17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

GALERIE FOTO Idei urbane inteligente pentru Primăria Sibiu: cum pot designerii și arhitecții să transforme un oraș

Cele mai citite

Modernizarea urbană nu înseamnă doar asflatarea unor străzi de pământ sau reparațiile celor uzate de timp. Un oraș modern este caracterizat de soluții ingenioase, de inovații care fac viața locuitorilor săi mai confortabilă, mai plăcută și mai lipsită de griji.

Pentru ca o localitate să fie prosperă ea are nevoie de locuitori fericiți, care muncesc, produc și se bucură de viața lor, atât în familie, acasă, cât și în spațiile publice. Interesul oamenilor de a rămâne sau de a se muta într-o localitate este direct proporțional cu interesul administrației locale de a face orașul mai atractiv. Ideile inovatoare nu au lipsit niciodată din marile orașe, acolo unde arhitecții, designerii, inginerii au venit cu soluții ingenioase și în accelași timp amuzante uneori, capabile să dea culoare, și care toate laolaltă fac ca aceste orașe să fie dorite de oameni.
Scaunele pentru spații publice, băncile individuale, sunt cele mai cunoscute obiecte de mobilier urban și îmbracă nenumărate forme dacă faci înconjurul lumii, prin orașele inteligente. Primăriile au pus la treabă arhitecții și designerii și au instalat în parcuri, în piețe, de-a lungul bulevardelor diferite tipuri de scaune și șezlonguri. De exemplu, scaunele „plutitoare” din Sidney nu sunt la fel de uimitoare precum cele din Piața Huet, pe care nu stă aproape nimeni, dar trebuie să recunoaștem că ar arăta bine în Sibiu. La fel și rețeaua de bănci care imită rădăcinile unui copac sau hamacurile amplasate într-un spațiu public de lemn. Idei sunt multe, se caută realizatori.


Una dintre aceste idei este concretizată de băncile cu suport pentru computer sau cărți, perfecte pentru cei care vor să lucreze sau să învețe în mijlocul naturii. Cu costuri reduse și cu utilizare multiplă (pote fi folosită și ca o bancă obișnuită), banca cu birou inclus ocupă la fel de puțin spațiu precum băncile clasice.

Leagănele pentru mama și copilul sunt soluții ingenioase și utile totodată. Realizarea lor nu este complicată, astfel că nici costurile nu ar trebui să fie mari. Un exemplu de acest fel este leagănul Express Swing, produs de o companie din SUA și regăsit în mai multe parcuri. (SURSA FOTO: Pinterest, Imgur, Facebook, Instagram).

Băncile cu șezut rotativ sunt soluția pentru ca suprafețele pe care ne așezăm să nu fie ude după ploaie. O simplă rotire și scândurile uscate de dedesubt ies la iveală. Modelul din fotografie a fost gândit de un designer din Coreea de Sud.

Capacele de canal cu harta orașului pot reprezenta o soluție care înlocuiește harta clasică, ce uneori nu e de găsit sau e ruptă. Chiar dacă astăzi Google Maps ne ajută să ne orientăm în cel mai necunoscut oraș din lume, trebuie să recunoaștem că soluția capacelor de canal este una ingenioasă.

Băncile pe șine au venit ca răspuns la nevoia de umbră în țările cu climă aridă. Dar această idee nu este de neglijat nici în zonele noastre, pentru că soarele devine supărător în verile toride.

Standurile pentru biciclete cu acoperiș pentru șa, pe care le putem găsi în Danemarca, arată cât de mare este grija municipalității pentru cei care utilizează acest mijloc de transport. Chiar dacă o soluție mai ieftină ar fi o pungă de plastic, trebuie să recunoaștem că e mai simplu să parchezi bicicleta fără grija ploii.

Tot în Danemarca sunt și hamacele pentru parcuri fără copaci. Altfel spus, nevoia de relaxare a locuitorilor poate fi satisfăcută și în zonele în care nu sunt copacii tradiționali care sunt folosiți la agățarea unui hamac.

În ton cu specficiul național, olandezii au creat aceste scaune sub formă de lalea, care se deschid și se rotesc după soare sau după ce dorește utilizatorul. Sunt foarte frumoase, decorative și, în același timp, utile.

Sibiul nu are cabine telefonice, dar ideea rămâne una bună ca sursă de inspirație pentru alte proiecte. O cabină telefonică transformată în acvariu arată excelent în orice oraș din lume, dar ea vine din Japonia, la inițiativa unor studenți din Osaka.

Mesele de picnic pentru toate vârstele sunt reprezentative pentru soluțiile urbane care caută să ajute comunitatea. Gândite pentru a putea fi folosite de toată lumea, de la copii, la adulți, de la persoane în scaun cu rotile la familii numeroase. Iar soluțiile pentru cei cu disabilități sunt destule pentru a putea fi luate ca model.

Terenurile de sport sunt la mare căutare în orice oraș, pentru că lupta pentru spații este mare. Un astfel de teren care recuperează o zonă neutilizată, care este și spectaculos desenată, nu poate decât să crească atractivitatea cartierului, iar copiii se pot muta din fața computerului în fața coșului de baschet.

Spațiile care oferă internet, sub forma unor hot-spoturi gratuite, însoțite de prize USB pentru încărcare și, eventual, și ca spații de relaxare sunt cele mai la modă soluții urbane. Fie că este o bancă smart, fie o fostă cabină telefonică (în cazul de față în Shanghai), ce oferă și liniștea unei convorbiri, orice soluție de acest gen este binevenită într-un oraș precum Sibiul.

Plajele artificiale sunt tot mai prezente în marile orașe, fie că sunt construite pe malul unor râuri, fie pur și simplu în zone verzi. După modelul pus în practică pe malul Lacului Binder, administrația ar putea crea astfel de plaje și pe râul Cibin, aproape de răcoarea apei. În exemplul din fotografie avem o plajă realizată pe Sena, în Paris. În weekendurile de vară, strada din dreptul plajei este închisă traficului și se transformă loc de derulare a unor festivaluri sau evenimente publice.

De ce să stăm pironiți în stația de autobuz, când putem să ne dăm în leagăn? O astfel de soluție, inedită ce-i drept, a fost pusă în practică în Canada, în orașul Montreal.

Pistele pentru biciclete se înmulțesc, dar ele sunt departe de a avea un standard de siguranță și confort pe care ni l-am dori cu toți. În puținele cazuri în care acest lucru s-a întâmplat, culoarea închisă a pistei devine complet întunecată pe timpul nopții. Nu este cazul pistelor vopsite în culori fosforescente (exemplu din Polonia), care sunt vizibile astfel și pe timp de noapte. Ele sunt utile mai ales pe șoselele care nu se află în zone cu iluminat public.

Străzile cu autocurățare fac parte deja din echipamentele sofisticate de urbanism. O astefl de instalație trebuie prevăzută încă de la momentul proiectării și asfaltării, dar ea aduce mult mai mult confort și curățenie în oraș.

Skateboard-urile sunt deja un mod de viață pentru copii și depozitarea lor la școală sau în zonele de relaxare reprezintă o problemă. Această soluție utilizată la o școală din Marea Britanie arată cât de ușor este să pui în funcțiune creativitatea în folosul comunității.

Spațiul de observare scufundat în mijlocul lacului, construit în Austria, este o idee nu doar genială, ci și extrem de atractivă pentru turiști și localnici. Copiii pot fi aduși mai ușor în mijlocul naturii, pentru a observa viețuitoarele din apă, dar și pentru a se relaxa în liniștea de pe lac.

Parcările verticale sunt o soluție despre care s-a tot vorbit și nu a fost descoperit până acum niciun neajuns. Sunt ușor de montat, pot fi amplasate în spații relativ mici și deservesc locuitorii din zone aglomerate, fără costuri prea mari, în comparație cu o parcare zidită.

Toboganele care însoțesc scările din oraș pot reprezenta o alternativă la parcurile de joacă, dar și o metodă amuzantă de coborâre pentru cei care se grăbesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect