2.9 C
Sibiu
joi, decembrie 5, 2024

Unde ne refugiem temporar în caz de nevoie? O situație a adăposturilor civile din Sibiu

Cele mai citite

Paza bună trece primejdia rea. Este o vorbă din bătrâni pe care mulți dintre noi, indiferent de vârsta pe care o avem și de etapele vieții prin care trecem, o putem experimenta în diferite momente. Sibienii, asemeni cetățenilor din această țară și din Uniunea Europeană, în contextul natural sau cel socio-politic actual, trebuie să învățăm să facem față pericolelor care ne pasc la tot pasul, în cadrul comunității în care trăim. Fie că este vorba de inundații, cutremure,  alunecări de teren, acțiuni de terorism sau chiar război, trebuie să fim pregătiți să trăim cu pericolul care poate apărea în orice moment.

Nu vream să alarmăm, ci dimpotrivă, să vă punctăm câteva repere în cazul unor situații care ar putea să apară peste noapte, pe termen lung sau, în cazul cel mai fericit, să nu avem parte de ele, însă să fim pregătiți pentru acestea. Este vorba doar despre a conștientiza caracteristicile unor situații imediate și de a ști să luăm cele mai bune decizii în momente de criză. Sau, pur și simplu, de a ne testa capacitatea de acțiune și intervenție, dincolo de acțiunile specifice ale statului.

Instinctul de conservare este fundamental

Se spune că un cetățean protejat de stat  este unul în siguranță, însă această asigurare, câteodată luată mai puțin în serios, poate căpăta valențe importante pentru viețile noaste și ale familiei. În vremurile de acum, trebuie să aruncăm un ochi asupra a ceea ce se întâmplă în comunitatea, țara în care trăim și în lume, deoarece totul se petrece și se propagă cu repeziciune. Instinctul de conservare al fiecăruia dintre noi este fundamental.

De când am intrat în Uniunea Europeană, dar și în perioada comunistă, protecția civilă a jucat un rol important în societate, deoarece calamitățile naturale nu țin cont de politică, administrație, ideologii, situații publice sau de modul în care evoluează societatea.

Ce spune legea și cine răspunde de adăposturile civile

Potrivit ISU Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%, adăposturile de protecție civilă se află în administrarea consiliilor locale, în speță a primăriilor, operatorilor economici și proprietarilor de imobile. Iar în conformitate cu art.45, alin.7 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, republicată, aceștia sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și a instalațiilor utilitare ale acestora în stare de funcționare. Informații suplimentare de ordin legislativ în această speță se găsesc pe site-ul isusibiu.ro, secțiunea „informații publice”, subsecțiunea „situații de urgență”.

În anul 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, în parteneriat, cu instituțiile cu atribuții în domeniu, au verificat toate adăposturile de protecție civilă din municipiile Sibiu și Mediaș. Aceste controale s-au finalizat cu o sancțiune, în speță amendă. Cuantumul amenzii a fost de 5.500 de lei, iar „în ceea ce privește numele, nu putem divulga identitatea acestuia, conform art. 4, litera c din Ordinul M.A.I. 89/2013”, ne informează ISU Sibiu.

În județul Sibiu, la acest moment, sunt prevăzute 60 de adăposturi de protecție civilă. Două dintre ele, aflate în municipiu, sunt în acest moment „neoperative”, potrivit limbajului ISU Sibiu. Acestea sunt situate în Sibiu, la fosta fabrică Independența, str. Ocnei nr. 33 (cu o suprafață de 70 mp și o capacitate de primire pentru minim 50 de persoane) și pe str. Ulmului nr. 36 (cu o suprafață de 65 mp și o capacitate de primire de 40 de persoane). Dintre aceste 58 de adăposturi funcționale, 55 sunt situate pe raza municipiului Sibiu, și 3 în Mediaș.     

Ce fac autoritățile județene și fiecare dintre noi

De mai bine de un deceniu și jumătate, la nivelul județului Sibiu, asemeni celorlalte județe, din țară s-a creat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Șeful acestui organism este prefectul județului Sibiu, secondat de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Aici sunt dezbătute situațiile de criză sau posibilele pericole care pot apărea în societate. Practic, sunt reuniți toți șefii instituțiilor de forță – ISU, Inspectoratul Județean de Poliție, Jandarmerie -, în fapt, reprezentanții instituțiilor publice cu implicare directă în cazul unor situații de urgență descrise mai sus. Potrivit ultimei ședințe a comitetului în discuție, principalul obiectiv a fost inventarierea adăposturilor în situații de urgență extremă, abordându-se chiar și modul în care vom acționa în contextul războiului din Ucraina.

În acest sens, s-a dispus la nivelul județului Sibiu, firesc, inventarierea adăposturilor, în sensul verificărilor la fața locului dacă aceste adăposturi există și cum pot fi îmbunătățite condițiile în interiorul acestora, cum trebuie acestea amenajate pentru viitor și care sunt cele mai bune soluții în contextul provocărilor geo-politice actuale.

Din păcate, multe dintre aceste adăposturi sunt moștenite din perioada comunistă, când au fost construite marile întreprinderi sibiene sau multe dintre instituțiile publice existente acum, dar și zonele de blocuri din cartierele de odinioară ale Sibiului și chiar ale județului. Din acest punct de vedere, situația se restrânge în județul Sibiu doar la municipiile Sibiu și Mediaș, plus actualul oraș Miercurea Sibiului, devenit oraș de la mijlocul anilor 2000. Tot ceea ce înseamnă amenajarea și recondiționarea adăposturilor se rezumă doar la aceste localități menționate.

Însă timpul nu bate pasul pe loc. De mai bine de un deceniu și pe măsura dezvoltării noilor cartiere rezidențiale din județ, politica de urbanism locală și cea națională a luat în calcul, firesc, amenajarea de adăposturi și în blocurile sau casele noi construite. Regulile de urbanism și arhitectură sunt aplicate în noile sedii ale instituțiilor publice construite în ultimii ani sau după 2010. Acestea, în mersul actual al societății și din așteptările contribuabilului statutului român de a beneficia de servicii și condiții pe măsura impozitelor pe care le achită. Totodată, de asociațiile de proprietari, de proprietarii unor imobile impozante particulare, dar și de administratorii clădirilor și instituțiilor publice din județ depinde modul în care păstrăm și modernizăm aceste adăposturi.

Adăposturi de conjunctură

Potrivit Mitropoliei Ardealului, majoritatea bisericilor din Sibiu (cel puțin cele construite după 1990) dețin la subsolul imobilelor spații destinate oficierii anumitor servicii liturgice, care pot fi folosite imediat ca spații de adăpostire civilă, dacă situația o cere. În cea mai mare parte, toate aceste spații dețin și infrastructura necesară unor astfel de contexte.

În ceea ce privește Inspectoratul Școlar Județean, nu s-a luat încă în calcul o asemenea situație, dar cel mai probabil unele unități școlare pot deservi populația civilă în cazul unor situații de acest gen.

Sibiu 100% vă propune o inventariere a acestor adăposturi și, în condițiile în care recunoașteți sau trăiți în aceste imobile cu adăposturi, puteți să vă implicați în conservarea, amenajarea sau chiar întreținerea acestora, în condițiile legii.

În acest moment, în județul Sibiu avem oficial 60 de adăposturi pentru situații de urgență, potrivit ISU Sibiu, însă numărul acestora este în creștere având în vedere boom-ul imobiliar din ultimii ani din județul Sibiu. Mai jos, vă prezentăm lista acestora.

Cum se prezintă județul Sibiu în fața calamităților

În luna septembrie a acestui an, potrivit ultimelor statistici, pompierii sibieni au intervenit pentru gestionarea unui număr de peste 1700 de situații de urgență, având o creștere a numărului de intervenții față de luna septembrie a anului 2023.

Anual, începând cu anul 2009, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a desemnat ziua de  13 octombrie – Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a desfășurat o serie de activități educative și informative menite să sensibilizeze și să pregătească comunitatea pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență. În perioada 11-13 octombrie, ISU Sibiu a organizat Zilele Porților Deschise, oferind oportunitatea publicului de a vizita sediul instituției. Participanții au avut ocazia să interacționeze cu personalul ISU, să afle informații despre echipamentele și tehnicile utilizate în intervențiile de urgență.

În data de 12 octombrie, ISU Sibiu, în colaborare cu Crucea Roșie Sibiu, a amenajat un punct de informare preventivă în incinta Promenada Mall. Specialiștii au oferit informații esențiale despre măsurile de prevenire a dezastrelor și au distribuit materiale educative. Publicul a fost invitat să participe la discuții interactive și să învețe cum să reacționeze corect în caz de cutremure, incendii sau alte situații de urgență.

În cadrul activităților dedicate Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, ISU Sibiu a organizat lecții deschise la Școala Gimnazială Nr. 21 din Sibiu și la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Sibiu. Elevii au participat activ la sesiuni educative, unde au învățat despre importanța prevenirii dezastrelor, măsuri de siguranță și tehnici de prim-ajutor. Aceste sesiuni au fost concepute pentru a dezvolta cultura de siguranță încă de la o vârstă fragedă. De asemenea, le-a fost prezentat elevilor și programul de voluntariat „Salvator din Pasiune”. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu își reafirmă angajamentul de a proteja comunitatea și de a educa cetățenii în privința măsurilor de siguranță necesare pentru prevenirea și gestionarea eficientă a dezastrelor. Pe această cale, mulțumim tuturor participanților pentru interesul și implicarea lor în activitățile desfășurate”, susțin reprezentanții ISU Sibiu.    

Lista adăposturilor de protecție civilă. Sibiul ale 57, Mediașul 3

Sibiu 100% vă prezintă situația adăposturilor din județul nostru. Datele cuprind adresa acestora, localitatea, coordonate GPS (latitudine și longitudine), capacitatea adăpostului (număr persoane) și suprafața utilă (mp):

1. Sibiu,  Str. Reşiţa Nr.65, N 45.807355 – E 24.166072, 110 persoane, 120 mp

2. Sibiu, Str. Reşiţa Nr.77, N 45.807863 – E 24.166842, 110, 120

3. Sibiu, Str. Reşiţa Nr.83, N 45.808032 – E 24.167095, 110, 120

4. Sibiu, Str. Reşiţa, Nr.89, N 45.808251 – E 24.167694, 110, 120

5. Sibiu, Str. Lungă, nr. 62, bloc 103 C, Sc. B,  N 45.805950 – E 24.145277, 110, 120

6. Sibiu, Hotel Ramada, Str. Emil Cioran, nr. 2, N 45.790953 – E 24.147893, 70, 80

7. Sibiu, Hotel My Continental, Calea Dumbrăvii, Nr.2-4, N 45.783710 – E 24.149139, 70, 92

8. Sibiu, Centrul de Afaceri, Str. N. Olahus, Nr.5, N 45.783292 – E 24.146892, 380, 473

9. Sibiu, Str. Vasile Aaron, Nr.20, Sc. C, N 45.785664 – E 24.169891, 50, 100

10. Sibiu, Str. Vasile Aaron, Nr.20, Sc. D, N 45.785638 – E 24.169706, 50, 100

11. Sibiu,  Str. Intrarea Siretului, Bl. 6, Sc. A, N 45.770608 – E 24.141421, 50, 100

12. Sibiu, Str. Intrarea Siretului, Bl. 6, Sc. B, N 45.770730 – E 24.141130, 50, 100

13. Sibiu, Str. Intrarea Siretului, Bl. 6, Sc. C, N 45.770820 – E 24.140930, 50, 100 

14. Sibiu, Str. Intrarea Siretului, Bl. 6, Sc. D, N 45.770890 – E 24.140680, 50, 100

15. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 6, Sc. A, N 45.783047 – E 24.193047, 60,     80

16. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 6, Sc. B, N 45.783035 – E 24.173063, 60, 80

17. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 6, Sc. C, N 45.783000 – E 24.172880, 60, 80

18. Sibiu, Str. Oaşa, bloc 8, Sc. A, N 45.782920 – E 24.172690, 80, 100

19. Sibiu, Str. Oaşa, bloc 8, Sc. B, N 45.783396 – E 24.173459, 80, 100

20. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 8, Sc. C, N 45.783297 – E 24.173319, 80, 100

21. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 10, Sc. A, N 45.783780 – E 24.174226, 80, 100

22. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 10, Sc. B, N 45.783641 – E 24.174037, 80, 100

23. Sibiu, Str. Oaşa, Bl. 10, Sc. C, N 45.783520 – E 24.173890, 80, 100

24. Sibiu, Staţia CF Sibiu, P-ţa 1 Decembrie 1918, Nr. 1-6,   N 45.799898 -E 24.161401, 90, 130

25. Sibiu, Tursib SA str. Munchen, nr. 1, N 45.797852 – E 24.090157, 50, 80

26. Sibiu, Clǎdire birouri ,,Keep Calling”, Şos. Alba Iulia, nr. 40, N 45.793389 – E 24.131312, 80, 100

27. Sibiu, Clădire birouri ,Visma, Str. Ştrandului, nr. 2B, N 45.792350 – E 24.134124, 80,100

28. Sibiu, Promenada Mall, Str. Lector, Nr. 1-3, N 45.796360 – E 24.163704, 150, 250

29. Sibiu, Clǎdire birouri, str. Dr. Ştefan Stâncǎ, nr. 2-6, N 45.188897 -E 24.147709, 60, 70

30. Sibiu, Sucursala BCR Sibiu, Str.  Emil Cioran, Nr.1, N 45.789719 – E 24.146964, 180, 250

31. Sibiu, Independenţa, Str. Ocnei, nr. 33, N 45.802361 – E 24.150417, 50, 70

32. Sibiu, Flaro SA, str. Râului, nr.33, N 45.803581 – E 24.147042, 85,120

33. Sibiu, Str. Negoveanu, nr. 7, N 45.784701 – N 24.175341, 80, 100

34. Sibiu, Str. Muncel, nr. 5, Bl. 41 si 41/2, 6 scări, N 45786880 – E24.176162, 240, 420

35. Sibiu, Str. Muncel, nr. 3, Bl. 42 si 43, 6 scări, N 45.7844534 – E 24.175942, 240, 420

36. Sibiu, Str. Iezer, nr. 13, N 45.786992 – E 24.174377, 100, 120

37. Sibiu, Str. Iezer, Bl. 9, N 45.787039 – E 24.174368,100, 120

38. Sibiu, Str. Şoimului, Nr. 16, Bl. 75, 3 scări, N 45.782958 – E24.166172 , 90, 180

39. Sibiu, Spitalul de Psihiatrie, N 45.808452 – E 24.154510, 110, 220       

40. Sibiu, Primǎria Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2-4, N 45.796927 – E 24.150677, 200, 200

41. Sibiu, Calea Dumbrǎvii, Nr. 40, N 45.780303 – E 24.146006, 70, 85

42. Sibiu, Calea Dumbrǎvii, Nr. 71, N 45.780469 – E 24.146351, 50, 72

43. Sibiu,  Calea Guşteriţei, Bl. 12 A, Bloc Redal, N 45.803773 – E 24.168746, 150, 200

44. Sibiu, Calea Guşteriţei, Bl. 11, Nr. 11-23, Bloc Redal, N 45.80202 – E 24.168746, 60,80

45. Sibiu, Cǎmin studenţesc Academica, Str. Aurel Decei, Nr.1, N 45.782815 E 24.130119, 50, 60

46. Sibiu, Str. Bihorului, nr. 4, Sc. B, C, D, N 45.789996 – E 24.134938, 180, 240

47. Sibiu, Calea Dumbrăvii, Bl. 23, 5 scări, N 45.786350 – E 24.153318, 300,400

48. Sibiu, Str. Ștrandului, Nr. 6, 3 scări, N 45. 789914 – E 24.136254, 180, 240

49. Sibiu, Str. Hațegului, Nr. 1,  4 scări, N 45.786081 – E 135582, 240, 320

50. Sibiu, Str. Șteflești, Bl. 2, Sc. A, N 45.783959 – E 24.172551, 70, 100

51. Sibiu, Str. Șteflești, Bl. 2, Sc. B, N 45.783959 – E 24.172551, 70, 100

52. Sibiu, Str. Șteflești, Bl. 2, Sc. C,    N 45.783959 – E 24.172551, 70, 100

53. Sibiu, Str. Șteflești, Bl. 2, Sc. D,    N 45.783959 – E 24.172551, 70, 100

54. Sibiu, Str. Turda, Nr.14, N 45.14852 – E 24.628, 70, 80

55. Sibiu, Str. Ulmului, Nr.36, N 45.4852 – E 24.82, 40, 65  

56. Sibiu, Str. Fundǎtura Lânii, Nr.18, N .45.4744 – E24.815, 80, 190

57. Sibiu, Bulevardul Victoriei, Nr. 48, N .45.782734 – E 24.137774, 40, 60

58. Mediaș, Str. Sinaia, nr. 2, Bl. 1, Sc.B, N.46.164534 – E 24.333441, 60, 100

59. Mediaș, Str. Sinaia, nr. 5, Bl. 2, Sc.B, N.46.164534 – E 24.333441, 60, 100

60. Mediaș, Piața C.I. Motaș, Nr. 1 (SC Transgaz SA), N .46.154867 – E 24.340716, 50, 50

Total suprafață adăposturi este de 8.377 metri patrați și disponibile pentru 5.975 de persoane.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

„Cibinium Christmas Fair”, O alternativă Zen pentru Sărbători la Sibiu

Pe 7 decembrie 2024, între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Cibinium din Sibiu (Șoseaua Alba Iulia nr. 40),...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect