Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, se află pentru două zile, 8-9 februarie, a. c., la Bruxelles, unde participă în calitate de raportor la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor. În aceste momente e dezbătut și votat proiectul de aviz pe tema Spațiului European al Datelor privind Sănătatea.
Digitalizarea datelor medicale, proiect pilot al Consiliului Județean Sibiu, lansat în aprilie 2021, pe platforma www.portalmedical.ro, e pe cale să fie extins ca model de bune practici la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ce face Daniela Cîmpean la Bruxelles
Trimisul nostru special la Bruxelles, Lucian Vlad, are cele mai proaspete informații despre acest eveniment. În exclusivitate pentru Sibiu 100%, Daniela Cîmpean a declarat: ”Astăzi este o plenară specială pentru mine, ca membru în Comitetul European al Regiunilor, pentru că astăzi se votează proiectul de aviz pe marginea unui regulament extrem de important pentru sănătatea cetățenilor UE. Vorbim de spațiul european al datelor medicale, un cadru în care datele medicale sunt conectate și folosite, atât pentru pacient, în primul rând, care poate să le acceseze într-un mod mult mai facil și să le partajeze cu specialiștii din sănătate, cât, mai ales, pentru forurile specializate din Sănătate. Ce aduce în plus acest cadru este că datele în discuție reprezintă practic pentru sistemul de sănătate ceea ce sângele reprezintă pentru corpul omenesc. Adică aceste date vor fi folosite în cercetare, în inovare, în implementarea politicilor publice de către guvernanții locali sau naționali. Este un potențial extraordinar pe care datele medicale îl dețin și în situația în care vor fi folosite pentru toate scopurile pe care le-am enumerat, nu greșesc atunci când spun că acest regulament va duce la salvarea de vieți omenești”.
În ceea ce privește nivelul la care a ajuns acest regulament și așteptările Danielei Cîmpean cu privire la această întâlnire, Președinta Consiliului Județean a precizat: ”Din momentul în care am preluat acest proiect de aviz au trecut câteva luni. Am fost foarte bucuroasă să fiu raportor la acest aviz, având în vedere că la nivel mai mic, Sibiul, ca județ, deține un dosar medical digital, ceea ce se urmărește practic, prin acest regulament, să se facă la nivel european. Din acel moment am avut întâlniri cu stakeholderi din Portugalia, din Suedia, cu raportorul din Parlamentul European care urmărește același regulament, întâlniri cu colegii din comisia din Resurse naturale din cadrul Comitetului European al regiunilor, comisie în cadrul căreia am fost numită raportor și la momentul de astăzi suntem la situația în care vom vota, practic, proiectul de aviz. Se va da în plenul Comitetului European al Regiunilor votul pentru acest proiect de aviz. În forma în care este regulamentul, s-a adus aportul acestor stakeholderi, s-a adus aportul colegilor din comisia NAT și colegilor din Comitetul Regiunilor. Practic, este o formă consolidată a regulamentului, care este mult mai sensibilă și la nevoile efective ale comunităților locale. Pentru că acest Comitet European al Regiunilor această misiune o are, să-și spună un punct de vedere cu privire la legislația europeană, care are impact asupra comunităților locale”.

Spațiul comun al datelor privind sănătatea, extins de la Sibiu la nivelul întregii Uniuni Europene
În calitate de președintă a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a fost numită în anul 2020 membră în Comitetul European al Regiunilor (CoR), instituție care este vocea regiunilor și orașelor în Uniunea Europeană. Membrii CoR formulează opinii (avize) cu privire la acte legislative care au impact asupra regiunilor și orașelor din UE.
În cadrul CoR funcționează comisii pe tematici specializate care analizează propunerile și inițiativele legislative ale UE, elaborând avize asupra acestora. Avizele sunt, apoi, dezbătute și votate în sesiuni plenare ale CoR.
Daniela Cîmpean este membră în două comisii:
- Comisia pentru Resurse Naturale (NAT)
- Comisia pentru Politică Economică (ECON)
În Comisia NAT, președinta CJ Sibiu a fost desemnată, în vara anului 2022, raportor pentru avizul pe tema Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS), document ce va sta la baza legislației europene în ceea ce privește implementarea, la nivel european, a unui spațiu comun al datelor privind sănătatea – politică de sănătate care stabilește norme, standarde și practici comune pentru ca toți cetățenii să își poată accesa și gestiona datele medicale electronice în siguranță. Totodată, implementarea EHDS sprijină cercetarea, inovarea, industria medicală și factorii de decizie – autoritățile – pentru ca acestea din urmă să poată implementa eficient și informat politici de sănătate publică.
În pregătirea avizului, doamna Cîmpean a cooptat doi specialiști: dl. Laszlo Lorenzovici – expert în servicii medicale și dl. Alexandru Bârsan, specialist în digitalizarea serviciilor medicale, cu care a colaborat inclusiv în elaborarea unei părți importante a documentației ce vizează realizarea Noului Spital Județean Sibiu și la implementarea platformei Portal Medical.
Până în acest moment, pentru elaborarea avizului EHDS coordonat de către Daniela Cîmpean, au fost parcurși următorii pași:
- Consultări cu Comisia Europeană și cu părțile interesate (reprezentați ai structurilor de sănătate, autorități naționale din statele membre etc) – perioada septembrie – octombrie 2022.
- Prezentarea și dezbaterea proiectului de aviz în ședința Comisiei NAT, cu vot pozitiv din partea membrilor (noiembrie 2022) și discuții cu reprezentanți ai Parlamentului European (ianuarie 2023).
Proiectul de aviz pe tema Spațiului European al Datelor privind Sănătatea este dezbătut și votat în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor din 8-9 februarie, după care va fi trimis celorlalte instituții UE implicate în procesul legislativ.
Ce este Portalul Medical?
Portal Medical este o platformă digitală care oferă locuitorilor județului Sibiu acces la propriile date medicale, putând fi utilizată și de medici, care au la dispoziție întreg dosarul medical al pacientului, fapt ce ușurează diagnosticarea și prescrierea de tratamente.
În acest moment, Portal Medical stochează în deplină siguranță datele medicale a peste 6.000 de pacienți, iar 90 de medici le utilizează în interesul pacienților înscriși în platformă din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș, Spitalul Orășenesc Cisnădie, Spitalul Orășenesc Agnita, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Clinica „Polisano”, Clinica „Misan Med” și Clinica „Diamed”. În urma parteneriatelor pe care Consiliul Județean Sibiu le-a încheiat cu reprezentanții spitalelor și clinicilor private din proiect, prin Portal Medical pacienții au posibilitatea de a împărtăși datele lor medicale cu medicii curanți în vederea celor mai bune diagnostice și tratamente.
Interviul video cu Daniela Cîmpean, aici.