Procesul de recalculare a pensiilor în județul Sibiu s-a încheiat. Directorul Casei Județene de Pensii, Dorel Aldea, a prezentat situația exactă a procesului. Până una-alta, este poziția instituției de stat cea mai în măsură să dea explicații privind recalcularea pensiilor, în condițiile în care de două săptămâni asistăm la un permanent conflict de reproșuri și laude între liderii locali ai PSD și PNL. Dispute duse, din păcate, prin intermediul unor comunicate de presă și fără ca vreuna din părți să vină cu explicații pe înțelesul sibienilor. Pensionarii nemulțumiți de deciziile primite până în acest moment, au posibilitatea să solicite recalcularea pensiilor, până la 1 martie 2025.
Directorul CJP Sibiu a prezentat principalele obiective ale Legii 360/2023 și anume eliminarea inechităților din sistemul de pensii și adecvarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului public de pensii. Elementul principal care a stat la baza eliminării inechităților din sistem pentru pensiile stabilite până la 31 august 2024, spune acesta, a fost aplicarea principiului contributivității în procesul recalculării pensiilor din sistemul public de pensii, conform art. 144 din Legea nr. 360/2023. Inechitățile din sistemul de pensii s-au creat de-a lungul timpului prin aplicarea unor elemente de calcul diferite, în funcție de legislația existentă la momentul ieșirii la pensie a fiecărei persoanei. În esență, dacă două persoane acumulau în întreaga activitate același număr de puncte, dar se pensionau pe legi diferite, aveau un cuantum diferit.
Potrivit legii, procentul de creștere în funcție de vechimea în muncă (contributivă) a fost următorul:
Pensionari până în 25 ani = 92 lei (7%)
Pensionari între 25-30 ani = 261 lei (12%)
Pensionari între 30-35 ani = 605 lei (22%)
Pensionari între 35-40 ani = 1107 lei (35%)
Pensionari peste 40 ani =1561 lei (43%)
Valorile sunt medii și aproximative. ele nu se aplică individual.
În județ au fost recalculate aproape 100.000 de dosare. Doar cele din sistemul public, fără cele speciale
În județul Sibiu, un număr de 99.254 dosare de pensie au fost recalculate, în conformitate cu prevederile legii. Dintre acestea, 76.393 aparțin de Casa Județeană de Pensii Sibiu, iar 22.861 aparțin de Casa Locală de Pensii Mediaș. Pentru un număr de 83.560 (84,19%) beneficiari pensia a fost majorată. Dintre acestea, 64.691 aparțin de Casa Județeană de Pensii Sibiu și au o creștere medie de 531 lei, iar 18.869 aparțin de Casa Locală de Pensii Mediaș și au o creștere medie de 501 lei. Creșterea medie din județul Sibiu este de 524 lei.
În urma recalculării, pentru un număr de 15.694 (15,81%) beneficiari se va menține cuantumul aflat în plată, întrucât pensia recalculată este mai mică sau egală cu pensia aflată în plată, iar în cazul în care sumele aflate în plată sunt mai favorabile decât cele rezultate din recalculare, acestea se mențin în plată până la data la care, prin indexări sau majorări aplicate la cuantumul recalculate, se va depăși valoarea pensiei aflate în plată. Această scrisoare a fost transmisă de Casa Județeană de Pensii Sibiu către toți cei 15.694 de beneficiari din județ aflați în această situație.
Din analiza situațiilor în care cuantumul pensiei recalculate este mai mic decât cel aflat în plată, conducerea CJP Sibiu distinge următoarele situații:
1. Pensii în care s-a utilizat un stagiu complet care a favorizat persoana, în sensul obținerii unui cuantum mai mare decât în situațiile normale prevăzute de lege (exemplu: persoane care beneficiază de pensie limită de vârstă pe handicap, persoane care au realizat activitate în grupa I de muncă sau condiții speciale).
Persoanele aflate în aceste situații au beneficiat de:
- reducerea vârstei standard de pensionare
- punctaj suplimentar în situația realizării de stagiu în grupa I sau condiții speciale
- cuantum mai mare al pensiei prin utilizarea unui stagiu complet diferit față de cel prevăzut de lege pentru cei care au realizat activitate în condiții normale sau în grupa a II-a de muncă
2. Pensii în care s-a realizat un stagiu contributiv sub 15 ani și care s-au situat ca și cuantum sub indemnizația socială minimă în plată(1281 lei).
Începând cu 1 septembrie 2024, toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, dacă cuantumul rezultat în urma recalculării este în continuare mai mic decât 1281 lei. Număr beneficiari indemnizație socială după recalculare: 13.698 de sibieni.
Pe decizia de pensie emisă conform legii pensiilor, lege care are la bază principiul contributivității, se trece cuantumul pensiei rezultat conform anilor lucrați și, implicit, suma rezultată conform contribuției efective la bugetul asigurărilor sociale de stat. Diferența până la 1.281 lei, cât este în prezent valoarea pensiei minime, o reprezintă indemnizația socială. Aceste informații – cuantum pensie și cuantum indemnizație socială – se regăsesc explicit pe talonul de pensie.
Legea nr.360/2023 nu a fost dată pentru majorarea tuturor pensiilor, ci pentru a elimina inechitățile din sistemul public de pensii, scop pe care l-a atins, susține directorul CJP Sibiu.
Cea mai mare diferență este de aproape 6.000 lei
Cea mai mare diferență, din județul Sibiu, ca urmarea a recalculării, este de 5.930 lei. Pensia de care acesta a beneficiat este de 19.768 lei, iar după recalculare este de 25.698 lei. Cuantumurile menționate sunt brute, iar pensia este cuvenită și achitată în temeiul Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (deci stabilită pe baza contributivității), iar beneficiarul a lucrat în mediul privat.
Multe dintre nelămuririle pentru care beneficiarii s-au prezentat la ghișeele casei de pensii sunt referitoare la punctele de stabilitate.
Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.
La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, și anume:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Prin urmare, nu se aplică pentru perioada în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Numărul de puncte de stabilitate se vor acorda proporțional și pentru fracțiunile de an.
De asemenea, punctele de stabilitate nu se acordă pentru stagiile asimilate sau necontributive.
STAGII asimilate – perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public. Exemplu de perioade asimilate: facultate, armată, pensie de invaliditate, concediu medical în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006.
STAGII necontributive: vechimea suplimentară acordată pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă sau în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, șomajul anterior datei de 1 aprilie 2001, plăți compensatorii, șomajul tehnic.
În esență, punctele de stabilitate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.
A crescut și valoarea indemnizațiilor pentru gradul I de invalidate
Indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate a crescut de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate. În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
O altă noutate este cea legată de creșterea pragului de impozitare de la 2.000 lei la 3.000 lei cu data de 1 octombrie, care este și „Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”. Creșterea pragului de impozitare conduce, începând cu data de 1 octombrie, la încă o creștere a cuantumului pensiei pentru aproximativ 51.414 de pensionari ai județului Sibiu.
Directorul CJP Sibiu: „0,6 % din decizii au fost greșite”
Potrivit funcționarilor sibieni, doar un procent de 0,6 % din deciziile totale calculate au fost greșite. Practic, 61 de decizii au fost refăcute în favoarea pensionarilor, dintr-un total de 276 de petiții primite de CJP Sibiu.
„Noi plecăm de la premisa că am lucrat corect, dar nu putem exclude posibilitatea existenței unor erori. Prin urmare, acolo unde vom identifica erori, se vor emite decizii de revizuire. Deciziile de revizuire se vor aplica cu 1 septembrie 2024. Vă asigur că toți salariații Casei de Pensii Sibiu stau la dispoziția tuturor pensionarilor care au nelămuriri referitoare la deciziile de recalculare. Pentru a veni în întâmpinarea acestora și pentru a se evita aglomerarea ghișeelor la Casa Județeană de Pensii Sibiu au fost deschise un număr de 4-6 ghișee, în funcție de numărul beneficiarilor, care se ocupă doar de neclaritățile referitoare la deciziile de recalculare emise în conformitate cu prevederile Legii 360/2023.
Vă informez că începând cu data de 22.08.2024 la sediul instituției s-au prezentat zilnic între 100/150 pensionari/zi pentru a solicita informații și clarificări. În toată această perioadă nu s-au înregistrat incidente sau situații conflictuale”, susține Dorel Aldea, director executiv. În total, peste 1500 de pensionari au fost prezenți la ghișeele instituției de pe Calea Dumbrăveni.
Problema adeverințelor de vechime de la fostele întreprinderi rămâne în continuare nerezolvată
În altă ordine de idei, directorul CJP Sibiu a declarat că din păcate nu are pârghiile să-i ajute legal pe pensionarii care au încercat și încearcă să obțină adeverințele de vechime necesare de la firme care gestionează arhivele fostelor întreprinderi comuniste și post-tranziție. CJP lucrează doar cu arhivele societăților comerciale din județ care încă mai sunt în activitate, iar Dorel Aldea spune că ministerul va încerca în perioada următoare să vină cu o serie de reglementară juridice și de ordin financiar, astfel încât aceste firme de arhive să nu mai ceară sume mari pensionarilor pentru eliberarea adeverințelor doveditoare și chiar un format unic de adeverință necesar la casele de pensii din țară. Categoric, dacă pensionarii sibieni își fac rost de adeverințe într-o proporție covârșitoare, atunci volumul funcționarilor de la CJP Sibiu va fi mai mare. În acest condiții și procentul de eroare în recalcuare ar crește proporțional.
Până acum, 3 % dintre pensionarii sibieni nu au primit deciziile, însă în acestă lună vor primii deciziile toți pensionarii sibieni.
Totodată, în cazul în care funcționarii CJP Sibiu au greșit și unii pensionari au primit majorări necuvenite, sumele ce rezultă din nou calcul vor fi recuperate de la pensionari, eșalonat, potrivit legii, și în funcție de cuantumul pensiei.
Pentru orice inadvertență, pensionarii sibieni mai au la dispoziție atacarea deciziilor în instanță.