5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Baia Populară Sibiu caută parteneri pentru o cafenea

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Baia Populară Sibiu, unul din simbolurile municipiului, odată cu lucrările de renovare și regândire a utilității practice și de confort a spațiului recent amenajat, dorește să ofere clienților săi o nouă opțiune: o cafenea, o zonă pretabilă evenimentelor culturale și de divertisment. Astfel, prin licitație publică, instituția menționată închiriază prin licitație un spațiu aferent cafenelei și terasei, în suprafață totală de 226, 87 mp (suprafață utilă interioară – 83,60 mp, suprafață terasă – 143, 27 mp). În acest sens, persoanele interesate pot accesa site-ul Serviciului Public Baia Populară Sibiu (link aici), unde vor găsi toate informațiile necesare privind documentația de atribuire a spațiului și pașii de urmat în vederea participării la licitație.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 01. 03. 2023, ședința publică de deschidere a ofertelor fiind 02. 03. 2023. După desemnarea câștigătorului și semnarea contractului de închiriere, în termen de 30 de zile, acesta va trebui să amenajeze spațiul și își poate începe activitatea. Reprezentanții Băii Populare își doresc, în măsura în care ofertanții vor agreea ideea, o zonă de relaxare unde poți savura o cafea de calitate, să citești o carte (de aceea o colaborare cu o librărie locală ar fi de dorit), să poți avea acces la o serie de produse alimentare semi-preparate sau să participi la evenimente culturale care se pretează unui asemenea spațiu (având în vedere inclusiv curtea interioară, cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane). De asemenea, accesul se face foarte ușor, de afară, cu liftul pus la dispoziție de aceeași instituție. Un alt avantaj îl reprezintă și faptul că Baia Populară e deschisă publicului de marți până vineri, între orele 7-21 și sâmbătă, între 9-21, iar clienții care calcă pragul Băii Publice sunt, în medie, 2.200 săptămânal. Prețul licitației pornește de 7.320 lei (fără TVA), chirie aferentă unei luni.

Baia Populară sau Baia Neptun?

Mulți dintre noi identifică Baia Populară cu Baia Neptun. Un nume al băii, uzitat pentru multă vreme de sibieni. Care e, de fapt, numele actual? Potrivit reprezentanților instituției, denumirea de Baia Neptun a fost stabilită de regimul comunist, în 1983, înlocuind vechea numire, Baia Populară. Ideea de a construi în Sibiul sfârşitului de secol XIX o baie accesibilă tuturor a aparţinut Dr. Carl Wolff. Adunarea Generală a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa) şi-a însuşit această idee şi a furnizat mijloacele de execuţie din fondurile sale de rezervă. Construcţia, creaţia profesorului de arhitectură al Universităţii Tehnice din München Karl Hocheder (1854-1917), îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil” de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraş pentru acest stil arhitectural. Profesorul Karl Hocheder a însărcinat pe unul dintre cei mai buni asistenţi ai săi la conducerea lucrărilor de construcţie – Hans Heckner care, împreuna cu meşterul Gustav Mätz şi echipa sa, a ridicat atât de repede acesta clădire, încât inaugurarea a putut avea loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de acelaşi arhitect. La vremea respectivă, niciun alt oraş din Austro-Ungaria de mărimea Sibiului, nu dispunea de o asemenea instituţie.Baia dispunea, în partea stângă, de un bazin lung de 21 de metri, lat de 9 metri, acoperit cu plăci de gresie verde-marin. În dreapta vestibului se ajungea la sauna romano-irlandeză, unică în ţară prin complexitatea dotărilor sale: sală de sudaţie cu 32 de cabine, saună umedă, saună uscată, bazine de alternanță (cald şi rece), duşuri, spaţiu de masaj. La etaj se aflau 10 cabine cu căzi şi duşuri pentru îmbăiere, precum şi 5 încăperi pentru băi de tratament: tratament cu nămol adus din Battaglia (Italia), băi de lumină electrică sau vana pentru curenţi electrici galvanici. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt accesibile şi astăzi. Popularitatea tot mai mare de care se bucura baia, l-a convins pe Dr. Carl Wolff să ia în considerare oferirea posibilităţii atât de tratament, cât şi de cazare a pacienţilor veniţi din exterior. Astfel a luat naştere sanatoriul.
Sanatoriul Stadtpark (inaugurat în 1906) a format împreună cu Baia Populară până după primul război mondial, un complex sanatorial unic în Transilvania. Clădirea sanatoriului, ridicată după planurile aceluiaşi profesor Hocheder, se compunea jumătate din camerele destinate bolnavilor şi locuinţa doctorului instituţiei, şi jumătate din locuinţe de închiriat. Sala de mese şi cea de lectură erau amplasate parţial în corpul de clădire care făcea legătura dintre baie şi sanatoriu. După inaugurarea sanatoriului, numărul de clienţi ai Băii Populare a crescut la o medie de 5000/an, pacienţii provenind din toate colţurile ţării, dar şi din Turcia şi Germania.

Astăzi, Baia Populară beneficiază de modernizări  tehnice, reparații și renovări a întregii clădiri istorice, continuând frumusețea unei tradiții de peste 100 de ani și aducerea sa în contemporaneitate prin servicii și facilități noi, ce se adresează fiecărui sibian sau turist.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Banca Națională a României și-a deschis porțile

În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat cea de-a patra...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect