiilor şi juniorilor ce visează să obţină performanţe importante în disciplina lor. Mulţi juniori talentaţi (feminin şi masculin) produşi în Sibiu ajung la 18-19 ani să fie nevoiţi să renunţe la sportul de performanţă deoarece nu au nici o variantă pentru a continua mai departe sau aleg să îşi continue studiile aici şi termină cu sportul de performanţă. Foarte puţini sunt cei care au varianta să plece în alte oraşe şi riscă a merge într-un mediu necunoscut lor. Mediu în care este foarte dificil de pătruns. Una dintre aceste excepţii este Antonia Radu, baschetbalistă la BC Sirius Târgu Mureş. Componentă a naţionalei de baschet feminin a României Under 18, ea a avut de ales între Mureş (Divizia B), Galaţi şi Timişoara (Divizia A). A ales Mureşul, formaţie unde a evoluat şi în sezonul trecut, cu dublă legitimare, pe lângă, CSŞ Sibiu. „Am ales echipa din Mureş pentru că mai jucasem un an aici şi eram obişnuită cât de cât, cu echipa şi cu antrenorul. Am ales şi pentru facultate, chiar dacă fac baschet de performanţă, pe primul loc rămâne facultatea pentru că după ce nu o să mai pot practica acest sport, cu asta voi rămâne. Îmi place foarte mult facultatea pe care o fac (Educaţie Fizică şi Sport), cred că mă reprezintă şi mi se potriveşte în totalitate”, a spus tânăra jucătoare sibiană.
„Cu părere de rău, trebuie să recunosc faptul că atmosfera din sala de la Mureş este mai frumoasă decât la Sibiu”
Antonia s-a mutat de foarte puţin timp la Mureş. Timp în care a reuşit să se acomodeze cu oraşul şi să vadă duelul dintre CSU Sibiu şi BC Târgu Mureş din Cupa României. „Mi-au plăcut meciurile, dar cred că Sibiul poate mai mult de atât. Cu părere de rău, trebuie să recunosc faptul că atmosfera din sala de la Mureş este mai frumoasă decât la Sibiu. Mult mai multă lume vine la meciuri. Ce nu mi-a plăcut a fost că la meciul de la Mureş, galeria din Sibiu a scandat ceva legat de unguri. Chiar dacă au o problemă cu ei, nu cred că a fost nici locul şi nici momentul potrivit pentru aşa ceva, doar au venit să susţină echipa din Sibiu, nu să atace echipa adversă”, a declarat Antonia. Şi la Mureş, termină cursurile de la facultate şi imediat se îndreaptă spre sala de baschet. Exact cum făcea şi la Sibiu cu şcoala şi antrenamentul, unde se dedica în totalitate acestora. „Avem o echipă în care sunt jucătoare tinere. Suntem foarte unite, ne dorim să ajungem cât mai sus şi să avem rezultate cât mai bune. Cred că o să joc poziţia 5 (centru). Cel mai important lucru la care mai trebuie să lucrez este apărarea. Apărarea cred că este cea mai importantă, degeaba eşti bun în atac, dacă primeşti înapoi punctele pe care le dai. Antrenorul nostru ne spune mereu că apărarea câştigă meciul, şi chiar aşa este”, spune baschetbalista.
„În Sibiu m-am format ca om, acum doar mai pun la punct micile detalii care pot face diferenţa”
Antonia Radu a fost iniţiată în baschetul de performanţă la CSŞ Sibiu. Echipă unde a fost tot timpul printre baschetbalistele importante. Ea a fost pregătită de Anton Călin. Antonia este una dintre speranţele oraşului nostru, calităţile ei fiind cunoscute în ţară, iar „şuturile” de la 3 puncte intră aproape tot timpul în coş. „În Sibiu, antrenorul m-a învăţat până la vârsta aceasta toate detaliile legate de baschet. Aici la Mureş, antrenorul pe care îl am doar mai finisează ceea ce ştiu deja, şi evident învăţ şi de la el anumite lucruri noi pe care le aduce dânsul. Sunt mândră că sunt sibiancă şi mă bucur foarte mult că pot să îmi reprezint oraşul şi în continuare. Cred că tot ceea ce sunt acum o să iau cu mine oriunde, pentru că prin felul meu de a fi şi de a munci am reuşit să ajung unde sunt acum. În Sibiu m-am format ca om, acum doar mai pun la punct micile detalii care pot face diferenţa”, a completat Antonia Radu.