Județul Sibiu a fost oferit ca exemplu de bună practică de către autoritățile din Timișoara, care se pregătesc pentru statutul orașului de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Conferința „Evenimente culturale responsabile”, ce a avut loc la Timișoara, ca parte a programului „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”, a evidențiat inițiativele luate la nivelul județului Sibiu pentru protecția mediului. Consiliul Județean Sibiu a fost prima autoritate publică locală din țară care a implementat un protocol public de mediu. În urma acestei acțiuni, în luna mai a acestui an, a fost interzisă folosirea obiectelor de plastic de unică folosință la evenimentele organizate de instituțiile locale. Inițiativa a fost realizată în colaborare cu Asociația Clear Public Space din Marea Britanie și partenerul său local, Asociația Un Viitor Fără Gunoi.
Conform reprezentanților CJ, Județul Sibiu și-a asumat, ca țintă pe termen lung, înlocuirea la nivel instituțional a mai multor produse din plastic de unică folosință. Acestea includ ambalaje, recipiente, veselă și tacâmuri, ce vor fi înlocuite cu produse reutilizabile sau din materiale biodegradabile.
Astfel, în cadrul evenimentelor organizate ca parte a Programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, au fost folosite exclusiv veselă și tacâmuri din tărâțe comestibile și pahare și pungi biodegradabile. Astfel, a fost evitată utilizarea a 12.300 de farfurii, 12.400 de castroane, 15.400 de furculițe, 14.600 de cuțite, 11.000 de pahare și 30.000 de sacoșe din plastic. În cadrul Bursei de Plastic, de Ziua Internațională a Mediului, sibienii au colectat aproximativ 800 de kilograme de deșeuri, care au plecat spre reciclare.
„Mă bucur că Timișoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană 2021, se inspiră din inițiativele și experiența noastră în materie de protecția mediului. Este încă un domeniu în care județul Sibiu este un deschizător de drumuri și un model de inspirație, arătând că inițiativele de responsabilitate și măsurile concrete pot porni de pe plan local și au efecte importante. Mai ales acum, în contextul în care unul dintre programele prioritare ale noii Comisii Europene este „European Deal of Environment”, contribuția fiecărei regiuni și a fiecărei autorități locale devine parte a unui efort comun pentru un viitor sustenabil”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.