22.4 C
Sibiu
duminică, mai 28, 2023

O şansă în plus pentru staţiunile balneo-climaterice Ocna Sibiului şi Bazna

Cele mai citite

România va avea un standard voluntar de calitate pentru complexele balneare, care le va permite operatorilor economici de profil să atragă mult mai uşor turiştii străini interesaţi de servicii de sănătate în acest domeniu. În judeţul Sibiu, avem două staţiuni balneo: Ocna Sibiului şi Bazna.

Practic, este o şansă în plus pentru dezvoltarea turismului şi a vieţii social-ecomomice în cele două comunităţi, pe lângă notorietatea de care se bucură cele două zone. Iniţiativa îşi propune să faciliteze, totodată, decontarea procedurilor medicale de către instituţiile competente în asigurări de sănătate din statele membre ale Uniunii Europene pentru persoanele asigurate. „Pentru atragerea turiştilor străini şi pentru diminuarea deficitului balanţei comerciale din turism trebuie să facem un pas inclusiv spre recunoaşterea serviciilor pe care România le oferă la nivel european. Astfel, standardul voluntar va corela criteriile de acreditare a unităţilor balneare cu cele de clasificare a structurilor de primire turistică din România şi va ţine cont de calitatea serviciilor de sănătate în acest domeniu, precum şi de siguranţa celor care le trec pragul. În prezent, documentul se află în curs de elaborare, în cadrul grupului de lucru public-privat înfiinţat în acest scop la iniţiativa ministerului nostru”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, potrivit unui comunicat al instituţiei, informează Agerpres.ro.

banner

În colaborare cu toţi factorii implicaţi, grupul de lucru reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), Ministerului Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, ai Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi ai Organizaţiei Patronale de Turism Balnear din România şi Asociaţiei Române de Balneologie. Un prim punct de plecare în cadrul discuţiilor este documentul realizat la nivelul MAT, care integrează lista unităţilor balneare cu aviz de funcţionare acordat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, structurile autorizate de cazare, precum şi resursele naturale din staţiuni şi procedurile de tratament oferite. În sprijinul demersului a venit şi Punctul Naţional de Contact, înfiinţat în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a iniţiat corespondenţa cu omologii din şapte pieţe ţintă, respectiv Ungaria, Cehia, Polonia, Belgia, Germania, Italia şi Franţa, în scopul colectării informaţiilor referitoare la procedurile cuprinse în pachetele de tratament standard, care pot fi decontate prin instituţiile competente în asigurări de sănătate din statele membre ale Uniunii Europene pentru persoanele asigurate.

Servicii mai bune

Termenul agreat în cadrul grupului de lucru pentru definitivarea standardului voluntar este sfârşitul trimestrului III al acestui an. „După definitivarea şi aprobarea standardului voluntar, ne dorim să iniţiem procedurile pentru obţinerea recunoaşterii internaţionale a acestuia, mai exact din partea Societăţii Internaţionale de Calitate în Sănătate, astfel încât complexele balneare care vor îndeplini criteriile minime necesare să poată oferi o garanţie suplimentară în ceea ce priveşte siguranţa şi calitatea serviciilor oferite”, a completat Constantin-Daniel Cadariu. Iniţiativa are ca bază de fundamentare Hotărârea de Guvern nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ care a transpus în legislaţia naţională Directiva nr. 24/2011/UE privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Complexul balnear, conform definiţiei atribuite în OG 58/1999 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, prestează cumulat servicii de cazare, alimentaţie publică şi servicii balneare de prevenţie, terapeutice şi/sau de recuperare, autorizate, prin valorificarea terapeutică a factorilor sanogeni naturali şi agenţi fizici terapeutici, în cadrul bazelor de tratament medico-balnear autorizate de autoritatea administraţiei publice centrale din domeniul sănătăţii.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Continuă greva în învățământ. „Guvernul nu a rezolvat cerința esențială”

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu...
spot_img

Știri pe același subiect