19.1 C
Sibiu
luni, mai 29, 2023

A fost aprobat Planul Județean de Gestiune a Deșeurilor. 12 centre de aport voluntar și o instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă, printre noutăți

Cele mai citite

Consiliul Județean Sibiu a transmis că a fost aprobat Planul Județean de Gestiune a Deșeurilor.
Potrivit CJ Sibiu, Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor 2019 – 2025 a parcurs cu succes procedura de evaluare strategică de mediu și a primit luna trecută decizia favorabilă a Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. Realizarea acestui document strategic era nu doar o obligație legală, ci și o condiție în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor, constituind unul dintre documentele care se anexează cererii de finanțare.

“Suntem unul dintre puținele județe din România care și-au revizuit obiectivele și acțiunile în conformitate cu Planul Național de Gestiunea Deșeurilor și am avansat în pregătirea unei noi cereri de finanțare ca să atragem și fondurile necesare pentru investiții care să ne aducă la standarde europene și în acest domeniu critic”,a spus Daniel Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Potrivit CJ Sibiu, gestiunea deșeurilor este un domeniu în care România are încă foarte mulți pași de făcut pentru a se apropia de țintele asumate ca membru al Uniunii Europene. Planul a fost prezentat consilierilor județeni și consilierilor locali ai Municipiului Sibiu într-o sesiune online în data de 24 iulie și ulterior supus aprobării în ședința Consiliului Județean din 30 iulie. Planul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru și o abținere.
Planul trasează mai departe pașii pe care îi avem de parcurs în perioada 2020-2025 pentru a produce mai puține deșeuri, a valorifica acele materiale ce pot fi reciclate dacă se colectează selectiv și a reduce cantitățile de deșeuri pe care le depozităm la groapă.
„Consiliul Județean are în derulare documentațiile necesare pentru a accesa fonduri disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) pentru investiții prin care să modernizăm sistemul de colectare de la populație, să eficientizăm stațiile de sortare și compost din județ și să introducem noi tehnologii care să ne ajute să ne îndeplinim țintele de mediu și să nu poluăm. E important să trecem la tehnologii mai avansate și în acest domeniu, care să ne ajute să transformăm deșeurile în resurse utile și nepoluante ce se pot întoarce în economie pentru a genera venituri la bugetul public”, spun reprezentanții CJ Sibiu.
Principalele noutăți din Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor sunt: 12 centre de aport voluntar sunt prevăzute a fi construite în județ, unde populația va putea aduce în condiții civilizate deșeurile din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (de exemplu, obiecte de mobilier), deșeuri periculoase (ex. vopsele, medicamente), electrice și electronice, dar și deșeuri textile. Vor scădea șansele ca astfel de deșeuri să fie aruncate la întâmplare, uneori poluând zone din natură; o instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă cu tehnologie de vârf. Având în vedere interdicția de a mai depozita la groapă deșeuri fără a le trata în prealabil, planul Județean prevede ca prin fondurile europene disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) să fie realizată și pusă în funcțiune începând cu 2024 o instalație, cu capacitate medie de minim 40.000 t/an pentru tratarea mecanică a deșeurilor (adică separare, mărunțire, trecere prin sită a părții organice din deșeul rezidual), și minimum 54.000 t/an capacitate de procesare anaerobă a acestora (adică tratare în lipsa oxigenului). Așa cum indică și denumirea, operațiunile se desfășoară în interior, în spații închise.
„La această stație vor fi tratate atât deșeurile din pubela neagră, cât și biodeșeurile colectate în pubela maro. Impactul major constă în faptul că se vor reduce semnificativ cantitățile de deșeuri ce merg în final la depozitare, în așa fel încât să atingem ținta pentru 2035 de a depozita doar 10% din deșeurile generate. În plus, va crește procentul de deșeuri reciclabile ce se pot valorifica. Se va obține material fertilizant (compost), RDF (material pentru valorificare energetică și biogaz care se va utiliza pentru alimentarea instalațiilor proprii din cadrul sistemului. Pentru pregătirea cererii de finanțare a proiectului privind realizarea investițiilor complementare pentru îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor, Consiliul Județean are în curs de realizare Studiul de Fezabilitate care analizează amplasarea obiectivelor de investiții, pentru a alege cele mai bune variante din punct de vedere al costurilor de implementare și al sustenabilității sistemului. Investițiile se vor putea finanța din fonduri europene cu condiția respectării cerințelor de eligibilitate privind proprietatea terenurilor pe care se realizează și anume asigurarea unui drept real asupra terenului pentru Consiliul Județean Sibiu, în calitate de solicitant al fondurilor. De asemenea, se iau în calcul toate condiționările din punct de vedre legal și tehnic privind amplasarea acestor obiective, exemplu în acest sens fiind cele legate de amplasarea instalației cu digestie anaerobă: minimum 1 km față de zonele rezidențiale. Se va ține seama de PUG/PUZ/PUD, după caz în ceea ce privește dezvoltarea urbanistică a localităților limitrofe pentru următorii 30 de ani; terenul să nu fie mlăștinos; teren stabil, neinundabil, fără izvoare, cu permeabilitate cât mai mică; distanța față de un curs natural, albia majoră a acestuia, să fie cât mai mare; aportul de apă de pe versanți să fie cât mai mic; teren de preferință cu pante cât mai mici, sub 5%; acces la utilități: drum acces, alimentare cu energie electrică; posibilitate de extindere; sunt recomandate terenuri neproductive sau slab productive; să nu fie în zone: cu arii protejate şi zone de protecție a elementelor patrimoniului natural şi cultural; cu izvoare de apa minerală sau apă termală cu scop terapeutic; în excavații din care nu este posibilă evacuarea apelor pluviale potențial impurificate prin cădere liberă de pe platformele interioare; în care pot apărea alunecări de teren şi căderi de pământ în mod natural, respectiv în care există posibilitatea apariției acestor fenomene în urma exploatărilor miniere în subteran sau la suprafață”, explică reprezentanții CJ Sibiu.


1. Reducerea cantității de deșeuri menajere, prin implementarea unor măsuri de prevenire a generării deşeurilor
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, acțiunile principale sunt legate de finalizarea implementării instrumentului economic „plăteşte pentru cât arunci”, dezvoltarea compostării individuale a biodeşeurilor, dar și reducerea la jumătate până în anul 2025 a cantităţii de alimente risipite și prevenirea generării deşeurilor de hârtie tipărită.
2. Colectare separată a deșeurilor reciclabile menajere și similare
Pentru deșeuri reciclabile de la populație și deșeuri similare de la agenți economici, în cadrul sistemului de salubrizare, ținta de colectare separată stabilită conform legislației în vigoare este de 60% în 2021 și crește până la 70% începând cu anul 2022. Viitoarele contracte de delegare a activității de colectare și transport în toate UAT-urile județului trebuie să prevadă colectarea separată pe trei fracții a deșeurilor reciclabile nu doar în mediul urban, ci și în mediul rural, precum și implementarea colectării din poartă în poartă la zonele de case. Începând cu 2024, serviciile de salubrizare pentru aceste zone vor fi redelegate în cadrul unor proceduri transparente de licitare.
O noutate o reprezintă amenajarea a 12 centre de aport voluntar (CAV) în localitățile urbane ale județului (în Municipiul Sibiu vor fi 2 astfel de centre), care vor putea colecta, prin aportul voluntar al populației și instituțiilor publice următoarele categorii de deșeuri reciclabile: deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri periculoase (inclusiv DEEE-uri), textile, biodeșeuri, dar și fracțiile obișnuie de hârtie/carton, plastic, metal, sticlă.
Toate deșeurile reciclabile se presupune că vor fi colectate cu impurități, gradul de impurificare depinzând de modalitatea de colectare, motiv pentru care Planul Județean prevede și modernizarea instalațiilor existente de sortare, compostare și transfer precum și optimizarea stațiilor de sortare și compostare de la Șura Mică și Târnava pentru a asigura capacități mărite și indicatori de performanță de minim 75% în operarea stațiilor care procesează reciclabile pre-sortate de populație în vederea valorificării ulterioare.
Începând din 2020, colectarea separată a deșeurilor verzi, inclusiv a celor din parcuri și grădini, dar și a biodeșeurilor, va continua să se extindă în toate zonele urbane și se urmărește creșterea capacităților de reciclare.
3. Tratarea deșeurilor reziduale municipale
Având în vedere interdicția de a mai depozita la groapă deșeuri netratate – inclusiv deșeul rezidual din pubela neagră, Planul Județean prevede ca prin fondurile europene disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) să fie realizată și pusă în funcțiune începând cu 2024 o instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă, cu capacitate medie de minim 40.000 t/an pentru tratarea mecanică, minim 54.000 t/an capacitate de digestie anaerobă (adică fără oxigen), atât pentru fracția organică din deșeurile reziduale, rezultată în instalația de tratare mecanică, cât și
pentru biodeșeurile colectate separat. Instalația va asigura capacitatea necesară de tratare, creșterea procentului de materiale reciclabile ce se pot valorifica, obținerea de material fertilizant, reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, obținerea de RDF (material pentru valorificare energetică) și de biogaz care se va utiliza pentru alimentarea unei alte stații din cadrul sistemului.
Ca principiu de funcționare: înainte de intrarea în reactorul de fermentare, deșeurile vor fi supuse unei operații de pregătire (mărunțire, sitare). După procesarea lor în reactorul de fermentare, se obține biogaz, cu conținut ridicat de metan, care va fi introdus în echipamentele de cogenerare, pentru obtinerea curentului electric și a energiei termice. Din proces se obține și o masă solidă, care este supusă ulterior procesului de compostare/maturare, rezultând un material cu calități bune de fertilizant. In urma rafinării acestui material, se obține compost, iar la final o cantitate foarte mică, de 1,8% reziduuri, care se depozitează.
Stația va permite Județului Sibiu să îndeplinească până în 2035 ținta de a reduce depozitarea la groapă la 10% din totalul deșeurilor produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Modificarea kilometrajului unei mașini, interzisă prin lege de astăzi

Începând de astăzi, 29 mai 2023, modificarea kilometrajului unei mașini va fi interzisă prin lege.O nouă lege, prin care...
spot_img

Știri pe același subiect