0.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă spune că noul spital depide în totalitate de Guvern

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă solicită Guvernului să clarifice dacă va finanţa construcţia viitorului spital judeţean, o investiţie evaluată la peste 500 de milioane de euro. „Ajungem la concluzia că, fără sprijin guvernamental foarte clar, din partea domnului ministru Boloş şi din partea domnului ministru Rafila, eu nu văd cum avem finanţare la Sibiu. Singura posibilitate este ca în următoarea perioadă Guvernul României să spună că Sibiul este o prioritate. Vom da 200, spre 300 de milioane de euro, deci o sumă considerabilă”, crede Nicu Ştefănuţă. Europarlamentarul Rew Europe s-a întâlnit, la Luxemburg, cu conducerea Băncii Europene de Investiţii (BEI), aceasta fiind interesată să crediteze construcţia viitorului spital judeţean de la Sibiu, dar care i-a explicat că numai cu implicarea Guvernului, care să ajute cu cofinanţare, această investiţie de 500 de milioane de euro ar fi posibilă. Consiliul Judeţean, cel care gestionează proiectul noului spital, este un actor prea mic pentru BEI. „În primul rând, cele trei spitale regionale Cluj, Craiova şi Iaşi au finanţare asigurată. În luna septembrie au semnat acordul cu BEI. Au primit fiecare între 200 şi 300 şi ceva de milioane. E suma cea mai mare pe care au primit-o, ceea ce reprezintă cam 50% din costurile spitalelor regionale. BEI preferă acele proiecte care au schemă de finanţare completă şi BEI poate finanţa până la 50% şi doar în cazuri excepţionale şi bine justificate până la 75% din valoare. (…) Dacă pornim de la această premisă, înseamnă clar că Sibiul are un proiect de fapt de spital regional. Pe scurt, pentru că are o mărime de spital regional, are o amploare şi costă exact la fel ca unul din cele trei mari spitale regionale şi ceea ce a explicat BEI este că, dacă se va finanţa un astfel de proiect, trebuie să facă o parte din schema guvernamentală completă”, susţine Ştefănuţă.

banner

BEI spune că ”Sibiul are nevoie de un spital noul” și că banca ar putea să ofere un procent de 50% din valoarea totală a investiției, după o schemă specială ce include garanții din partea Guvernului României. BEI preferă acele proiecte care au schemă de finanțare completă și poate finanța până la 50% și doar în cazuri excepționale și bine justificate până la 75% din valoarea unui proiect, dar pentru asta trebuie să se vină cu garanții suplimentare. Majoritatea proiectelor pe care le finanțează sunt de valoare de 50%. Practic, Sibiul are un proiect de spital regional, pe scurt, pentru că are o linie de regional, o amploare de spital regional și costă la fel de mult ca un spital regional. Ceea ce a explicat BEI este că, dacă se va finanța un astfel de proiect, trebuie să facă parte din schema guvernamentală completă, a explicat Nicu Ștefănuță. Din PNRR, nu prea mnai sunt speranţe pentru finanţare, crede Ştefănuţă, însă varinata POS plus BEI rămâne în picioare.

Situaţia Schengen

Nicu Ştefănuţă a comentat şi poziţia Austriei, care a refuzat României intrarea în Schengen. „Este o nedreptate, să o spunem foarte clar. Nu este OK, mai ales că argumentele care au fost aduse sunt invalidate de date ale Comisiei Europene. E ca și cum Austria spune ”Nu, FRONTEX minte, Comisia minte”, este un atac la integrarea europeană, și este clar motivat politic”, a spus europarlamentarul sibian. Nicu Ștefănuță mai afirmă și că este inadmisibil faptul că România a aflat cu doar 10 zile înainte de votul din Consiliul JAI de poziția Austriei. El spune că ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, ar fi trebuit să știe și să informeze guvernul român de intențiile Austriei.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sporuri dublate pentru primari din judeţ şi preşedinţii Consiliilor Judeţene

Primarii şi viceprimarii din judeţul Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, dar şi vicepreşedinţii Cj, Vlad Vasiu...
spot_img

Știri pe același subiect