Finala Cupei României de miercuri seara ne-a demonstrat ceea ce marea majoritate a microbiştilor sibieni anticipau încă de la darea în folosinţă a Noului Stadion Municipal şi anume: la meciurile importante, noul Municipal este prea mic. Şi într-adevăr, aşa se întâmplă.
Cu toate că noul Municipal este unul modern, cu facilităţi de Liga Campionilor, cum rar se vede în România, are o mare problemă la meciurile importante: capacitatea de 13.000 de locuri este prea mică. Incapacitatea stadionului de a primi mai mulţi suporteri am văzut-o la meciul de inaugurare din decembrie 2022, dintre FC Hermannstadt – Farul Constanţa, apoi la FC Hermannstadt – FCSB. A continuat cu meciul de tineret U21 dintre Naţionala României şi Germaniei, din martie 2023, şi a culminat cu finala Cupei României dintre Sepsi şi Universitatea Cluj.
Putem spune că planurile primarului Astrid Fodor au dat chix când a decis ca noua capacitate a stadionului să fie redusă, la de la 18.000 de locuri, aşa cum plecase iniţial proiectul noului stadion, planificat tot de ea, la puţin peste 13.000 de locuri. Practic, noul stadion are o capacitate mai mică decât cel construit de comunişti la începutul anilor 80. Şi când te gândeşti că aceiaşi administratori din comunism ai Sibiului intenţionau să construiască şi al doilea nivel de tribune la Municipal, astfel încât stadionul să ajungă la o capacitate de 27.000 de locuri! Oricum, certificarea finală a faptului că Noul Municipal este prea mic va veni la primul meci al Naţionalei României la Sibiu, când vom vedea nemulţumirea sibienilor care vor rămâne fără bilet şi îşi vor exprima frustrarea.
Până în acest moment, singurul care a spus pe şleau că stadionul din Sibiu a fost prea mic pentru finala Cupei României din acest an a fost antrenorul Universităţii Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, care a afirmat că era nevoie de un stadion de peste 25.000 de spectatori. Deocamdată, din Sibiu nu recunoaşte nimeni că Noul Municipal este subdimensioat pentru marile meciuri, însă suntem curioşi să aflăm cât mai repede reacţia autorităţilor locale şi a primarului Astrid Fodor, mai ales că, din păcate, mai avem o situaţie similară şi cu Sala Transilvania, care a devenit tot mai neîncăpătoare pentru suporterii echipei locale de baschet CSU Sibiu. Sala Transilvania aparţine Consiliului Judeţean, iar soluţiile pentru extinderea acesteia sunt inexistente până în acest moment.
Cel mai tare meci de după Revoluţie din Sibiu
Finala Cupei României a creat o atmosferă uluitoare pe Noul Municipal, care a găzduit în premieră ultimul act al celei mai surprinzătoare competiţii din fotbalul intern. Totul s-a datorat suporterilor celei mai iubite echipe din Ardeal, Universitatea Cluj, care pentru aproape 5 ore i-a făcut pe sibienii să trăiască momente memorabile, începând de la deplasarea pe străzile Sibiului, până la stadion şi până la lecţia de fair-play, chiar dacă supărarea generată de pierderea finalei a fost extrem de dureroasă. Trei din cele 4 tribune ale noului stadion au fost înţesate de suporterii Universităţii, iar atmosfera creată a fost o lecţie pentru toţi microbiştii de fotbal. Ne-au arătat, nouă, dar şi altor suporteri ai echipelor din ţară, ce înseamnă să fii suporter cu adevărat, să însoţeşti echipa peste tot şi să-ţi încurajezi fotbaliştii până la epuizare.
Tot ce s-a întâmplat în jurul finalei a fost la superlativ: spectacolul cu drone de la pauză, cântecele galeriilor, dârzenia celor peste 2.000 de suporteri ai lui Sepsi care au încercat să ţină pasul cu întreg stadionul în ceea ce priveşte susţinerea propriei echipe şi până la spectacolul pirotehnic pus în scenă de suporterii clujeni, care a dus la întreruperea partidei în repriza a doua. A fost cea mai frumoasă atmosferă întâlnită pe stadionul Municipal de la Revoluţie şi până în prezent. Atmosfera a fost întreţinută şi de crainicul arenei sibiene, Cosmin Călinescu, cel care se ocupă de relaţia cu presa la FC Hermannstadt.
Premieră istorică: a fost prima finală 100% ardelenească
Ediția 85 a Cupei României nu a însemnat doar un nou format, ci și prima finală jucată la Sibiu: e și ultimul act în care s-au luptat două echipe din Ardeal, întâia oară în istoria fotbalului românesc. Cea mai iubită competiție din fotbalul românesc a aniversat ediția cu numărul 85, iar de la sezonul inagural 1933/1934 și până în prezent nu avusesem încă două cluburi din Ardeal care să se dueleze pentru trofeu în marele meci. Așadar, Cupa României Betano 2022/23 a fost cu adevărat una a premierelor, de la noii parteneri, formatul atractiv implementat, locul de disputare al finalei și până la proveniența combatantelor din ultimul act. U Cluj și Sepsi scriu istoria nu doar pentru propriul palmares, din această perspectivă, ci reafirmă performanța fotbalistică a unei regiuni, Transilvania, care a constituit dintotdeauna o pepinieră de talente și un motor al pasiunii pentru sportul numărul 1 al României.
Sepsi pune stăpânire pe Cupa României
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, deţinătoarea trofeului, a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare, miercuri seara, în finala desfăşurată pe Stadionul Municipal din Sibiu. Sepsi OSK a cucerit trofeul pentru a doua oară consecutiv (2022, 2023), echipa din Sfântu Gheorghe având şi o finală pierdută (2020). Universitatea rămâne cu trofeul din 1965, pierzând a cincea sa finală (1934, 1942, 1949, 2015, 2023). Victoria echipei antrenate de Cristiano Bergodi la Sibiu va face ca CFR Cluj sau Universitatea Craiova să rateze sezonul viitor al cupelor europene.
Filmul penaltiurilor din finală, Sepsi Sf. Gheorghe – U Cluj 5-4 (0-0, 0-0)
- Martic ratează, Sepsi păstrează trofeul Cupei României!
- 5-4, fundașul Mark Tamas trage imparabil, sub transversală.
- Gomes șutează în stânga, Niczuly parează excepțional!
- Aganovic șutează puternic dar mult peste poartă!
- 4-4, Dan Nistor are o execuție tehnică și înscrie calm.
- 4-3, Marius Ștefănescu transformă cu siguranță.
- Niczuly sare pe colțul drept, din nou, și ghicește de data aceasta: scoate șutul lui Ely Fernandes!
- 3-3, Ion Gheorghe restabilește egalitatea.
- 2-3, Tescan trimite în stânga, Niczuly pleacă spre colțul drept.
- 2-2, înscrie Tudorie pentru Sepsi.
- 1-2, execută perfect Ovidiu Bic pentru Universitatea!
- Rămâne 1-1, Jonathan Rodriguez șutează pe centru iar Gorcea scoate cu piciorul!
- 1-1, gol Chipciu!
- 1-0 Sepsi! Gol Varga!