„Trilogia Transilvană”, în atenția publicului de la Biblioteca ASTRA

banner
banner
banner
banner

„Trilogia Transilvană” va fi în atenția publicului, vineri, 12 noiembrie, de la ora 12. Atunci va fi prezentat volumul semnat de de Bánffy Miklós (1873-1950), în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, fiind un eveniment inclus în cadrul festivalului „Ars Hungarica 2021”.
La evenimentul de prezentare a lucrării „Trilogia Transilvană” vor participa Kósa András László, directorul Institutului Liszt din Bucureşti, Lucian Nastasă-Kovács, istoric, managerul Muzeului de Artă din Cluj, Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Serfőző Levente, președintele Asociației HID, organizatorul festivalului Ars HUNGARICA. „Trilogia transilvană” de Bánffy Miklós a apărut în limba maghiară între anii 1934-1940, astăzi fiind considerată operă de referință a secolului XX.
„De la apariție, trilogia a fost reeditată de mai multe ori, în ultimele două decenii fiind tradusă în limbile engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană și olandeză, aparițiile internaționale fiind primite cu mare entuziasm de publicul cititor. În limba română, trilogia a apărut în anul 2019, la Editura Institutului Cultural Român, prin parteneriatul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București şi al Asociației Erdélyi Gondolat. Ediția românească, în traducerea lui Marius Tabacu, include un cuvânt înainte de Marta Petreu, precum şi un studiu introductiv și un glosar realizate de Lucian Nastasă-Kovács”, arată reprezentanții BJ ASTRA.
Conform acestora, romanul este cea mai importantă lucrare literară a lui Bánffy Miklós, contele castelului de la Bonțida, aristocratul ardelean polihistor, care povestește în trei părți viața lui Abády Bálint: „Numărați” (1934), „Cumpăniți” (1937) și „Răzlețiți” (1940).
„Familia, ambițiile diplomatice, cariera de politician, dar și faptul că a fost membru al cazinoului, unde avea parte de baluri, partide de cărți, de vânătoare, de intrigi ale societății aristocratice – toate acestea l-au ajutat să scrie o panoramă completă și credibilă despre aristocrația transilvană”, se arată pe site-ul ICR.
Accesul publicului la eveniment este liber, cu respectarea măsurilor stabilite de autoritățile oficiale.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anticorpii monoclonali nu sunt eficienți în faţa noilor variante de coronavirus

Tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2, a avertizat vineri...
spot_img

Știri pe același subiect