1.3 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Sancțiuni și avertismente în urma controalelor la angajatorii din domeniul agenților chimici periculoși din Sibiu

Cele mai citite

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a desfășurat, în perioada 21 octombrie – 29 noiembrie, o acțiune de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși. Acțiunea a fost inclusă în Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2024 și are ca scop monitorizarea conformității cu reglementările legale europene și naționale privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.

Lucrul cu substanțele chimice periculoase

Potrivit reprezentanților instituției, motivarea acțiunii a fost următoarea:

Substanțele chimice periculoase pot dăuna grav sănătății umane și mediului, iar expunerea la acestea constituie o amenințare semnificativă. În acest context, controlul a avut în vedere substanțele cu risc ridicat, cum ar fi diizocianații, plumbul, tricloroetilena, tetracloretilena și cadmiul, care sunt utilizate frecvent în diverse sectoare de activitate și care prezintă un pericol deosebit pentru sănătatea lucrătorilor.

Grupul țintă al acțiunii: Acțiunea de control a vizat angajatori din diverse domenii de activitate care utilizează substanțe chimice periculoase. Totodată, o sesiune de informare și instruire a fost organizată în perioada 16-18 octombrie 2024, la care au participat 18 reprezentanți ai angajatorilor și lucrători desemnați. Rezultatele acțiunii de control: În cadrul acțiunii de control au fost controlați 10 agenți economici din județul Sibiu, având un număr total de 2970 lucrători, dintre care 163 expuși direct la agenți chimici periculoși.

Printre deficiențele constatate, cele mai frecvente au fost:

Depozitarea necorespunzătoare a substanțelor chimice periculoase și etichetarea incorectă a acestora;

  • Neefectuarea controlului medical periodic conform reglementărilor, cum ar fi analizele pentru lucrătorii expuși la plumb;
  • Depășirea valorilor limită de expunere pentru noxe profesionale chimice;
  • Lipsa instruirii adecvate a lucrătorilor care manipulează agenți chimici periculoși;
  • Nepurtarea echipamentului de protecție din dotare;

Măsuri și sancțiuni

Pentru deficiențele constatate, au fost aplicate un total de 18 sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă în valoare de 5000 lei și 17 avertismente.

Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, în special în ceea ce privește manipularea, depozitarea și utilizarea substanțelor chimice periculoase.

„I.T.M. Sibiu continuă să monitorizeze și să aplice reglementările privind securitatea și sănătatea în muncă, în special în ceea ce privește protecția lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși. Vom întreprinde în continuare acțiuni de control și informare pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, în conformitate cu standardele europene”, a transmis Stănilă Alexandru Marius, inspector șef I.T.M. Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km din secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești

Circulaţia pe primii 15,7 kilometri din secţiunea 5 (Piteşti-Curtea de Argeş) a autostrăzii Sibiu-Piteşti va fi deschisă în scurt...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect