14.1 C
Sibiu
vineri, mai 3, 2024

Dorin Nistor: Văd Sibiul ca pe un oraș matur și așezat, în continuă dezvoltare

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Dorin Ilie Nistor se ocupă de mai bine de nouă ani de legalitatea municipiului Sibiu. Spune că lucrează mai multe ore zilnic pentru a face față provocării, dar se și bazează pe echipa de specialiști pe care o are în instituție. Crede că pasiunea și disponibilitatea la mult studiu sunt principalele calități ale unui jurist și se bucură că a luat parte din dezvoltarea orașului în acești ani. Cum vede Dorin Nistor Sibiul de acum față de cel din 2007 și cum crede că se poate ține calea dreaptă într-un hățiș legislativ, aflați dintr-un interviu acordat ziarului Sibiu 100%.

Publicitate

De mai bine de 9 ani sunteți secretarul uneia dintre cele mai complexe instituții din județul Sibiu. Cum au fost acești ani?

Așa este. Exercit funcția publică de Secretar al Municipiului Sibiu începând cu luna martie a anului 2007. Cei nouă ani pot fi caracterizați prin densitate școmplexitate în ceea ce privește activitățile și sarcinile în care am fost implicat. Dar, fiindcă tot ce am făcut și fac în continuare este cu pasiune, pot să spun că acești ani au trecut repede și am trecut cu bine peste provocări.

Publicitate

În această perioadă, atât Primăria Sibiu, cât și legislația românească au trecut prin numeroase modificări. Cum ați perceput aceste modificări?

Această perioadă a fost, într-adevăr, marcată de reforme administrative și de o accentuare a descentralizării instituționale. Dar, din fericire, mă bucur de o echipă eficientă și implicată și lucrând împreună, am reușit realizăm tot ceea ce se impunea prin acte normative.

Atât Klaus Iohannis pe vremea când era primar, cât și doamna Astrid Fodor au vorbit, în repetate rânduri, de haosul legislativ care împiedică administrația să se dezvolte. Vedeți posibilă în curând o armonizare legislativă care să nu mai stea în calea dezvoltării administrației?

Da, consider oportună adoptarea unui cod de procedură administrativă care să cuprindă tot procesul de urmat în organizarea și punerea în aplicare a legii.

Orașul s-a schimbat enorm în anii de când sunteți secretar. Cum a fost să fii părtaș la aceste modificdri? Cum vedeți Sibiul de acum, față de cel din 2007?

Sibiul s-a schimbat foarte mult în această perioadă de când sunt secretar. Această schimbare se datorează și programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 care a adus un plus de notorietate orașului nostru. Văd Sibiul ca pe un oraș matur și așezat, care a reușit să își creeze structuri locale competente, dar și un oraș în mișcare, în continuă dezvoltare. 

Legalitatea întregului municipiul este, practic, în mâinile secretarului. Cum reușiți?

Responsabilitatea exercitării acestei funcții implică asumarea unor decizii corecte, chiar dacă legislația nu este întotdeauna clară. Pot să spun, insă, că mă bazez pe o foarte bună colaborare cu colegii, dar și pe mult studiu individual atât a actului normativ, cât și a lucrărilor de specialitate.

Cam câte ore pe zi lucrați, în medie?

Cele opt ore normale de lucru nu sunt suficiente, de cele mai multe ori. Poate reușesc să îndeplinesc îndatoririle privind documentele și corespondența, dar, de cele mai multe ori, reflecția asupra situațiilor întâlnite continuă și în afara timpului de lucru, până la identificarea conduitei corecte privind aplicarea legii.

Ați spune că este un job greu? Dacă ar fi să o luați de la început, ați face altceva?

Această profesie este una cu foarte multe provocări, de aceea îmi și place foarte mult. Nu cred că aș schimba ceva, dacă ar fi să încep cariera de la început.

Care ar fi sfaturile dumneavoastră pentru tinerii juriști aflați la început de drum?

Îi sfătuiesc pe tinerii juriști să pună foarte mare accent pe studiul individual. Să dea dovadă de foarte multă seriozitate și imparțialitate și să nu se lase descurajați de volumul de muncă și studiu pe care le implică exercitarea funcției de jurist.

V-ați dorit întotdeauna să fiți jurist sau a fost, ca la multă lume, o conjunctură?

Sincer, nu pot spune că mi-am dorit din copilărie să devin jurist. Cred că poate fi numită și conjunctură decizia de a urma cursurile Facultății de Drept, dar, mai ales, o mare ambiție, aceea de a intra printre primii la o facultate așa de importantă și cu o concurență atât de acerbă.

Ați avut vreun model care v-a inspirat?

Pot să spun că sunt câteva persoane care m-au inspirat, cum ar fi domnul profesor universitar loan Șantai, decan al Facultății de Drept de la Sibiu îperioada în care am fost student și profesorul universitar loan Leș, cel care mi-a ghidat pașii în procedura civilă.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fără permis, un sibian s-a răsturnat cu motocicleta pe strada Nicolae Teclu

Un sibian de 28 de ani, fără permis, a fost rănit după ce s-a răsturnat cu motocicleta pe carosabil,...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect