Judecătorul Nicolae – Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat miercuri la Sibiu că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (publicat în 20 aprilie) este ,,un raport bun, un raport pozitiv”. Dumbravă a ales Sibiul pentru a susţine conferinţa de presă în care a comentat rezultatele raportului european privind sistemul judiciar, pentru că ,,Fiecare oraş în parte poate fi centrul ţării, nu doar Bucureşti este sursă de informaţii. Cred că şi Sibiul merită o astfel de şansă”, a explicat Dumbravă. El a prezentant punctul de vedere oficial al CSM, care a evidenţiat elementele pozitive din raport, dar şi cele critice. Comisia Europeană a criticat, printre altele, lipsa progreselor în remedierea dezechilibrelor din sistemul judiciar sub aspectul alocării resurselor umane. Confiscarea averilor dobândite ilicit şi cazurile de mare corupţie, au fost de asemenea puncte de critică pe agenda Comisiei Europene.
Comisia a subliniat necesitatea creşterii responsabilităţii sistemului judiciar şi rolul Inspecţiei Judiciare în privinţa cercetării eventualelor abateri disciplinare în cazul trenării judecării cauzelor de mare corupţie. în acest context, Dumbravă a explicat că 15 judecători şi procurori au fost trimişi în judecată în România în 2010, unul fiind prim-procurorul de la Sibiu, Florin Apostu. Doar 3 cazuri au fost însă soluţionate definitiv până acum. Cazul Apostu este printre cele încă aflate în judecată, cu recurs. După aflarea concluziilor raportului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că CSM este una dintre instituţiile ,,neconvingătoare”. Dumbravă nu a dorit să comenteze afirmaţia preşedintelui.
Marcel Rusu preocupat de resursele umane şi materiale
,,Am înţeles de la domnul preşedinte al CSM că se mai discută soarta instanţei din Agnita. Am înţeles că va fi reluată discuţia”, a declarat preşedintele Tribunalului Sibiu, Marcel Rusu. El a amintit că Ministerul sprijină lucrările de reabilitare de la clădirile din Sibiu şi Mediaş. Sediul din Sălişte este aproape finalizat. ,,Judecătorii din Sibiu participă activ la sesiuni de formare. Cei de pe civil, contencios, comercial au parcurs deja noul cod şi sunt ancoraţi în realitate”, a declarat Rusu. El a anunţat că în urma reorganizării instanţelor este posibil ca Sibiului să i se mai aloce un judecător. La ora actuală instanţa de la Sibiu are 23 de judecători care în 2010 au judecat peste 19.000 de dosare.
Călin Blaga