18.1 C
Sibiu
marți, februarie 27, 2024

Guvernul dă înapoi Sibiului ce i-a luat, la compensare

Cele mai citite

În ședința de Guvern de joi, Executivul a alocat sume suplimentare din Fondul de Rezerva Bugetară atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru municipiul Mediaș, pentru a compensa o parte din scăderea veniturilor cauzată de transferul unor impozite și taxe de la nivel local, la nivel central. Astfel, municipiul Sibiu a primit 11,6 milioane de lei, iar Mediașului i-a fost alocată suma de 224.000 de lei.

De asemenea, în ședința de Guvern s-a decis creșterea finanțării standard pe copil începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. Astfel, la costul standard pentru cheltuieli salariale creșterea este de 38%, iar la costul pentru formare continuă, bunuri și servicii, majorarea este de aproape 14%.

„Creșele, grădinițele, școlile și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani începând din acest an. Vorbim de cea mai mare creștere din ultimul deceniu. Aceasta majorare înseamnă finanțare pentru condiții mai bune în școli, programe mai bune pentru copii, elevi, profesori și angajați. O pregătirea mai bună în toate unitățile de învățământ”, a declarat deputatul Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

În valorile concrete, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește de la 6.834 lei, la 9.431 lei, iar cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crește de la 570 lei, la 649 lei. Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza acestui cost standard pe elev. Acesta este stabilit în fiecare an prin Hotărâre de Guvern și are două componente de bază: costul pentru cheltuielile cu salariile și costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

“Astfel, statul își respectă angajamentele de creștere a salariilor profesorilor, fără să lase această povară pe bugetele locale. Reamintesc faptul că în anul 2023 salariile profesorilor au crescut în medie cu 30% la nivelul sistemului de învățământ, iar la începutul anului cu încă 20%. Să nu uităm și de investițiile fără precedent în infrastructura școlară prin PNRR, plus creșterea numărului de burse și extinderea programului «Masă sănătoasă», toate menite să îmbunătățească calitatea sistemului de învățământ din țara noastră si educația copiilor”, a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii în Guvernul Ciolacu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Scăpăm de mersul la ghișeu? Platformă online pentru înmatricularea sau radierea mașinilor

Nu peste multă vreme am putea scăpa de deplasările la ghișee pentru înmatricularea sau radierea autoturismelor.Camera Deputaţilor a adoptat,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect