„Cum ne disciplinăm copiii? Bătaia e ruptă din Rai?” – au fost întrebările la care Asociația Happy Moms și invitații săi, Părintele Constantin Necula și psihoterapeutul Bianca Ana Radu, au încercat să răspundă joi după-amiaza, în cadrul evenimentului „Ora de sănătate”.
Tema conferinței a pornit de la o realitate tristă: unul din patru români recunoaște că își bate copilul atunci când greșește.
Potrivit unui raport al Organizației „Salvați Copiii”, 18% dintre copiii abuzați de proprii părinți, sunt bătuți cu bățul, 13% sunt bătuți cu cureaua și 8% cu lingura de lemn.
„Violența nu este o excepție în România, mai degrabă pare să fie o regulă! Mulți părinți fac ceea ce au învățat. Cei mai mulți folosesc și acum batul, cureaua si lingura de lemn pentru a-și disciplina copiii. Iar legea le permite. Deși bătaia este interzisă din 2004, actul normativ nu conține sancțiuni clare”, spune Lidia Bădilă, unul dintre organizatorii conferinței.
Cei doi invitați au vorbit, din perspective diferite, despre importanța apropierii de copii, despre iubire și despre faptul că pedepsele sau bătaia, clar nu sunt soluția.
„Este mai simplu să aplicăm o pedeapsă atunci când copilul greșește, decât să vedem care este cauza acelei greșeli și cum o putem rezolva. Aș vrea să vă puneți întrebarea: «Ce nevoie este în spatele comportamentului acelui copil»”, a declarat Bianca Radu.
Constantin Necula a răspuns clar la întrebarea reeritoare la bătaia care ar fi ruptă din Rai: „Bătaia nu există în Rai. E ruptă din Rai și e în afara Raiului. Altfel spus, cu bătaia nu faci Raiul”.
În plus, acesta le-a vorbit participanților despre importanța petrecii timpului cu copiii.
„Lipsa de discreție în creșterea copilului mi se pare cel mai nenonorocit lucru din viața noastră. Toată lumea își bagă piciorul în ceea ce simțim noi. Ne-am obișnuit să ne creștem copilul după cum ne dictează televizorul, după cum ne dictează informația publică. S-a creat în jurul nostru o terapie în anticreșterea copilului. Copiii își măsoară dragostea în timp. Din punctul de vedere al unui copil, cu cât mama sau tata își petrece mai mult timp cu el, cu atât îl iubește mai mult”, a mai spus Necula.
„Ora de sănătate” se desfășoară lunar, la Librăria Habitus, specialiști din toate domeniile fiind chemați să-și spună punctul de vedere despre subiecte de interes pentru părinții din Sibiu. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.