5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO & FOTO Lucrări finalizate și transformare radicală pe strada Podului, prima din Sibiu cu pistă de bicicletă delimitată

Cele mai citite

Una dintre cele mai lungi străzi din oraș, deși puțin frecventată de cei mai mulți sibieni, din cauza stării în care se afla, strada Podului a devenit cea mai lungă arteră din Sibiu modernizată de primărie, cu ajutorul fondurilor europene. Strada are un nou stil de pistă de biciclete, mult mai aproape de ceea ce trebuie să fie acest tip de suprafață în zonele urbane.
În urmă cu câteva luni scriam despre situația incertă în care se află strada Podului, care era modernizată la acel moment cu fonduri europene, într-un contract care avea mari întârzieri. Între timp, lucrările s-au finalizat, după mai multe prelungiri ale contractului, și, chiar dacă există o serie de critici aduse de sibieni, în special de cei care locuiesc în zonă, artera a reușit să ajungă la un stadardele unui oraș civilizat. Suprafața carosabilă a fost complet asfaltată, după ce au fost schimbate instalațiile de apă și a fost instalat un sistem de canalizare, în premieră, iar bicicliștii au primit o pistă complet nouă, acoperită cu un strat specific, de culoare verde, pe tot parcursul străzii.
“Lucrările de modernizare a străzii Podului s-au finalizat. Demarată în martie 2020, această lucrare a fost cea mai amplă investiție într-un stradă din Sibiu în ultimii ani, pe de o parte datorită lungimii acestei artere de 3,6 km, iar pe de altă parte datorită amplorii lucrărilor. Am optimizat strada pentru mobilitatea smart, atât ca rută de transport public, cât și pentru deplasarea cu bicicleta, trotuarele sunt acum corespunzătoare pentru deplasarea pietonală, iar rețelele de apă, canalizare pluvială și iluminat public au fost și acestea modernizate”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.


Lucrările de modernizare au primit critici din cauza problemelor generate de dimensiunile permise de amplasamentul caselor, pe anumite porțiuni. Acolo unde lățimea nu a permis, proiectanții au suprapus pista de biciclete peste trotuar, care a dispărut aproape complet. Mai mult, sunt zone unde nu a fost posibilă crearea de locuri de parcare, astfel că riveranii sunt nevoiți să parcheze exclusiv în curtea proprie.
În total, au fost create 213 locuri de parcare cu dale, iar spațiile verzi în suprafață de 12.500 mp au fost însămânțate cu iarbă. Pe stradă s-au instalat 146 de stâlpi de iluminat noi, dotați cu becuri LED, controlate printr-un sistem inteligent de gestiune de la distanță.
Modernizarea aduce beneficii majore și pentru transportul în comun, într-o zonă industrială n care lucrează sute de oameni. Autobuzele nu mai sunt nevoite să circule pe o stradă placată cu beton, aflat într-o stare degradată, iar timpul de deplasare a scăzut simțitor. Sibienii pot folosi noua arteră pentru o legătură rapidă între zona Gării și DJ 106, fără să fie nevoiți să traverseze cartiere aglomerate.
Rețeaua de apă pe această stradă  a fost modernizată în 2019-2020 de către SC Apă Canal SA. De asemenea, canalizarea pluvială a fost reabilitată în aceeași perioadă cu fonduri obținute de Primăria Sibiu prin programul PNDL. Dacă înainte apa de ploaie era evacuată prin rigolele de lângă trotuar, acum apa este colectată de o canalizare modernă.
În subteran s-a creat și canalizația metropolitană în care vor fi coborâte cablurile suspendate pe stâlpi de către firmele care dețin rețelele de fibră optică (telecomunicații).
Valoarea însumată a investițiilor pentru modernizarea acestei străzi se ridică la 30,9 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin fonduri europene (Programul Operațional Regional – Axa 4), prin programul PNDL și din bugetul local.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect