0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Bugetul Sibiul 2024, record absolut după 1989. Educația se apropie de Infrastructură, ca bani alocați

Cele mai citite

Pentru prima dată în istoria municipiului Sibiu, proiectul de buget publicat la începutul fiecărui an de administrația orașului și supus dezbaterii sibienilor de către municipalitate trece de un miliard de lei. Este vorba despre proiectul de buget al municipalității pentru 2024, o premieră istorică pentru comunitatea sibiană.

Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. Faptul că sibieni muncesc cu spor, firmele din județ creează locuri de muncă, taxele și impozitele locale sunt plătite de contribuabili la timp, aduce municipalitatea în fața unui buget ce poate acoperi nevoi importante, dar și cu riscul de a nu viza pe cele care sunt cele mai stringente sau care nu mai suportă amânare. Trebuie menționat că până la finele anului trecut, în 2023, bugetul, cu rectificările și resursele financiare ale comunității sibiene și de la Guvern, a trecut de un miliard de lei. Premiera istorică pentru municipiul Sibiu vine într-o perioadă marcată de mari dificultăți și restricții financiare impuse de Guvernul României. „Bugetul este unul consistent, în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global”, creionează primarul Sibiului, Astrid Fodor, contextul social și economic pe care îl traversăm la nivel local, național și internațional.

Sibiul se descurcă bine în situații de criză

Municipiul Sibiu pare să se descurce bine și să facă față crizelor economice pe care le traversează, dacă ne uităm pe bugetul Sibiului în anii de criză economică pe care i-am traversat. Și în acest an, când România este marcată de greve la nivel național, bugetul Sibiului este unul generos, mai mult chiar, cel mai mare din istoria sa. Este practic o lecție care se repetă la nivel economic, din perioada de pandemie, când între 2020-2022 bugetul orașului a fost mai mare decât cel din 2023, an în care lucrurile au revenit aproximativ la normal. Iar 2024 a depășit perspectivele sumbre care s-au anunțat, deocamdată. Se pare că Sibiul are capacitatea de a se apăra în fața crizelor economice, sanitare și energetice, însă ne-am fi dorit ca lucrurile să meargă spre mai bine și în anii considerați oarecum normali, fără crize majore. Explicațiile pentru această situație nu pot fi date decât de specialiștii în domeniul economic, însă este clar că sibianul își dorește ca banii comunității să fie gestionați bine și să se vadă în gradul său de confort.

Din păcate, municipalitatea mai are multe probleme de rezolvat, cum ar fi situația parcărilor, absolut sufocantă și care îi aduce pe sibieni cu nervii la pământ (parcările subterane și supraterane anunțate nu înaintează aproape deloc), lipsa unui mare centru de conferințe în sectorul cultural sau faptul că elevii încă mai merg după-amiaza la școală. Șefii Primăriei Sibiu compensează însă cu alte lucruri, cum ar fi atragerea  fondurilor europene pentru infrastructură, adică școli, grădinițe, străzi, piste de biciclete sau promovarea turismului și a evenimentelor culturale emblematice ale orașului, care aduc bani importanți în comunitatea sibiană.     

Sibieni, spuneți-vă păsurile la conducerea Primăriei!

Primăria Sibiu a publicat pe site-ul propriu, sibiu.ro, propunerea de buget local pentru acest an, supunând-o consultării publice. Propunerea de buget și o sinteză a principalelor informații din acesta sunt disponibile aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/2024/Proiectul_Bugetului_de_Venituri_si_Cheltuieli_al_Mun_Sibiu_pe_anul_2024.pdf.

Cetățenii pot transmite sugestii sau întrebări în format electronic pe adresa [email protected] până în data de 30 ianuarie 2024.

“Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. O sursă importantă de venit în anul 2024 o reprezintă fondurile europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le-a atras în cadrul PNRR și în Programul Regiunea Centru, pentru finanțarea celor 43 de proiecte aflate în curs de implementare. Bugetul este unul consistent, în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global. Sibiul gestionează în mod eficient resursele financiare și se bucură de o independență și o autonomie financiară a bugetului local, prin prisma veniturilor proprii încasate, precum și a sumelor rambursate din fonduri europene nerambursabile, în proporție de aproximativ 90% până la finele lui 2023, diferența urmând a fi rambursată în 2024. Aceste sume ne-au ajutat să echilibrăm bugetul și să compensăm pierderile generate de modificările legislative, chiar dacă sumele reduse ar fi fost necesare și utile în contextul numărului mare proiecte de dezvoltare pe care le derulăm”, a precizat primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Din valoarea totală propusă pentru bugetul acestui an, 52% din cheltuieli vor merge către dezvoltarea orașului, restul de 48% reprezentând cheltuieli de funcționare, respectiv costurile cu salubrizarea orașului, întreținerea spațiilor verzi și a bazelor sportive, cheltuieli cu reparații la unitățile de învățământ, finanțarea programelor derulate de instituțiile de cultură, a evenimentelor culturale și sportive, cheltuielile cu iluminatul public, serviciile sociale, subvențiile pentru transportul local de călători.

Cele mai importante proiecte la care Primăria Sibiu va lucra în acest an

INFRASTRUCTURĂ ȘI MOBILITATE. Pentru acest capitol, Primăria prevede alocarea a 25% din bugetul total, adică 284,01 milioane de lei. Între lucrările luate în calcul la infrastructură, se are în vedere modernizarea și extinderea străzii Viitorului, reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia, modernizarea străzilor Marburg, Trifoiului, Atena, Lavandei, Dafinului și Irisului, amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului, drum de legătură între strada Intrarea Arieșului si Calea Dumbrăvii, continuarea modernizării și eficientizării sistemului de iluminat public în Sibiu etc. În ceea ce privește problema parcărilor, Primăria are doar în stadiu de proiect elaborarea de documentații tehnico-economice a unei parcări la Piața Cibin, a alteia în cartierul Vasile Aaron, precum și una în zona străzii Siretului. Deci șansele imediate de a avea  parcări noi în Sibiu sunt extrem de reduse, având în vedere procedura întregului lanț administrativ, anevoios și lung, până la stadiul de execuție.

La mobilitatea alternativă se are în vedere, între altele, achiziția a 36 autobuze electrice pentru extinderea transportului public în zona metropolitană, continuarea amenajării malurilor râului Cibin pe noi tronsoane (aprox. 3 km de piste pentru biciclete), dar și amenajarea unui coridor integrat de mobilitate pe Calea Șurii Mici.

EDUCAȚIA va beneficia, în acest stadiu al bugetului, de 21% din total, adică 241,06 milioane lei. Ca lucrări prevăzute, în curs de execuție, cea mai importantă este reabilitarea și extinderea căminului de pe str. Oituz ca viitor sediu al Liceului de Artă, lucrare stagnată ani de zile de birocrație. În curs de contractare avem, pentru perioada următoare, o construcție nouă cu destinație creșă și grădiniță la Școala Gimnazială nr. 12, reabilitarea imobilului Maria Tereza pentru utilizarea în scop educational, reabilitare spațiilor fostului Liceu CFR pentru a fi utilizate pentru educație și realizarea unei grădinițe pe str. Podului, într-un imobil existent.

SPORT, CULTURĂ, SPAȚII VERZI ȘI ZONE DE AGREMENT. Banii prevăzuți pentru acest capitol reprezintă 14% din bugetul total, adică 164,05 milioane de lei. În curs de realizare în această parte a bugetului se are în vedere: amenajarea Complexului pentru agrement, sport și ecoturism Gușterland și contractarea execuției lucrărilor pentru amenajarea unui teren de sport multifuncțional în stațiunea Păltiniș, reamenajarea și modernizarea Parcurilor Sub Arini și Astra.

Pe lângă acestea, suma alocată pentru finanțarea evenimentelor orașului este de 22,6 milioane lei, astfel:

● Finanțarea activităților sportive – 12.000.000 lei

● Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 500.000 lei

● Agenda Culturală – 7.000.000 lei

● Agenda Sănătății – 2.000.000 lei

● Agenda educațională – 500.000 lei

● Agenda pentru tineret – 300.000 lei

● Agenda Comunității – 300.000 lei

ALTE OBIECTIVE DE INTERES PUBLIC

  • În curs:

● Actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu

  • Proiecte pentru care urmează contractarea execuției lucrărilor:

● Renovarea energetică a 24 de blocuri

● Amenajarea unui parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu

● Înființarea a două centre de colectare a deșeurilor prin aportul voluntar al cetățenilor

● Amenajarea a 110 insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în zona blocuri și implementarea instrumentului “Plătește pentru cât arunci”

● Elaborarea unui PUZ CP pentru Centrul Istoric

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect