7.9 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

RAPORTOR LOCAL. Alegeri în limita normalului. Până în prezent…

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Pre-campania electorală în județul Sibiu s-a desfășurat în limitele normalului: anunțuri de candidaturi discrete, un singur show electoral mai de amploare, atacuri și declarații de presă anemice la adresa adversarilor politici, lipsă de șicanări în strângerea de semnături pentru depunerea candidaturilor și în ceea ce privește contestațiile la biroul electoral.

Publicitate

Activitatea politică a fost mai intensă în spațiul on-line, pe rețelele de socializare, însă fără bombardamentul informațional la care se așteptau sibienii. Pare că a trecut moda campaniilor electorale agresive, cu atacuri murdare la persoane. Oricum, în județul Sibiu, de-a lungul timpului, pre-campaniile și campaniile electorale au fost mai liniștite, deoarece sibianul nu a părut niciodată interesate de scandalurile politice.

Publicitate

Ce-i drept, în acest an electoral, fără precedent ca amploare și impact în România democratică de după Revoluție, sezonul electoral ce vizează alegerile locale în principal a fost împărțit în două de minivacanța de 1 Mai și sărbătorile pascale, care au picat fix înainte de declanșarea campaniei electorale.

Astfel, pre-campania a fost destinată anunțării candidaturilor și promovării discrete, pe bani din buzunarul candidaților și liderilor de partid ce nu pot fi decontate de la bugetul de stat. Urmează, după Paști, din 9 mai, startul campaniei electorale și adevărata perioadă în care candidații vor și trebuie să fie mai activi ca niciodată, dacă vor să ajungă primari, președinte de Consiliul Județean, consilieri locali și județeni.

Mai mult, sibienii vor avea de analizat în acest sezon electoral mai puțin candidați și le va fi mai ușor să-i identifice, în condițiile în care inflația de candidați de partide din deceniile trecute, în special din anii 90, a trecut cu desăvârșire. În acest an, la funcția de primar al municipiului Sibiu și la cea de președinte al Consiliului Județean s-au înscris cei mai puțini candidați din 1992 încoace. În acel an, au avut loc primele alegeri locale în România. Lista este una scurtă: 9 candidați la Primăria Sibiu și 8 pretendenți al funcția de prim gospodar al județului. Până acum erau numere cu două cifre.

Așadar, pe îndelete, sibienii își pot alege candidații pentru votul din 9 iunie 2024, aceasta mai ales pentru că mai nimeni nu poate pronostica cifre referitoare la prezența la vot, fiind bine cunoscută lehamitea românilor când vine vorba despre alegeri. Totuși, „localele” sunt ceva mai interesante pentru alegători, deoarece reprezintă legătura cea mai scurtă între administrația locală și cetățeni.

Numărul mic de candidați nu ar trebui să ne surprindă, ci dimpotrivă, acesta e un semnal că intrăm în limitele normalului. Totodată, pare că scena politică locală s-a cristalizat, chiar dacă au apărut câteva formațiuni noi. Să vedem de ce vom avea parte în campania electorală și cât timp își vor aloca sibienii pentru a mai asculta promisiuni și proiecte politice. Votul ne aparține în întregime nouă, sibienilor, și trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce votăm.       

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect