Controversata demolare a tribunei oficiale a Stadionului Municipal Sibiu, după ce această a fost renovată cu costuri importante cu doar doi ani în urmă, face obiectul unei actualizări a „indicatorilor tehnico-economici” ai proiectului de construire/modernizare a noului stadion. Primăria a realizat o listă cu toate motivele pentru care prețul întregului stadion crește la 40 de milioane de euro, o valoare impresionantă pentru un stadion de numai 12.000 de locuri, pecare consilierii trebuie să o aprobe.
Primăria Sibiu aduce în fața Consiliului Local un proiect care acoperă două puncte controversate: explicațiile pentru care tribuna oficială din Parcul Sub Arini a fost demolată de constructorul CONA și prețul suplimentar pe care Sibiul îl va plăti pentru noul stadion.
Creșterea prețului nu este una mică: vorbim despre un preț final de 197.145.578 de lei, pe care Primăria Sibiu îl propune în baza calculelor făcute pe baza modificărilor de proiect. Sunt 39,9 milioane de euro, cu cel puțin 10 milioane de euro în plus față de costurile altor stadioane din România cu o capacitate comparabilă. Valoarea anterioară aprobată de CL Sibiu a fost de 185.348.059 de lei, dar contractul cu care constructorul CONA a câștigat licitația s-a ridicat la 136.551.349 milioane de lei, ceea ce înseamnă o diferență de circa 60 de milioane de lei, respectiv, 12 milioane de euro. Diferența față de indicatorii anteriori este mai mică, de circa 2,5 milioane de euro. Cea mai mare parte a majorării vine de la lucrările care au fot necesare pentru demolarea vechii tribune.
Iată pe scurt motivele aduse în referatul de aprobare:
- Modificări datorate actualizării normotivelor si normelor tehnice:
A1. Înlocuirea normativului p100-3/2008 cu normativul P100-3/2019 (codul de proiectare seismică)
A2 Ghidul UEFA „UEFA Stadium Infrastructure” Editia 2010 care a stat la baza Proiectului Tehnic a fost înlocuit de UEFA Stadium Infrastructure” Editia 2018, ulterior și acesta actualizat de noile ghiduri UEFA Champions League 2021-24 cycle” şi „Regulations of the UEFA Europa league 2021-24″
- Modificări de soluții tehnice conform solicitărilor ISU, Apele Romane și a deținătorilor de
utilități publice (Electrica si Apă Canal)
- Optimizări aduse proiectului cu impact general asupra funcționalității întregului obiectiv.
Punctul A. este cel care a dat bătăi de cap și care a atras critici vehemente din partea opiniei publice și a consilierilor locali, care au cerut ca cineva să răspundă pentru aceste costuri, în special pentru cele aduse de modernizarea anterioară a tribunei.
Iată ce spune primăria că a fost necesar să se facă la tribuna demolată:
„A 1. Necesitate: Cu ocazia predării amplasamentului Tribunei existente în urma inspectării
structurii de rezistență a acesteia, în zone anterior inaccesibile (intradosul gradenelor şi a grinzilor acestora) s-a constatat că există degradări importante, respectiv exfolieri, fisuri crăpături, armături expuse și corodate, precum şi infiltrații de apă.În aceste condiții, constructorul, in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, a efectuat lucrări de desfaceri locale ale elementelor structurale existente și teste pe materialele elementelor structurale existente în vederea stabilirii măsurilor care se impun. In urma analizării rezultatelor testelor geotehnice efectuate în zona Tribunei existente, pe baza cărora s-a emis Studiul Geotehnic nr. 1556/2021, și a rezultatelor testelor pe elementele structurii de rezistență existente prelevate de laboratorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, coroborat cu modificarile suferite de codurile de proiectare antiseismica, a fost emis Raportul de expertiză nr. 812/Septembrie 2021”
Referatul primăriei spune că au fost prezentate următoarele soluții la această problemă:
– Demolarea copertinei din beton care încarcă structura de rezistenţă peste capacitatea portantă a structurii existente fără a avea funcționalitate din punct de vedere al protejării spectatorilor (n.r. reamintim că aceasta ar fi urmat să fie acoperită de un al doilea acoperiș, proiectat).
– Demolarea gradenelor existente datorită stării avansate de degradare a acestora;
– Demolarea structurii existente dintre axele A-D în vederea păstrării gabaritelor exterioare ale clădirii către Parcul Sub Arini;
– Refacerea gradenelor din elemente prefabricate care să respecte cerinţele de siguranţă în exploatare și evacuare în caz de incendiu;
– Consolidarea grinzilor de gradenă prin cămășuire și prin aplicarea fibrelor de carbon;
Consolidarea elementelor structurii de rezistență existente prin cămășuire și aplicarea fibrelor de carbon;
– Execuţia unei structuri mixte (stâlpi de beton sub formă de pile de 3 m lungime rigidizaţi cu grinzi de planşeu şi planşee din beton intermediare) pentru realizarea anvelopei clădirii, precum şi rigidizarea şi consolidarea structurii de rezistenţă existente.
Celelalte creșteri de cost se referă, așa cum am scris mai sus, la schimbări impuse de ghidurile UEFA, de furnizorii de utilități, de normativele ISU pentru protecție și evacuare în caz de incendiu, dar și de schimbarea unor funcționalități ale stadionului. Printre acestea se regăsesc creșterea numărului de locuri de parcare, separarea fluxurilor auto și de pietoni la accesul pe stadion, iluminatul arhitectural al fațadei stadionului, realizarea unui sistem de sonorizare suplimentar.
În total, 60 de milioane de lei în plus, față de suma pe care constructorul și-a asumat-o la semnarea contractului.
Stadionul Municipal Sibiu ar trebui să fie gata anul viitor, fiind anunțate însă întîrzeiri față de termenul prevăzut inițial, martie 2022.