S-a născut în București, are 36 de ani, dar de când se știe locuiește cu familia în Sibiu, un oraș de care s-a îndrăgostit încă din copilărie. Se caracterizează drept un om ambițios și implicat, de mic dorindu-și să ajute comunitatea din care face parte, astfel că acum se află printre conducătorii județului Sibiu. Vlad Vasiu, căci despre el vorbim, este cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Sibiu, iar când a preluat această funcție a făcut-o cu gândul că poate fi un pion important în dezvoltarea județului. Când nu se află la birou, însă, Vlad Vasiu este, în cea mai mare pare a timpului liber, în bucătărie. Despre pasiunile sale culinare și preparatul la care apropiații se înghesuie să îl guste, destinațiile preferate de vacanță, amintirile din copilărie, prietenii de-o viață, parcursul său până la fotoliul din cadrul CJ Sibiu și proiectele pe care dorește să le implementeze ne-a relatat în cadrul unui interviu acordat Sibiu100%.
Vlad Vasiu este, în acte, bucureștean, dar, cu toate acestea, se consideră sibian get-beget. S-a mutat cu familia în orașul de pe Cibin încă din primii ani de viață. Aici a fost la creșă, grădiniță și școală, urmând cursurile Liceului Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, ulterior absolvind Facultatea de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Lucian Blaga”, unde a terminat și masterul, specializarea Politică Externă, un domeniu în care își realizează și o teză de doctorat, la Universitatea din București.
Încă din copilărie a visat să devină om politic, iar modelele sale erau familia Brătianu și Bill Clinton.
Când vorbește despre primii ani de viață, Vlad Vasiu își amintește că era un copil normal, pus pe fapte mari, dar și pe… boacăne. „La școală eram un copil în zona medie, nu eram nici premiant de locul I, dar nici ultimul din clasă. În schimb, cel mai mult mă leagă de copilărie prietenii. Și acum, o mare parte din grupul de prieteni e același ca în clasa întâi. Cam toate amintirile bune și rele se leagă de grupul de prieteni”, spune Vlad Vasiu. Copil fiind, iubea jocurile din spatele blocului și fotbalul din curtea școlii.
„Până la o anumită vârstă, erau jocurile specifice din spatele blocului, lucru care nu se mai prea întâmplă în ziua de astăzi. Acum, cred că cele mai multe copilării se petrec în spațiul virtual. Ne jucam în curtea școlii, de la fotbal la diverse jocuri, tot felul de prostioare pe care le făceam, după care, în adolescență, activitățile erau în jurul locurilor în care puteai ieși în Sibiu, la Buddy Bar, începuseră să apară și discotecile, la care, în general, mergeam în weekenduri”, povestește Vasiu.
Cea mai frumoasă zi
Pentru el, cea mai frumoasă amintire este ziua în care și-a cumpărat, prin forțele proprii, prima mașină. Spune că era vorba despre un Audi 100, fabricat în 1976, „mai mare cu opt ani decât mine”. „Mi-am luat prima mașină în 2005. Consuma o găleată pe suta de metri, vreo 25 la sută, era imens motorul. Dar eram atât de bucuros, pentru că mi-am cumpărat-o cu banii din bursele de la facultate”, spune Vlad Vasiu. Primul drum pe care l-a făcut cu acea mașină a fost alături tot de prietenii săi, în Munții Apuseni. „Nu contează cum a fost. S-a stricat puțin mașina, dar a fost o experiență minunată!”, completează acesta.
La polul opus, cea mai tristă zi a fost cea în care și-a pierdut tatăl.
Studenția, între cursuri și job-uri
În timpul studenției, a avut mai multe joburi. Spune că, printre altele, a vândut produse de papetărie și mașini. „Cred că am lucrat ca orice student. I-am îndemnat pe studenții mei să se implice în structuri de tip ONG, economice. Astfel, îți faci un cerc de cunoscuți, înveți cum merg lucrurile, cum e să câștigi primii bani, cum să faci un proiect și să implementezi o idee. Dacă nu te implici în proiecte în timpul facultății, poți considera că acei ani sunt pierduți din punct de vedere profesional”, explică Vasiu.
După ce a terminat facultatea, s-a angajat ca asistent la catedra instituției pe care a absolvit-o. De asemenea, a început să lucreze la o companie de publicitate, de la care a plecat chiar înainte de a deveni vicepreședinte al CJ Sibiu. Spune că îi e dor de studenți și că experiența ca profesor a fost una dintre cele mai frumoase. „Foarte dor îmi e de ei. Simțeam că pot, cu adevărat, să las ceva în urmă. Puteam să imprim anumite lucruri pe care le consideram corecte. Întotdeauna am fost de părere că explicarea lucrurilor și exemplificarea informațiilor pot fi mai utile decât învățarea pe de rost”, spune Vlad Vasiu.
După mai bine de un deceniu la catedră, a renunțat la postul de cadru universitar, deschizându-și o companie. „Nu mai aveam timp fizic. Timpul nu îmi mai permitea să produc învățământ de calitate și am făcut un pas lateral”, își motivează alegerea Vasiu.
Drumul politic
La 18 ani, a început să își contureze visul de a deveni om politic. Atunci, s-a înscris în PNL. „Pentru orice om care face politică ar trebui ca principalul scop e să facă politică pentru oameni. Cu cât face politică pentru mai mulți oameni, să îmbunătățească viața mai multor oameni, cu atât onoarea și responsabilitatea sunt mai mari. Pentru mine, e o onoare acum că sunt vicepreședinte al CJ și am ocazia să schimb lucrurile. Acesta este
un motiv pentru care am intrat în politică. La 18 ani am intrat în PNL. Am bătut singur la ușă, nu cunoșteam pe nimeni, citisem în cărțile de istorie de liberali, de Brătieni și m-am identificat cu crezul lor. Am activat într-un singur partid și cu același crez în continuare. Aș putea spune că mai mult din jumătate de viață o am în PNL”, spune Vlad Vasiu.
Între 2016 – 2020, a fost consilier județean, iar acum și-a dorit să facă mai multe pentru județul Sibiu.
„Nu cred că putem face politică doar de pe margine. Aș spune că cei patru ani în care am fost consilier județean au reprezentat o experiență foarte importantă pentru mine, am fost președintele Comisiei de Cultură, Educație, Tineret și Sport în CJ, timp în care am putut să învăț care sunt mecanismele din interiorul CJ și, mai mult, să intru în detaliu și să aprofundez care sunt problemele și provocările județului Sibiu. După acești patru ani, atât eu, cât se pare că și colegii consilieri și doamna președinte, am considerat că aș fi pregătit pentru a ocupa această funcție”, a explicat Vasiu.
Când a venit în funcția de vicepreședinte, spune că a găsit la CJ o echipă bine pregătită, cu profesioniști și oameni care știu ce au de făcut. „Eu, activând de aproape 20 de ani în mediul privat, pot spune că modul de lucru nu e același, dar sunt mulți colegi tineri, buni profesioniști astfel că se vor armoniza, cu siguranță, toate lucrurile. Lucrurile merg bine dar sunt întotdeauna perfectibile. Pentru asta, ne trebuie și feedback-ul oamenilor. Prin dezbaterile organizate, au fost îmbunătățite proiecte, oamenii au venit cu idei pe care le-am studiat în CJ Sibiu”, spune acesta.
Vede județul Sibiu ca pe un model demn de urmat de către celelalte din țară. Sibiul este lider în Regiunea Centru privind atragerea de fonduri europene. „Cu siguranță suntem un exemplu pe partea aceasta. Lucrurile se mișcă. Succesul stă în foarte multă muncă, ambiție și viziune”, adaugă Vasiu.
Cele mai importante proiecte ale județului Sibiu
Potrivit acestuia, cele mai importante proiecte din perioada următoare vizează domeniul sănătății, infrastructura și Varianta Ocolitoare Sud a Sibiului.
„Paradigma Covid e principala. La nivelul conducerii CJ și a întregului aparat de specialitate, toate motoarele sunt turate la maximum atât pentru viitorul Spital Județean, cât și pentru o îmbunătățire a serviciilor medicale. (…) Noi trebuie să respectăm măsurile împotriva coronavirusului, pentru a-i ajuta pe acești eroi în alb. Oricât de buni profesioniști ar fi medicii, oricât de bine dotate ar fi spitalele, orice sistem cedează la un moment dat”, explică vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.
Un alt proiect din lista de priorități a CJ Sibiu face referire la infrastructura județului. În ultimii patru ani – relatează Vlad Vasiu – s-au asfaltat peste 400 de kilometri de drumuri
județene, dintr-un total de 950 km: „Avem mari proiecte în derulare: conectăm Valea Hârtibaciului de zona Mediaș, Agnita de Sighișoara, se fac lucrări în Slimnic, Păuca, toată Valea Secașelor. Continuăm să investim mult în componenta de infrastructură rutieră pentru că este poate problema cea mai stringentă, după sănătate, pentru omul de rând. Omul de rând se mișcă dintr-un loc în altul cu mașină, autobuz. Atâta timp cât infrastructura rutieră nu este de cea mai bună calitate și cea mai optimizată pentru condițiile de trafic, omul are o reală problemă”.
De asemenea, realizarea Centurii de Sud a Sibiului reprezintă un proiect major pentru următorii ani.
„Niciun proiect mare nu e ușor. Proiectele de importanță majoră se gândesc, continuu, în laboratorul de idei al CJ Sibiu. Cu feedback-ul populației, ajung să fie implementate cu succes”, spune Vasiu.
Ce face Vlad Vasiu când nu e la birou
Dincolo de proiectele pe care le gândește din fotoliul de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu este un iubitor al gastronomiei. Când nu este la sediul CJ Sibiu sau prins în proiectele dedicate județului, vicepreședintele se relaxează în bucătărie. Preparatul de succes apreciat de apropiații săi este Mac and Cheese (macaroane cu brânză în stil american). „Sunt un gurmand și îmi place mult să fac mâncare. Cel mai apreciat preparat este, de departe, Mac and Cheese. De asemenea, și Cinnamon Rolls sunt preferate de cei dragi. Apropiații se înghesuie la ușă când le fac”, povestește Vlad Vasiu.
Spune că acum are puțin timp liber, dar, când poate, se destinde ascultând muzica rock a anilor ’70-’80, respectiv Pink Floyd, Deep Purple și Led Zeppelin. De asemenea, îi place să citească volume privind politica externă și să vizioneze filme regizate îndeosebi de Quentin Tarantino și Guy Ritchie.
Când vine vorba despre călătorii, vicepreședintele CJ Sibiu amintește de Italia. Este una dintre destinațiile preferate. „Călătoria e cel mai important lucru pe care îl poți face cu banii, când vine vorba despre dezvoltarea personală. Astfel, îți construiești amintiri pentru viață pe care nimeni nu ți le ia. Îmi place foarte mult să călătoresc. Dacă mă întrebați de o destinație preferată, cred că cel mai mult îmi place Italia. Acolo am fost de cele mai multe ori și e locul unde cred că mi-ar plăcea să mă retrag la bătrânețe. Măcar vara”, spune interlocutorul nostru.
Printre țările care i-au rămas în suflet se mai numără și Franța, Spania și SUA. De altfel, în România, preferă Bucovina, o destinație care îl bucură deseori.