7.4 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Fibromul uterin, una dintre cauzele infertilității la femei

Cele mai citite

Mai bine de un sfert dintre femeile adulte pot dezvolta de-a lungul vieții fibroame uterine, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Din fericire, majoritatea nu necesită tratament. Totuși, atunci când dimensiunile fibromului cresc, iar femeia resimte simptome supărătoare, medicii recomandă, fie terapie medicamentoasă, fie intervenție chirurgicală. Dr. Olimpiu Mureșan, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu vorbește despre situațiile în care se impune terapie medicală pentru fibromul uterin.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului. Deci, trebuie precizat din start că nu este vorba despre cancer, așa cum se mai tem unele dintre paciente. Practic, această afecțiune o regăsim la un procent de 20-25% dintre femeile peste 35 de ani.
Care sunt simptomele care pot anunța fibromul uterin, astfel încât este necesară prezentarea la medic?

Cele mai frecvente sunt sângerările abundente la menstruație sau între menstruații, dureri abdominale, creștere în dimensiuni a abdomenului, disfuncții reproductive.
Prin ce proceduri se diagnostichează această afecțiune?
Un fibrom uterin poate fi diagnosticat fie prin ecografie, fie prin consult ginecologic.
Ce femei sunt mai predispuse să sufere de fibrom uterin și în jurul cărei vârste poate apărea?

Nu există anumite categorii de femei predispuse în mod deosebit către fibrom uterin. Practic, această afecțiune poate apărea la oricare dintre femeile cu vârste peste 35 de ani, nefiind încă certe cauzele care o generează.
Cum se tratează fibromul uterin? Este nevoie de tratament pentru toate tipurile de fibroame, indiferent de dimensiuni?

Fibromul necomplicat, care nu dă niciunul dintre simptomele pe care le-am precizat, trebuie doar ținut sub observație. Atunci însă când pacienta resimte durere, are sângerări abundente, inclusiv între menstruații, fibromul trebuie tratat, fie medicamentos, fie chirurgical. Nodulul fibromatos este astfel excizat sau, dacă se impune, se poate ajunge la excizia uterului în totalitate, însă această decizie depinde și de vârsta femeii.
În ce situații este recomandată extirparea uterului?
Extirparea uterului se face la femeile de peste 45 de ani sau la femeile care nu mai doresc sarcini, fiind o metodă de tratare definitivă a fibromului uterin.

Care este perioada de recuperare după operația de fibrom uterin?

Perioada de recuperare diferă de la caz la caz, însă o medie ar fi între 4 și 6 săptămâni.

În ce măsură un fibrom uterin influențează fertilitatea?

Fibromul uterin poate să dea infertilitate, deci ar putea fi una dintre cauzele pentru care unele cupluri nu reușesc să aibă copii. De asemenea, fibromul uterin este asociat cu un risc crescut de avort sau naștere prematură. Din fericire, femeia poate rămâne însărcinată după operația de fibrom uterin.

Ce se întâmplă însă atunci când fibromul uterin apare în timpul sarcinii, poate fi tratat, cum afectează fătul?

Când apare în timpul sarcinii, fibromul trebuie să fie monitorizat atent, deoarece, de obicei crește în dimensiuni. Dacă dimensiunile fibromului în sarcină sunt foarte crescute, se poate pune problema tratamentului chirurgical, dar această decizie se poate lua doar ținându-se cont de factorii particulari ai fiecărei paciente.
Care sunt riscurile netratării fibroamelor uterine, la ce complicații se poate ajunge?
Netratat, fibromul duce la anemie severă, dureri abdominale, constipație cronică prin compresiune pe rect, disfuncții reproductive, urinare frecventă în cazul în care un fibrom exercită presiune pe vezică, avort, infertilitate, naștere prematură.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect