7.9 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Operarea aluniţelor suspecte, poate salva pacientul

Cele mai citite

Se apropie cu paşi repezi sezonul cald când porțiuni mari de piele vor fi expuse la soare. Dermatologii susţin că aluniţele de pe corp se pot accentua şi mai mult din cauza radiaţiilor solare. Ce înseamnă o fotoprotecţie corectă, care sunt cazurile în care se impune controlarea aluniţelor şi cum putem preveni apariţia unor afecţiuni ale pielii generate de expunerea la soare, ne spune dr. Corina Barna, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Militar Sibiu.
Când ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la forma, mărimea sau culoarea acestor aluniţe?
Semnalele de alarmă în cazul aluniţelor sunt cunoscute pe scurt ca şi regula ABCDE, unde A reprezintă asimetrie, B reprezintă marginea (bordură) leziunii, C – culoarea, D – dimensiunea şi E – evoluţia. Cu alte cuvinte, orice aluniţă care este asimetrică, cu margini neregulate, care prezintă mai multe culori sau nuanţe distribuite neuniform, care depăşeşte 6 mm sau care se modifică în timp, trebuie să ne trimită urgent la medicul dermatolog. Dintre toate acestea, aş vrea să subliniez faptul că evoluţia în timp este cel mai important semnal de alarmă, motiv pentru care e necesară monitorizarea aluniţelor.
În ce condiţii este necesar controlul dermatologic?
Consultul dermatologic este necesar ori de câte ori observăm o aluniţă nouă sau care prezintă semnele amintite anterior. Este recomandat totuşi să facem măcar un control dermatologic pe an, control care să presupună şi analiza dermatoscopică a acestora şi, eventual, o hartă dermatoscopică a leziunilor pigmentare. Dermatoscopia facilitează diagnosticarea melanomului într-un stadiu incipient, atunci când din punct de vedere clinic acesta nu prezintă semne de alarmă, iar diagnosticul precoce şi tratamentul efectuat la debutul bolii pot salva pacientul.
Care sunt factorii de risc pentru melanom?
Cel mai important factor de risc şi asupra căruia putem interveni este expunerea la ultraviolete. Arsurile solare din copilărie cresc semnificativ riscul de cancer cutanat. În occident se desfăşoară campanii agresive împotriva utilizării solarului. Un alt factor este cel genetic, antecedentele familiale de melanom şi prezenţa unui număr crescut de aluniţe pe piele, aşa numitul sindrom al nevilor displazici. Pielea deschisă la culoare şi un sistem imunitar scăzut cresc de asemenea riscul de a dezvolta cancer de piele.
Putem identifica anumite simptome în cazul melanomului?
Din punctul de vedere al simptomelor, melanomul este o tumoră silenţioasă, nu doare, nu deranjează, este doar o pată pe piele. Uneori poate să sângereze.
Există o anumită preconcepţie, potrivit căreia nu e bine să operezi aluniţele, pentru că poţi să faci mai mult rău, devenind cancerigene. Este reală această temere?
Din păcate, această temere este extrem de periculoasă şi reprezintă cauza refuzului tratamentului curativ la mulţi pacienţi. Intervenţia chirurgicală este singura care poate salva pacientul, cu condiţia să fie efectuată în stadiul incipient. Dacă se amână operaţia, tumora ajunge să se răspândească în organism (metastazează) şi prognosticul este rezervat. Este posibil ca această teorie să fi avut la baza cazuri de melanom avansat, în care intervenţia chirurgicală nu a mai putut salva pacientul, acesta decedând din cauza metastazelor.
În această perioadă, sibienii îşi pot verifica gratuit aluniţele suspecte, în cadrul unei campanii desfăşurate la nivel local. Puteţi oferi mai multe detalii?
Pe perioada 15 mai – 30 iunie, medicii dermatologi din mai multe centre din ţară efectuează consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de piele. Informaţii cu privire la medicii participanţi, programul acestora şi datele de contact se găsesc pe site-ul www.protectiasolara.ro.
În cazul în care ne-am expus excesiv la soare şi pielea este roşie, ce putem folosi pentru a reduce arsura?
După expuneraea le soare trebuie să folosim creme hidratante calmante. În cazurile în care arsura este severă este recomandat consultul medical.
Ce presupune o fotoprotecţie corectă, la ce tip de loţiuni apelăm şi cu ce frecvenţa?
În primul rând, o cremă de fotoprotecţie trebuie să fie cu spectru larg, adică să protejeze atât împotriva ultravioletelor B, cât şi ultravioletelor A. Crema trebuie aplicată cu generozitate cu 30 min înainte de expunerea la soare şi reaplicată la 80 de minute, în cazul cremelor cu protecţie ridicată şi chiar mai repede, dacă factorul de protecţie este mic. Chiar dacă unele sunt mai rezistente la apă decât altele, nu există cremă care să îndeplinească această condiţie cu adevărat, astfel încât reaplicarea după baie este necesară. Dacă folosim mai multe creme, cea de fotoprotecţie trebuie să fie ultima aplicată. Uneori cremele de fotoprotecţie pot determina eczeme de contact datorită potenţialului alergen al unor filtre chimice din compoziţia lor. În aceste cazuri putem opta pentru creme ecran care conţin doar filtre minerale (oxid de zinc sau de titan) care au un spectru larg UVA şi UVB, reflectă radiaţiile şi nu sunt alergene. Trebuie evitate cremele cu parfum şi parabeni. Folosirea cremelor de fotoprotecţie nu este indicată copiilor sub 6 luni. Oxibenzona este un filtru chimic de evitat la copii.
Ce înseamnă factorii UVA şi UVB înscrişi pe etichetă şi ce valori trebuie să aibă pentru a proteja eficient pielea?
După cum am amintit mai devreme, există 2 tipuri de radiaţii UV, UVB, care sunt responsabile de arsurile solare şi sunt mai puternice în intervalul orar 10:00 -16:00 şi radiaţiile UVA care sunt prezente pe întreg parcursul zilei, care traversează sticla geamului, care pătrund mai adânc în piele decât UVB şi care încet, încet ne fac rău, fără semne de alarmă precum arsurile solare.
SPF (factorul de protecţie solară) reprezintă un marker al protecţiei faţă de UVB. Este recomandat ca SPF să fie mai mare de 30. În ceea ce priveşte radiaţiile UVA, nu mai vorbim de SPF, ci de PPD. Cel mai important este raportul SPF/PPD care trebuie să fie cât mai mic. De obicei raportul este mai mic de 3. Dacă pacientul foloseşte o crema doar cu SPF mare, riscă să se expună excesiv la UV şi să încaseze o cantitate foarte mare de UVA, crezând că este protejat.
Ochelarii de soare ce condiţii să îndeplinească?
Ochelarii de soare trebuie să ne protejeze de asemenea de UVB şi UVA în proporţie de 99-100% şi să aibă dimensiuni adecvate astfel încât să acopere corespunzător şi pleoapele.
Care sunt principalele recomandări pe care le faceţi sibienilor pentru a preveni apariţia melanomului şi a altor probleme ale pielii, generate de expunerea la soare?
Evitarea expunerii la soare, mai ales în intervalul orar 10:00-16:00, folosirea unei pălării de soare, a ochelarilor cu protecţie UV şi utilizarea adecvată a unei creme de fotoprotecţie cu spectru larg, reprezintă măsurile pe care le recomand sibienilor să le aplice pentru evitarea apariţiei cancerului de piele. Hainele din material sintetic, de culoare închisă sau cu o nuanţă intensă ne protejează mai bine de ultraviolete decât hainele din bumbac sau de culoare deschisă sau pastelate. Nu în ultimul rând, controlul periodic la dermatolog este extrem de important.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect