Am ajuns, iată, la finalul unei noi campanii electorale în care, pentru omul de rând, mersul la vot are cea mai mare miză. Alegerea primarului este legată direct de viaţa noastră de zi cu zi, iar fiecare decizie luată de un edil ne afectează imediat – el va coordona echipa care va decide dacă autobuzul vine în staţie de două ori pe oră sau de cinci ori, dacă în cartierul nostru avem o creşă de stat sau nu, dacă micuţii noştri au la dispoziţie un loc de joacă sau e nevoie să mergem doi-trei kilometri până la cel mai apropiat, dacă strada noastră va avea parcări, sens unic sau dublu sens şi aşa mai departe. Prin urmare, avem tot interesul să fim prezenţi să votăm omul care considerăm că este cel mai în măsură să realizeze aceste lucruri care ne interesează direct.
Acest tur de scrutin a avut reguli în premieră pentru candidaţi, afişajul stradal fiind limitat, iar transmiterea mesajelor prin panouri publicitare stradale, interzisă. În lipsa acestora, candidaţii au fost nevoiţi astfel să găsească diverse strategii pentru a-şi convinge electoratul să meargă să îi voteze în 5 iunie. Unii au profitat de expunerea pe internet, iar alţii şi-au făcut pliante şi afişe cât mai avantajoase.
Totodată, această campanie i-a obligat pe mulţi dintre cei care se visează primari să meargă în mijlocul oamenilor pentru a le asculta nevoile şi problemele. Cu toţii promit să facă ceea ce nu s-a făcut într-un sfert de secol, de la lucruri legate de infrastructură, ca asfaltarea străzilor de pământ, plombarea gropilor, rezolvarea problemei gunoaielor, crearea de parcări şi de piste de biciclete, până la înfiinţarea de locuri de joacă, grădiniţe, creşe, şcoli, săli de sport, azile şi spitale. Puncte importante, de altfel, pentru orice administraţie locală. Sondajele la nivel naţional arată însă că neîncrederea cetăţenilor în politicieni este cea mai ridicată de după Revoluţie. Dacă prezenţa la vot nu va fi una rezonabilă, viitorii primari şi consilieri nu vor reprezenta interesele tuturor, nefiind validaţi de majoritatea locuitorilor.
De aceea, mobilizarea electoratului rămâne problematică.
În prezent, cei mai mulţi dintre candidaţi şi-au făcut treaba – s-au făcut cunoscuţi cum s-au priceput mai bine, expunându-şi programele şi viziunile pentru localităţile pe care îşi doresc să le administreze.
Duminică, este rândul nostru să ne facem treaba, votând conform propriilor preferinţe. Decidem singuri pentru noi sau îi lăsăm pe alţii să o facă în locul nostru?