17.4 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

Delgaz Grid a început, în premieră pentru România, la Mediaş, testarea amestecului de gaze naturale și hidrogen pentru clienţii casnici  

Cele mai citite

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș, testarea funcționării aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România, potrivit unui comunicat de presă. 

banner
banner
banner
banner

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor rețelei existente de distribuție a gazelor naturale și al instalațiilor și aparatelor de utilizare ale clienților casnici. Ele iau în calcul toate particularitățile din România pentru validarea unei soluții tehnice la nivel național privind utilizarea în condiții de siguranță a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

Noi credem că putem să le asigurăm același confort clienților noștri folosind actuala infrastructură, fără modificări, și cu aceeași siguranță în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă, un amestec de gaze naturale cu hidrogen și pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză și biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcție în România, beneficiind de experiența E.ON din Germania”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

„Rețelele de gaze naturale din România au potențialul de a aproviziona consumatorii cu cantități uriașe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport și distribuție. Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Național de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh”, a completat Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid. 

Echipa de specialiști ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și parametrii de funcționare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiți producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.

Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaș o mini-rețea de distribuție la care racordăm și testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe rețele operaționale respectiv pe aparate din casele clienților. Având în vedere experiența acumulată, suntem convinși că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în țările vest europene”, a explicat Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensație, instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensație, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen. Delgaz Grid are ca parteneri șase mari producători de centrale termice și aragaze care acoperă aproximativ 80% din piața din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Specialiştii Delgaz Grid au dobândit experiență și certificare în Germania, unde au testat la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), o prestigioasă instituție tehnico-științifică care funcționează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit și gătit.

România are o experiență de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci știm că se poate face, știm cu cine se poate face și știm unde și ce s-a făcut. Din rațiuni științifice și tehnice, se consideră că este posibilă introducerea unor cantități cuprinse de până la 20-30% hidrogen, fără modificări relevante asupra utilizatorilor finali și a infrastructurii sau conductelor. Hidrogenul are potențialul major în decarbonizarea surselor de energie pentru gospodării iar testele efectuate de Delgaz Grid la Mediaș sunt o etapă esențială și obligatorie pentru a valida aceasta în teren”, a subliniat Dr. ing. Ioan Iordache, Director Executiv al Asociației pentru Energia Hidrogenului din România și Director General al ICMET Craiova. 

Hidrogenul trebuie văzut ca un vector de energie, una dintre puținele soluții fezabile care pot să echilibreze variabilitatea (insecuritatea) surselor regenerabile și volatilitatea consumului. Înainte de toate, trebuie să demonstrăm că este fezabil și sigur să transportăm și să utilizăm hidrogenul și este de apreciat că Delgaz Grid este prima companie care face pasul de la teorie la practică în România prin acest proiect”, a transmis Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

În această vară este planificată testarea amestecului de gaze naturale cu hidrogen în condiții reale.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect