9.3 C
Sibiu
vineri, mai 16, 2025

Cristian Roman: Reuşesc întotdeauna când îmi ascult vocea inimii

Cele mai citite

În luna martie, Cristian Roman a fost numit prefect al judeţului Sibiu, în locul lui Ovidiu Sitterli. La numai o lună după instalarea în funcţie, prefectul Sibiului vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sibiu 100%, despre principiile pe care le aplică în administraţie şi în viaţă, dar şi despre miza organizării unor alegeri care să se desfăşoare fără abateri de la lege.
Ce credeţi că a contat în desemnarea dumneavoastră ca prefect de către premierul Dacian Cioloş?
Cel mai mult au contat experienţa profesională şi reputaţia unui tehnician corect, care ştie şi face ce spune. La cei 39 de ani pe care îi voi împlini în iunie, 11 ani i-am desfăşurat în cadrul unor structuri din subordinea M.A.I.: Corpul de Control al ministrului Administraţiei şi Internelor Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Vreau să vă asigur că îmi voi pune în slujba sibienilor întreaga experienţă profesională acumulată.
Aţi fost surprins de această propunere?
Înainte de a răspunde la această întrebare, vreau să vă spun că sunt o persoană care spune lucrurilor pe nume, tranşant, indiferent de interlocutor! În acest context, vă mărturisesc că nu am fost surprins de propunerea primită. În plus, venind de la Guvernul Cioloş, am considerat-o foarte onorantă şi de nerefuzat! Cunoscând profilul funcţionarilor publici căutaţi de actualul guvern pentru poziţia de prefect, am intuit că sunt o variantă viabilă pentru Instituţia Prefectului judeţului Sibiu. Eu fac parte din categoria funcţionarilor tehnicieni, care preferă să-şi facă treaba, lăsând faptele să iasă în faţă mai mult. Am procedat aşa şi atunci când am deţinut o funcţie de demnitate publică, respectiv vicepreşedinte al A.N.F.P. În schimb, din poziţia de prefect, vizibilitatea este implicită. În plus, fiind o funcţie de reprezentativitate, cetăţeanul mai puţin familiarizat cu competenţele reale ale Instituţiei Prefectului consideră că prefectul trebuie să rezolve orice: de exemplu, în această primă lună de activitate, ni s-a cerut să asigurăm finanţarea unor competiţii sau chiar să reparăm şcoli şi blocuri! Lucruri care nu intră în atribuţiile prefectului!
Sunteţi reprezentantul în teritoriu al unui guvern tehnocrat, fără culoare politică. Dumneavoastră, personal, vă consideraţi independent din punct de vedere politic?

Am crezut întotdeauna că trebuie să existe un moment zero în administraţia din România, un moment în care persoanele obediente, populiste şi ineficiente sau corupte să fie înlăturate din sistemul public. Consider că actualul guvern, format din tehnicieni, înseamnă un nou început pentru România. Am încredere că Prim Ministrul Dacian Cioloş va reuşi în demersul său, pentru că are expertiza şi înţelegerea necesare! Va fi foarte greu, pentru că sistemul are mari hibe, dar nu imposibil! În ceea ce mă priveşte, vă garantez că sunt un funcţionar public independent politic, fără niciun fel de obligaţii. Din această perspectivă, vă spun că îmi este foarte uşor să pun în aplicare şi să veghez la respectarea legii.
Care sunt priorităţile pe care le aveţi ca prefect, pentru judeţul Sibiu?
Mi-am propus ca, din această funcție, să acționez pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul de guvernare, să colaborez cu autoritățile administrației publice pentru dezvoltarea județului și, nu în ultimul rând, să folosesc toate pârghiile instituționale pentru a veni în sprijinul cetățenilor. În acest scop, voi aplica principii precum legalitatea, imparțialitatea, transparența, responsabilitatea şi orientarea către cetăţean, principii care, de altfel, stau la baza Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului.
În plus, anul 2016, fiind unul cu două rânduri de alegeri, locale şi generale, mi-am fixat ca prioritate ca acestea să se defăşoare fără abateri de la lege. Am asigurat toate structurile competente că au sprijinul meu total în a face ca nimeni, dar absolut nimeni, să nu încerce să vicieze în vreun fel votul cetăţenilor!
În ce măsură Instituţia Prefectului este pregătită pentru organizarea alegerilor locale?
Întrucât organizarea foarte bună a alegerilor este un obiectiv important pentru mandatul meu de prefect, urmăm cu mare atenţie toate etapele premergătoare zilei efective de alegeri din 5 iunie, paşi stabiliţi concret prin dispoziţiile legii.
Aveţi în vedere o reorganizare a Instituţiei Prefectului, sunt servicii care nu funcţionează aşa cum v-aţi dori?
În acest moment pot să vă spun doar că am transmis colegilor mei funcţionari publici din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Sibiu că, până la proba contrarie, beneficiază de încrederea mea necondiţionată. Este un an dificil, în care cu toţii au suficiente ocazii pentru a-şi demonstra valoarea profesională și buna credinţă!
Cum vedeţi relaţia cu deconcentratele, care sunt aşteptările pe care le aveţi în colaborarea cu ele?
Va fi una strict instituţională: pe de o parte, le voi oferi sprijinul necesar în situaţia în care întâmpină dificultăţi în derularea activităţii specifice, iar pe de altă parte, voi veghea cu stricteţe la implementarea strategiilor şi planurilor de acţiune ale Guvernului la nivelul judeţului nostru. În situaţia în care voi constata neconformităţi, voi lua măsurile legale care se impun, fără nicio reţinere. Precizez că potrivit legii, prefectul are posibilitatea de a propune miniştrilor şi conducătorilor celorlalte organe ale administraţiei publice centrale sancţionarea conducătorilor serviciilor publice deconcentrate din subordinea acestora. Un prim test pe care şefii deconcentratelor trebuie să-l treacă îl oferă chiar apropiata campanie electorală. De altfel, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural le-am solicitat să respecte întocmai prevederile statului funcţionarului public şi să rămână departe de lupta politică!
Care consideraţi că sunt punctele sensibile în atribuţiile pe care le aveţi ca prefect?
Nu cred că în cazul meu poate fi vorba de puncte sensibile în atribuţii: pur şi simplu ofer şi pretind seriozitate.
Care este lucrul pe care vă doriţi cel mai mult să-l realizaţi pentru judeţul Sibiu în timpul acestui mandat?
Ţelul meu este acela de a contribui, din funcţia de prefect, la instaurarea domniei legii şi a bunului simţ. Doresc să crească încrederea cetăţenilor în funcţionarul public şi în instituţiile statului, iar deviza mea este: toleranţă zero la corupţie!
Sunteţi absolvent de Litere şi, totodată, de Drept. Cum s-au completat cele două domenii ca viziune asupra vieţii?
Provin dintr-o familie simplă, în care mie şi celorlalţi trei fraţi ni s-a insuflat ideea că «Dacă ai carte, ai parte!». Astfel, am crescut cu acest gând şi am făcut studiile care efectiv mi-au plăcut şi care am crezut că mă vor ajuta mai mult în carieră! Mi-am dat seama de mic că reuşesc întotdeauna când îmi ascult vocea inimii, pentru că instinctul nu te înşeală niciodată!
Care sunt valorile personale la care ţineţi cel mai mult?
Secretul reuşitelor mele stă în implicare, seriozitate, credinţă şi optimism! Însă, sunt şi alte valori, la care ţin foarte mult, precum corectitudine, perseverenţă, respect, sinceritate etc.
Ce modele aţi avut în viaţă şi în ce privinţă v-au inspirat?
De la bunica mea am învăţat, între altele, că pentru a realiza ceva în viaţă trebuie să fac tot ceea ce pot, dar dacă nu se va îndeplini ceea ce doresc înseamnă că aceea este voinţa Domnului! Apoi, modele mi-au fost, în primul rând, profesorii mei şi performerii acestei ţări, care au demonstrat şi demonstrează în fiecare zi că, prin muncă, corectitudine şi speranţă, oricine poate reuşi!
Cum vă petreceţi timpul liber?
În ciuda puţinului timp liber pe care îl am, încerc ori de câte ori am ocazia, să-mi satisfac numeroasele pasiuni: literatura, sportul, filmele, muzica de toate felurile, inclusiv cea religioasă. Înainte îmi plăceau şi excursiile lungi, dar după ce timp de 8 ani am făcut săptămânal naveta Sibiu – Bucureşti, prefer mai mult momentele de linişte de acasă.
Cum reuşiţi să împletiţi cariera cu familia?

Recunosc, foarte greu! De multe ori sufăr, pentru că nu petrec suficient timp alături de cele două fetiţe ale mele. Şansa a făcut să am o soţie extraordinară, care m-a susţinut întotdeauna. Este cheia succesului meu!
Care credeţi că este principiul care vă defineşte cel mai bine ca om?
Consider că în viaţă nimic nu este întâmplător

Publicitate
Ultimele știri

Un băiat cu autism i-a scris lui George Simion. „Sunt foarte iubăreț și iubesc din suflet pe toți cei din jurul meu. Nu râd...

Marian Grigor, un băiat de 12 ani cu autism din Sighetu Marmației, i-a adresat o scrisoare deschisă lui George...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect