4.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu simplifică procedurile

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Direcţia Judeţeană pentu Cultură Sibiu îşi propune intensificarea controalelor desfășurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului. Totodată, instituţia sibiană solicită sprijinirea de către Instituţia Prefectului şi, mai mult, a iniţiativelor sale pe viitor.

Cele mai mari probleme întâmpinate la controalele făcute de specialiştii DJC Sibiu sunt nerespectarea prevederilor legale şi intervenții ilegale asupra imobilelor (lipsă acord / aviz / autorizație). Programul de conștientizare a importanței păstrării și promovării patrimoniului construit este un proiect ce va fi continuat şi în viitor de instituţia sibiană. Directorul Dan Nanu a dat un exemplu foarte bun de reabilitare energetică a unui clădiri istorice, cazul Primăriei Păuca, dar şi exemple negative, cum sunt unele imobile din municipiul Sibiu şi Cisnădie. Acesta a spus că Sibiul este distrus de la periferie către centru în ceea ce priveşte reabilitările ilegale a clădirilor istorice.

Modificări de legislaţie şi mai puţină birocraţie

În desfășurarea ședinței, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, a prezentat simplificarea procedurilor de avizare/autorizare din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare, specificând faptul că au fost modificate unele articole care permit executarea unor lucrări fără autorizație de construcție, dar cu acordul Direcțiilor Județene pentru Cultură. În acest sens, Ministerul Culturii a emis Ordinul/nr. 3037 din iulie 2020, pentru aprobarea procedurii privind notificarea prealabilă și emiterea acordului scris, în cazul executării lucrărilor, în condițiile prevăzute de art. 11, alin.(2) și (4) din legea menționată anterior. Consecinţele acestui ordin sunt: simplificarea procedurilor de avizare prin instituirea acordurilor scrise (cu o valabilitate de 24 de luni); tipurile de lucrări care pot fi executate fără avizare și autorizare (art. 11, alin. 2): lucrări de reparaţii şi / sau întreținere la construcţii existente, care nu afectează volumul, forma clădirii şi decoraţia faţadelor, precum şi cele care nu reprezintă extinderi, demolări sau modificări structurale; reparații / înlocuiri de tâmplărie exterioară, cu condiția să se păstreze materialul, forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei.

În cazul construcțiilor monument istoric și al construcțiilor cu valoare arhitecturală sau istorică stabilită prin documentații de urbanism aprobate se prevede că lucrările prevăzute la alin. (2) se pot executa numai cu notificarea prealabilă a autorității administrației publice locale și a serviciului deconcentrat al autorității centrale competente în domeniul protejării patrimoniului cultural, în baza acordului scris al acestui serviciu deconcentrat care conține condițiile și termenele de executare ale lucrărilor sau, după caz, necesitatea urmării procedurii de autorizare a respectivelor lucrări.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Banca Națională a României și-a deschis porțile

În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat cea de-a patra...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect