Celebra fântână arteziană din centrul sensului giratoriu din Piața Aurel Vlaicu va fi înlocuită de o construcție mult mai complexă, potrivită cu statutul orașului și cu vremurile în care trăim. Primăria a demarat proiectul de modernizare a fântănii, pentru o sumă estimată la aproximativ 150.000 de euro.
Fântâna arteziană de la intersecția străzilor Calea Dumbrăvii și bulevardul Mihai Viteazul va fi demolată, după cum au stabilit experții care au analizat structura fântânii actuale, reparată ultima dată în urmă cu 12 ani.
În locul ei va fi construită o fântână modernă, mai mare, cu un diamteru de 16 metri, care va avea două bazine concentrice. Între cele două bazine va exista o diferență de nivel, astfel că, prin forme decupate va curge apa în cascade. În bazinul mare, de la partea inferioară, vor fi amplasate plante în alveole special create. În bazinul mic va fi refăcută „păpădia”, adica o fântână arteziană în formă de sferă, care va fi alimentată de două pompe submersibile cu un debit de 90 mc/h și o presiune de 1,5 bar. În jurul acesteia vor fi opt jeturi parabolice cu flanșe care permit reglarea înclinației alimentate de două pompe submersibile cu un debit de 38 mc/h. În bazinul mare vor exista de asemenea 15 duze cu efect de ceață, care vor fi amplasate în alveolele din bazinul mare.
De asemenea, fântâna va fi iluminată cu jocuri de lumini ce vor însoți jeturile de apă, cu ajutorul becurilor LED.
“Dacă ne gândim la împrejurimile fântânii, Calea Dumbrăvii va primi o funcționalitate și un aspect îmbunătățit, Stadionul Municipal va fi și acesta modernizat și pregătim culoarul de mobilitate de pe bulevardul Mihai Viteazu. Fântâna arteziană din Piața Aurel Vlaicu este unul dintre detaliile care vor face diferența în aspectul zonei. În plus, vorbim de o construcție din anul 2004, care are nevoie de modernizare pentru îmbunătățirea funcționalității și a aspectului.” a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, referitor la noul proiect.
Conform proiectului supus aprobării consilierilor locali, construcţia va fi realizată din beton armat cu rezistenţă superioară la îngheţ-dezgheţ, precum şi la agresivitate chimică. Bazinele de apă vor fi hidroizolate pentru a asigura protecţia contra exfiltraţiilor. Protecţia contra infiltraţiilor de apă din teren va fi asigurată prin hidroizolarea cuvei bazinului inferior şi a căminului tehnic. Peste hidroizolaţie se va aplica în interior, vopsea specială epoxidică.
Potrivit primăriei, costurile necesare unei eventuale reparații a actualei fântâni ar fi echivalente cu cele necesare construirii unei fântâni de la zero.
Prețul la care a fost estimată întreaga lucrare este de 675.696 de lei, din care 391.960 sunt costurile pentru construcții – montaj.