Aproximativ 400 de sibieni s-au adunat duminică, începând cu ora 15, în Piața Mare, pentru a protesta în privința triplării taxei de salubritate. Dacă Regulamentul supus votului Consiliului Local va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere, Sibiul ar urma să aibă cea mai mare taxă de salubritate din țară.
Protestul s-a desfășurat pașnic, sibienii nu au scandat, iar la fața locului s-au aflat și echipaje ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. De asemenea, nu au fost înregistrate incidente.
„Am o pensie de 1.600 de lei, locuiesc singură și nu arunc deșeuri cât o familie de cinci membri. De ce să plătesc același preț? În plus, nu îmi permit să dau atâția bani pentru taxa de salubritate. Nu e corect! Fiica mea este în Germania, mă mai ajută cu banii. Acum ce să fac? Să îi cer în plus pentru că așa au decis consilierii locali? Pensii mici, taxe mari”, a spus o sibiancă ce se afla la mitingul din centrul orașului.
Sibienii au povestit în Piața Mare, fără a face gălăgie, și au păstrat distanțarea socială. Unul dintre protestatari a venit cu drapelul României.
„De ce trebuie să plătești ceva ce nu consumi? Gaz, curent, apă și alte utilități le plătești în funcție de cât consumi. Dacă nu locuiești într-un apartament o lună, două, zece atunci nu plătești nimic, pentru că nu consumi sau, mă rog, minimul. Și de ce să existe o singură firma de colectare? De ce să mai recicleze o singură persoană dacă este la fel pentru toată lumea. La cei în vârstă care au rămas singuri v-ați gândit? Abia reușesc unii să se miște să își arunce gunoiul și, totuși, sunt cei care își plătesc la timp toate taxele, față de o altă categorie care arunca punga de gunoi aiurea și nu își plătesc deloc taxele cu anii. Este utilă și necesară reciclarea, dar nu așa, domnilor consilieri, ingineri, inspectori etc care faceți parte din ADI ECO, Primărie și SOMA. Chiar dacă mă veți obliga la aceasta taxă, fiți siguri că nici pe mine nu mă veți mai obliga să reciclez la gunoi. Pot recicla în alta parte și pot arunca gunoiul menajer fără sa îl pun în pungă”, arată o altă sibiancă.
Desbatere publică online, în 14 ianuarie
Conform noului Regulament pus în dezbatere publică, un sibian ce locuiește singur va plăti 35.83 lei/ lună, ceea ce înseamnă triplarea taxei de salubritate. De asemenea, o familie alcătuită din două persoane va plăti, lunar, 17.91 de lei/ persoană, iar o familie alcătuită din patru persoane va plăti 35.83/ lei pe lună, exact ca un sibian care locuiește singur.
Primăria Sibiu a lansat, în 17 decembrie 2020, o consultare publică pe tema modificării Regulamentului privind taxa de salubrizare.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sibiu, organizează o dezbatere publică online în data de 14 ianuarie, de la ora 19. La întâlnire vor putea participa toți cetățenii interesați, inclusiv ONG-urile în domeniul mediului.
Din partea autorităților locale vor participa și vor răspunde întrebărilor reprezentanți ai ADI Eco și ai Primăriei Municipiului Sibiu. Conform autorităților, aceștia vor pregăti și prezentări care să explice: necesitatea modificării Regulamentului, cadrul legislativ actual și țintele care trebuie îndeplinite în materie de colectare a deșeurilor și aspecte tehnice și financiare ale prevederilor Regulamentului propus.
Cetățenii vor putea adresa întrebări, opinii și obiecții la propunerile de modificare a Regulamentului, contribuind astfel la forma ce urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local Sibiu la sfârșitul lunii ianuarie.
Detalii despre înscrierea la discuții pe platforma online, formatul de desfășurare și agenda concretă a întâlnirii vor fi afișate pe site-ul www.adiecosibiu.ro și www.sibiu.ro, luni, 11 ianuarie, la ora 17.
Evenimentul va fi transmis live pagina de Facebook a ADI ECO Sibiu și pe pagina Primăria Municipiului Sibiu.