24.1 C
Sibiu
sâmbătă, iulie 2, 2022

Corneliu Bucur – director sau nu?

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental

Am primit la redactie un comunicat de presa al domnului Corneliu Bucur, directorul Complexului Muzeal National ASTRA referitor la încetarea contractului sau de manager. Corneliu Bucur a precizat ca este momentan în concediu medical, ceea ce invalideaza decizia conducerii Consiliului Judetean de a-l demite. Va redam mai jos o parte din comunicat.

banner FITS
banner FITS
banner FITS
banner continental

întrucât în ziua de 16 mai îmi expira contractul de management, încheiat la aceeasi data, în anul 2006 (cu prelungirea din 5 martie a.c.), am primit, asa cum ma asteptam, în ziua de 15 mai, orele 9,30, adresa Consiliului Judetean, semnata de presedintele si secretarul institutiei, cu urmatorul text:
„Ca urmare a adreselor Dvs. înregistrate la noi sub nr. 3487, respectiv 3497/04.05.2009, va comunicam urmatoarele: în temeiul art. 32 alin.1 lit. b, coroborat cu art. 50 alin. 3 din O.U.G. nr. 189/2009, Contractul de management nr. 2571/2009 încheiat între domnul Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, în calitate de angajator si domnul Corneliu-Ioan Bucur, în calitate de manager al Complexului National Muzeal „ASTRA” Sibiu, înceteaza de drept, prin efectul legii, la data de 16 mai 2009. Fata de aceasta stare de fapt si de drept, va revine obligatia sa predati prerogativele functiei înlocuitorului prevazut în Regulamentul de organizare si functionare al institutiei, pâna la numirea unui manager interimar conform art. 33 din O.U.G. nr. 189/2008. în ceea ce priveste concediul de odihna neefectuat pâna la data de 16.05.2009 urmeaza a fi compensat în bani, în conditiile legii”.
Am fost frapat de faptul ca, desi este asistat de juristi cu pretentii de experti în dreptul administrativ, în Codul Muncii si în dreptul constitutional, dl. presedinte Bottesch, gafeaza din nou, pe de o parte, ignorând voit legea (fapt impardonabil, pentru o persoana publica, aleasa de o majoritate electorala, tocmai pentru a apara si eventual, îndrepta legea (si nicidecum, pentru a o încalca, cu buna stiinta), pe de alta parte, încalcând-o, în mod lamentabil, obligându-ma (si nu este prima oara) sa o încalc si eu!
    Pe fond, dl. presedinte al Consiliului Judetean Sibiu (poate ca daca era un judet de la periferia României, mai putin occidentalizat, era scuzabil), nu vrea sa accepte, „în ruptul capului” (si daca va continua, în felul acesta, ignorând legile tarii sau interpretându-le, dupa placul inimii sau la comanda sefului „de partid”, s-ar putea chiar sa se întâmple), ca, dupa lege (O.U.G. 189 din 28.11.2008), mandatul managerilor, contractati pe baza de concurs si de proiecte, se încheie, de facto si „de jure”, dupa evaluarea activitatii manageriale, la finalul mandatului, cu 120 de zile, înaintea expirarii acestuia.
Aici nu mai este nimic de discutat si nimic de târguit (nici cu si nici fara sustinerea consilierilor judeteni)!
Numai ca aceasta conditie juridica (clauza contractuala implicita) creaza si consecinte juridice (cum ar fi cea care prevede ca, în cazul în care evaluarea managerilor în cauza – de catre o comisie „de experti” în management, a  carei constituire si a carei activitate se face dupa norme si criterii elaborate de Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si aprobate de Guvernul României – este notata de la nota 9 (noua) în sus, atunci legea prevede, în mod expres, ca nu se va mai organiza un alt concurs, ci managerul calificat – cu o prestatie superioara – va prezenta un nou proiect managerial. Asadar respectarea sa devine imperativa daca acesta va fi acceptat, managerul va putea semna un nou contract pentru perioada (minima trei ani) prevazuta de proiectul cel nou.
Cu toate ca i-am atras atentia d-lui Bottesch, în sedinta Consiliului Judetean din ziua de 29 aprilie în care s-a discutat (evident, în mod abuziv si ilegal), proiectul de Hotarâre privind încetarea mandatului  meu de manager, iar Comisiile Juridica si de Cultura, Culte si învatamânt ar fi trebuit sa reactioneze si sa prezinte avize negative, la acel proiect (ceea ce nu au facut, desi nu incompetenta juridica i-a împiedicat) argumentând ca proiectul promovat este ilegal încalca prevederile exprese ale O.U.G. nr. 189/25.11.2008, privitoare la conditiile (numite în textul legii „regula”, deci inviolabile si ineluctabile), în care poate înceta, legal, mandatul unui manager, constat cu uimire, ca dl. presedinte Bottesch cu acordul obedientului sau „asistent” jurist, persevereaza (errare, – umanumest, perseverare, diabolicum– spune stramosul nostru proverb latin acum 2000 de ani, când legea era lege si ordinea în Imperiul Roman era „de fier” si nu „de plastilina”, ca acum), impunând propria vointa în detrimentrul legii chiar si plenului Consiliului Judetean.
Ba mai mult, mizând pe unele „defectari” (pe româneste, neaos – tradari), în atitudinea unor consilieri (care au votat, data trecuta în spiritul legii si al moralei crestine), având probabil si „concursul”- si poate chiar presiunea -unor persoane „cu dare de mâna” (mai ales, acum în pregatirea unor noi alegeri), acestia punând, de aceasta data, conditia eliminarii mele din functie, indiferent de ce spune legea, pentru a-si oferi serviciile cerute de presedinte, domnia sa recidiveaza. Interventia recenta, a personajului vizat de noi într-un ziar local, transformat dintr-o „tribuna” a ideilor si a „luptei” pentru moralitate si propasire întru democratie (prin desteptarea poporului), într-un cotidian „de serviciu”, la ordinele patronului, mi se pare mai mult decât concludenta! Deci dl Bottesch propune o noua si extrem de primejdioasa solutie (conform sursei citate), prin adoptarea unei  Hotarârii a C.J.: în 21 mai, vizând  numirea „înlocuitorului” meu, ca „director interimar”, în situatia juridica confuza în care eu nu am fost nici demis si nici înlocuit, oficial din functie (ca urmare a nerespectarii clauzei O.U.G 189), privitoare la evaluarea finala. Dl Bottesch spera, cu orice pret, sa-si vada sarcina primita de la dl. Johannis îndeplinita.
Pâna acolo au ajuns, la noi, în Sibiu, abuzurile si încalcarile de lege: pâna la domnia „faradelegii” si a arbitrajului absolut, adica a bunului plac al celor ce conduc si institutiile publice si „scosul la mezat”.
Desigur, ca personal refuz sa cred ca „piata libera” si scosul la mezat au patruns si în viata politica, fie prin coruptie, fie prin santaj, si ca valorile culturale, caci nu despre mine, ca persoana, este vorba în aceasta poveste urâta, care desfigureaza obrazul Sibiului, pretins un mare „centru cultural european”, ba mai mult, chiar fosta (conjunctural favorabil), mai ieri, „capitala culturala europeana,  ci despre Muzeul ASTRA, devenit unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa (cu o recunoastere oficiala recenta) si care îsi cere – prin mine de ani de zile, imperativ, dreptul la viata (la sediul sau originar, la autonomia, (la neplecare si nici la supusenie feudala asa cum mi se pretinde, de mai bine de doi ani de zile), la integritatea patrimoniului si nu la spolierea lui, (cum mi se cere imperativ de la dl Bottesch),  si la o afirmare plenara (fara nici o discriminare etnica sau politica!!).  Dupa semnalele aparute în presa, se  pare ca se urmareste tranzactionarea scoaterii la mezat (expresie preluata, din turca, însemnând a scoate în public la vânzare, ca o executie publica), oameni si legi, functii si privilegii. Aceasta sa fie miza politica a alegerilor ce bat la usa?
Ca dl. presedinte Bottesch se simte la ananghie, este dovedit de chiar faptul ca nu are curajul sa dea decizii semnate personal, asa cum ar fi fost firesc, ci doreste sa se ascunda în spatele unor hotarâri de plen ale Consiliului Judetean, pe fond ilegal
.
Daca distinsii membri ai Consiliului Judetean (alesi de cetatenii Sibiului si ai judetului sa le reprezinte vointa si interesele, si nu sa serveasca unor camarile), vor sa fie blamati public si sfidati la viitoarele alegeri, atunci, normal, moral si legal, nu au decât sa respinga repunerea pe Ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean din 21 mai, a acestui subiect, pe motiv clar de ilegalitate, iar cele doua comisii amintite, nu au decât sa-si faca datoria moral, profesional si politic, dând avizele negative proiectului!
Aceasta, nu de alta, dar dupa judecarea „cazului” managerului Muzeului ASTRA, caci (întreg Sibiul este conectat la potlogaria pregatita, de Consiliul Judetean) în mod sigur, vom asista la „limpezirea apelor”, atât în Consiliul Judetean, cât si în atitudinea electoratului sibian fata de partidele politice, în sensul sanctionarii dure a politicianismului si oportunismului, primul demers ferm spre o autentica democratie la Sibiu. De aceea, imi permit sa atrag atentia tuturor consilierilor judeteni: nu amorsati bomba care sta sa explodeze!
în încheierea acestui comunicat, se impune sa mentionez, respingerea ferma a propunerii,  nu numai ilegale, ci de-a dreptul indecente, transmisa mie prin adresa primita recent de la conducerea Consiliului Judetean, în care se evidentiata (în mod hilar), ca o „obligatie” impusa de ROF, subsemnatului, aceea de a preda, în ziua de 16 mai, prerogativele functiei mele de manager, „înlocuitorului” meu, conform prevederilor Regulamentului de Organizare si Functionare al C.N.M. ”ASTRA” (aprobat de Consiliul Judetean).
în scrisoarea de raspuns, prin adresa nr. 3771/15 mai 2009, l-am informat pe dl. presedinte Bottesch si pe dl. secretar Iordan Nicola, ca functia de „înlocuitor” nu figureaza în ROF, ci numai aceea de „loctiitor” (ceea ce presupune pastrarea în functie a titularului), iar prerogativele acestuia (ale loctitorului) sunt foarte clar stipulare în textul ROF-ului, în sensul ca ele se limiteaza la înlocuirea directorului general,  atunci când acesta lipseste, temporar (indiferent de motive), din institutie (situatie valabila la aceasta ora!!).
Si cum, în calitatea mea de manager sub contract pâna la evaluarea activitatii mele oficiale, nu îmi permit sa încalc legile tarii si nici chiar Regulamentul de Organizare si Functionare al institutiei (chiar daca acest lucru mi se solicita, ca o datorie de catre d-nul presedinte Bottesch) nu pot da curs solicitarii ilegale formulate!
Si acum o veste buna (evident ca nu pentru toata lumea!): Comisiile pentru Cultura, Culte si Mijloace Mass-Media ale Parlamentului României au finalizat si înaintat Birourilor Permanente pentru a porgrama dezbaterea urgenta în plenul Parlamentului, a legii privind manageriatul in institutii de cultura prin amendamente drastice formulate la textul O.U.G. 189/2008, prin care se modifica fundamental actuala ordonanta plina de inconvertente. Ma refer si la abrogarea prevederilor de la aliniatul 5 al art. 33, conform carora, ca manageri la sfârsit de mandat, nu puteau fi numiti ca directori interimari. Potrivit textului nou aprobat, tocmai pentru a se iesi din încurcatura în care s-a ajuns în toata tara, managerii vor fi numiti în calitatea de directori interimari – si acum atentie mare”” pâna la evaluarea activitatii lor manageriale!! Deci, nu pâna la organizarea unor noi concursuri! Sper ca, acum, juristii Consiliului Judetean vor întelege si respecta aceasta clauza care apare si în textul O.U.G. 189 si în textul legii noi, care va fi validata, în curând, în Parlament. “Dura lex, sed lex!” (“Legea e dura, dar e lege“).     Cred ca acum este clar pentru toata lumea ca acest subiect nu mai poate fi pus pe ordinea de zi a Consiliului Judetean din 21 mai (de ce oare s-a precipitat data sedintei, când, prin protocolul stabilit, aceasta se tine, regulat, în ultima joi din luna?) Se va spune ca s-a facut sub pretextul urgentei, când, de fapt, prin intrarea mea in concediu de boala, s-a intrat în legalitate, conform prevererilor R.O.F.-ului iar d-nul Olaru V., ca înlocuitor legal al meu, are dreptul de semnatura  pe actele oficiale ale institutiei.

Prof.dr.Corneliu Bucur,
Director general
C.N.M. ”ASTRA” Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Dans aerian și muzică simfonică, la final de FITS, în Piața Mare

FITS se apropie cu pași repezi spre finalul ediției 2022. Evenimentul va aduce în ultima seară un spectacol inedit....
spot_img

Știri pe același subiect