În perioada ianuarie-martie 2023 au fost depuse spre avizare la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, proiecte pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul Apelului de proiecte cu titlul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unitäților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”.
Comisia de evaluare din cadrul I.S.J. Sibiu a analizat cele 46 de cereri de finanțare depuse de UAT-uri la Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, pentru 147 de unități de învățământ și a eliberat avize de necesitate și oportunitate pentru toate aceste proiecte. Valoarea totală a finanțărilor solicitate este de aproximativ 25.000.000 Euro.
În cadrul acestui apel vor fi susținute 5 tipuri majore de investiții integrate, respectiv 4 linii de finanțare distincte, respectiv:
În cadrul apelului cu titlul „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” 25 de unități de învățământ liceal au depus proiecte pentru finanțarea înființării a 28 de SMARTLAB-uri. Obiectivul acestui apel este crearea unor săli de curs complexe, de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în cadrul unităților de învățământ de nivel liceal precum și în cadrul palatelor și cluburilor copiilor, pentru a oferi oportunități de învățare prin experiență, astfel încât elevii, sub îndrumarea profesorilor din toate ariile curriculare, sa devină utilizatori independenți care pot dobândi competențele digitale avansate pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și meseriile viitorului.
Se pot depune proiecte pentru achiziția de microbuze
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, pe edu.ro, și Ghidul Solicitantului apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, ce va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Programul urmărește îmbunătățirea codițiilor de transport pentru elevii din localitățile izolate, în special în zonele rurale și periurbane. Alocarea financiară PNRR totală disponibilă pentru achiziția microbuzelor electrice este de 250 milioane de euro, fără TVA, iar alocarea financiară per proiect este de maximum 6,097,560.97 de euro, fără TVA.
Solicitanții eligibili care pot depune cererea de finanțare în cadrul prezentului apel sunt unitățile administrativ-teritoriale/ județe. Beneficiarii finali ai investiției alocate pentru dotarea cu microbuze sunt primăriile comunelor, orașelor, municipiilor. Utilizatorii finali ai apelului sunt elevii înscriși în unitățile de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale către care se vor repartiza microbuzele, conform criteriilor de prioritizare elaborate de Ministerul Educației în ghid. Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 15.05.2023 – 26.05.2023.