Primarii din județul Sibiu și Consiliul Județean Sibiu s-au mișcat bine în ceea ce privește depunerea proiectelor în programul național de investiții „Anghel Saligny”.
Astfel, la nivelul județului Sibiu au fost aprobate 116 proiecte, a căror valoarea totală se ridică la aproape 1,1 miliarde de lei. Până în această săptămână, s-au semnat actele pentru aproape 70 de proiecte. Ce-i drept, contractele sunt semnate în ultimii 2-3 ani, astfel că investițiile de la bugetul de stat sunt majoritatea în faza de început a proiectului, adică de pregătire a documentațiilor tehnice.
Primarii și-au făcut datoria față de comunitățile pe care le reprezintă și au obținut finanțarea pentru proiecte, iar acum rămâne ca Guvernul să-și respecte obligațiile și să deconteze fondurile pe măsura ce proiectele avansează. Totodată, va ieși în evidență și capacitatea administrativă a primarilor de a organiza licitațiile din cadrul proiectelor și de a urgenta lucrările acolo unde se poate.
În aceste zile, Prefectura Sibiu a anunțat că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLPDA) a virat, până la în prezent, suma de 85.706.187,33 lei, însumând facturile depuse de beneficiari pentru proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare, a stațiilor de epurare și a sistemelor de distribuire a gazelor naturale, depuse prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny” pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Sibiu.
Așadar, lucrurile încep să se miște, iar infrastructura județului Sibiu după implementarea acestor proiecte va fi una pe măsura așteptărilor de confort ale cetățenilor ce locuiesc în apropierea zonelor urbane. Aceste proiecte vin să completeze alte proiecte derulate în deceniile trecute pentru îmbunătățirea infrastructurii, atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale.
Șanse reduse pentru localitățile mici
Programul național de investiții este un program multianual, finanțat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și are ca obiectiv general creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, îmbunătățirea atât a condițiilor de viață, cât și a standardelor de muncă pentru toți locuitorii României. Contractele semnate în cadrul programului vizează modernizarea infrastructurii de transport, alimentare cu apă și extindere rețele hidroedilitare.
Din păcate, însă vor continua să fie în județ sate întregi fără apă, canal și gaz metan, în special în comunele cu populație de sub 2.000 de locuitori sau aflate la mare distanță de localitatea principală, iar soluții nu par să se arete prea curând. Aici, pentru un primar de comună cu populație de 2.000 de locuitori este o mare provocare în a atrage fonduri de la Guvern, mai ales că că nici veniturile proprii la bugetul comunei, de multe ori, nu sunt suficiente. În aceste condiții, fondurile guvernamentale sunt șansa la dezvoltarea acestor comune, dar „abilitatea politică” a primarului reprezintă un factor decisiv.