13.2 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Învățământul special sibian intră în rând cu lumea

Cele mai citite

Consiliul Județean a finalizat încă o investiție din fondurile europene atrase. În doar un an de zile, Consiliul Județean Sibiu a reușit să construiască noul sediu al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 (CSEI 1) Sibiu.

Amplasată în vecinătatea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, investiția a presupus reabilitarea clădirii existente în care a funcționat Școala generală nr. 22, extinderea acesteia cu un nou corp de clădire și construirea unei săli de sport.

Astăzi, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a inaugurat școala în care vor învăța 260 de copii cu dizabilități. Noul sediu va deveni funcțional, efectiv, începând cu noul an școlar, 2024/2025, din luna septembrie.

O investiție așteptată de decenii

Din luna septembrie, părinții și copiii cu dizabilități, precum și cadrele didactice vor avea la dispoziție, în sfârșit, o școală nouă și amenajată după ultimele cerințe din învățământul special. În cadrul CSEI 1 sunt înscriși aproape 260 de copii cu dizabilități, activitatea desfășurându-se în prezent în trei locații. Cea mai mare dintre acestea se află pe strada Filarmonicii nr. 18 din Sibiu, clădire construită în urmă cu 130 de ani, care nu poate fi adaptată nevoilor speciale ale elevilor și cu un număr insuficient de săli de curs și cabinete medicale.

De asemenea, pe strada Plopilor funcționează o grădiniță pentru copiii cu deficiențe severe, iar în câteva spații ale Spitalului de Psihiatrie sunt amenajate clase pentru copiii care sunt internați pentru perioade mai lungi de timp.

În noul sediu al CSEI 1 Sibiu vor fi reuniți toți acești copiii, pentru care au fost amenajate: 29 săli de clasă, 4 cabinete de logopedie, cabinet de medicină școlară, sală de art terapie, cameră senzorială, cabinet de kinetoterapie cu bazin de recuperare, sală Montessori, laborator de informatică, atelier de pre-profesionalizare (croitorie, abilitare manuală), teren și sală de sport, precum și 2 săli de relaxare pentru copiii cu autism.

„Cu fonduri europene nerambursabile și cu o importantă contribuție din bugetul propriu, am reușit să construim și să dotăm ca la carte un centru dedicat învățământului special. Aici, copiii vor avea suficiente săli de clasă și cabinete medicale și de recuperare în care să poată fi ajutați, iar întreg spațiul este accesibilizat persoanelor aflate în scaun rulant. Am acordat o atenție sporită și detaliilor, începând de la culorile alese, care inspiră încredere și siguranță, până la încăperea în care părinții își vor putea aștepta copiii”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Investiție din fonduri europene

Valoarea investiției este aproape 13,5 milioane lei, din care 9,24 milioane lei au fost obținute din fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene, prin POR 2014 – 2020, lucrările fiind executate, în doar 12 luni, de firma „Conlan” SRL Sibiu. Pe lângă modernizarea și extinderea locației, proiectul derulat de către Consiliul Județean Sibiu a vizat și dotarea cu mobilier și echipamente IT și de recuperare medicală, precum și amenajarea celor peste 5.000 mp ai curții interioare.

De asemenea, pentru reducerea consumului de energie din surse convenționale au fost instalate panouri fotovoltaice și panouri solare, pereții exteriori au fost termoizolați, iar întreg sistemul de iluminat a fost dotat cu corpuri de tip led. Relocarea copiilor și a profesorilor în noul sediul al CSEI 1 va avea loc în luna septembrie, odată cu începerea anului școlar 2024/2025.

La ceremonia de inugurare a noii școli au participat, între alții, administratorul public Adrian Bibu, Dan Kondort, director CSEI 1, Delia Stoicescu – inspector învățământ special din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, iar din partea constructorului SC Conlan SRL Sibiu: Cosmin Vîlcu – director general, Alexandru Mărginean– director executiv, Iulia Dăncilă – director tehnic, Lorena Vîlcu – manager de proiect și Bogdan Almășan – șef de șantier.

Investiții importante și la Mediaș

În aceste zile, o altă investiție în sistemul de învățământ special din județul Sibiu se apropie de final: la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Mediaș are loc recepția la finalizarea lucrărilor de modernizare. Și pentru acest obiectiv, Consiliul Județean Sibiu a obținut fonduri europene nerambursabile, de noile facilități urmând să beneficieze peste 140 de copiii din zona de nord a județului Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Pieton în stare critică după ce a fost lovit de un microbuz

Un bărbat a fost transportat în stare extrem de gravă la spital, sâmbătă dimineața, după ce a fost lovit...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect