0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O zi în paradisul florilor

Cele mai citite

La 10 minute de mers cu mașina din Sibiu spre Poplaca, pe Aleea Cărării, se deschide un drum la dreapta. În afară de priveliștea care ți se afișează dinainte, cu munți impunători, soarele care luminează terenuri întregi cât vezi cu ochii și o pancartă pe care scrie mare „Camelia’s”, totul îți dă senzația că mergi spre nicăieri. Apoi însă, din nicăieri apare o lume de basm – o seră de flori te invită să intri și să inspiri adânc parfumul minunat al naturii.
„Afacerea cu florile ne-a găsit ea pe noi. Noi, înainte să venim la Sibiu, am fost corporatiști adevărați. Am lucrat amândoi vreo 20 de ani în corporații mari, însă nu mai puteam să mai lucrăm așa. Am avut niște afaceri pe care mai apoi le-am vândut. Prima dată când am venit la Sibiu am făcut o ciupercărie, tot aici, dar am avut o pierdere foarte mare și ulterior am avut doi ani numai cu necazuri de sănătate, atât eu cât și soția. Cumva ideea cu florile a venit pentru că ne doream să facem ceva frumos aici, mai ales că aveam și peisajul acesta superb. A venit ca o salvare și ca un echilibru în viață”, îmi povestește Dan, cu multă însuflețire, despre cum au ajuns să dețină un mic paradis, la intrarea în Poplaca. „Nu cred, sincer, că există un job mai frumos decât acela care îți permite să stai între flori”, adaugă acesta.


O zi în paradisul florilor
Cu toate că au scăpat de nebunia Bucureștiului, Dan mărturisește că nici aici nu au liniște. Sunt în mijlocul naturii, cu un colțișor parcă scos dintr-o carte de povești, dar cu toate acestea clienții vin și pleacă, uneori chiar de dimineață de la prima oră și până după-masa târziu. Sera nu este foarte mare, dar florile în zeci de nuanțe îți captează privirea din primul moment.
„În primul rând, trebuie să controlăm mereu tot ce este prin seră pentru că, fiind o proprietate mare, sunt multe de verificat. Apoi, ne uităm la toate florile în parte să vedem dacă sunt vioaie sau nu, dacă au destulă apă. Când este sezonul de vânzare, sera e plină și avem clienți de la 8 dimineața la 8 seara și suntem practic non-stop între clienți. Soția mai și mângâie plantele și le cântă”, îmi povestește Dan.
Nicoleta, mămica declarată a tuturor florilor de pe proprietate, confirmă spusele soțului ei. Îmi explică entuziasmată că florile au nevoie de multă dragoste. „Chiar le zic fetele mele, pentru că le vezi încă de mici cum cresc așa fustițe peste fustițe. Sunt foarte frumoase și fiecare floare e foarte diferită. Dacă vezi mușcate, de exemplu, și sunt 50 de soiuri pe masă, clientul nu își dă seama. Pentru noi însă, fiecare floare are particularitățile ei”, spune Nicoleta. Se pare că iubirea pentru flori și dedicarea cu care le vorbește vin de la mama ei, care le acordă aceeași atenție plăntuțelor. Dan ascultă atent poveștile și intervine pe alocuri cu observații. „Toate plantele sunt de fapt niște ființe, care trebuie tratate cu multă atenție și grijă. Nu e totul chiar atât de ușor pe cât pare”, îmi spune și văd o strălucire aparte în privirile amândurora.

Nu banii contează, ci bucuria și liniștea sufletească
O zi în seră e superbă, din spusele celor doi, însă nu e totul numai lapte și miere. Banii sunt și ei, evident, importanți, dar nu atât de importanți. Dan și Nicoleta au lăsat partea financiară pe planul secund și se concentrează pe grija pentru flori și pe interrelaționarea cu clienții. Atunci când florile din seră sunt vândute în totalitate, preferă să se bucure de natură. Nu fug după alte soiuri și nu caută să vândă cantitate, ci calitate.
Nicoleta povestește despre cât de multe procedee trebuie luate în calcul atunci când urmărim evoluția unei flori – e nevoie de tratamente, îngrășăminte, soiuri de un anumit fel – însă vorbește cu atâta însuflețire încât este evident că nici măcar chimia pură nu le pune probleme. Cel mai important lucru este ca toți clienții lor să fie fericiți. Tocmai de aceea, următorul pas în afacerea din paradisul florilor constă în ateliere și workshop-uri pentru copii – cei doi vor să împărtășească toate cunoștințele acumulate cu micuții, în mod gratuit. „Ca și clienți, să știți că cei mici, de la 3-4 ani până la 11 ani, au foarte multe de spus, mai ales băieții. De multe ori vin cu părinții și aleg singuri plantele în funcție de anumite particularități pe care le au florile și pe care nu oricine le observă”, spune Nicoleta, impresionată.
„Astfel de cursuri nu se fac în Sibiu, știu sigur”, intervine Dan. „E pur și simplu plăcerea noastră să facem asta și o să o facem în mod gratuit. Dacă și rămâne ceva după noi, ar fi perfect”, concluzionează fostul corporatist, actual iubitor dedicat al florilor.
Nicoleta și Dan Vasile sunt în fiecare zi în preajma florilor, la intrarea în Poplaca, Județul Sibiu. Iar pentru cei care vor să se documenteze înainte de a merge în lumea cu o priveliște feerică și parfum de flori, pot să acceseze pagina de internet creată special pentru ei – http://decodays.ro .

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect