Amplul proiect de transformare a „muntelui” de deșeuri din cartierul sibian Tilișca într-un parc verde, pe 5 hectare, s-a lovit în acest an de o nouă serie de probleme tehnice cauzate de apele pluviale care au pătruns la baza acestei grămezi uriașe de moloz adunat de-a lungul anilor. Acum, Primăria Sibiu derulează o nouă licitație, pentru ca întreg contractul de consolidare să fie conform legislației UE, având în vedere că vorbim despre o finanțare europeană.
O licitație care are ca obiect „Lucrări suplimentare sistematizare versant N-V la obiectivul «Crearea unui parc in zona cartierului Tilisca»” a fost lansată de Primăria Sibiu și ea are ca scop continuarea lucrărilor începute deja. Proiectul a trecut prin mai multe modificări, atât în faza de proiectare, cât și în cea de execuție, iar licitația este inevitabilă, deoarece vorbim despre un proiect cu fonduri europene. Teoretic, constructorul Total NSA se află deja pe teren, fiind titularul contractului de execuție pentru acest proiect. Este de așteptat că aceeași companie să primească și contractul de consolidare.
Prețul acestui proiect a fost modificat pentru prima dată în 2021, după ce au fost amânate atât data la care s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, cât și termenul de finalizare. Au fost și unele discuții despre plățile efectuate, fiind solicitată plata către Hentza Business, firma de proiectare care a făcut nu doar studiul de fezabilitate, ci și proiectarea parcului. Apoi s-au făcut unele modificări, care „aduc funcționalități suplimentare parcului”, aici apărând evident noi costuri. După care alte funcționalități au fost eliminate din proiect, din cauza apei care s-a infiltrat la baza muntelui de moloz, în acest an.
Ultima actualizare a indicatorilor tehnico-economici ai acestui proiect a ridicat costul total estimat cu circa 4 milioane de lei, din care aproximativ jumătate reprezintă activitățile de construcții-montaj pentru noi lucrări de stabilizare.
De unde costurile suplimentare? În această primăvară, constructorul a venit cu o solicitare neașteptată. Pe locul pe care au început deja lucrările de amenajare au fost depistate „situații care au impus efectuarea unui studiu geotehnic suplimentar și a unei expertize tehnice”. În urma acestor noi expertize a apărut „necesitatea realizării unor lucrări suplimentare de terasamente pentru stabilizarea terenului”.

În timpul excavațiilor la versantul nordic și turnării fundației de beton, pentru „dealul” ce va fi inclus în parc, s-au înregistrat ploi consistente. Apa de ploaie s-a infiltrat și „s-a cantonat” la baza dealului de moloz. „S-au observat cedări de versant prin apariția fisurilor și ulterior alunecarea terenului. S-a recomandat întreruperea lucrărilor, elaborarea unui nou studiu geotehnic și a unei expertize pentru stabilitatea versantului”, au susținut specialiștii din primărie. În consecință, s-a realizat studiul care a stabilit că în substratul umpluturii se află apă, care nu exista la studiile geotehnice realizate anterior. Expertiza tehnică solicitată suplimentar a stabilit că este necesară o sistematizare a versantului nordic-vestic „cu o pantă 1V:2H” care să oprească alunecarea acestui versant.
Printre consecințele acestei intervenții, care vor diminua suprafața dealului, se numără și anularea a două puncte de belvedere suspendate, prevăzute în proiect.
Potrivit caietului de sarcini pentru noua intervenție, este vorba despre o lună de lucrări, iar prețul estimat se ridică la 1,6 milioane de lei.
Proiectul Parcului Tilișca prevede o serie de funcțiuni și dotări care vor face din acest parc un spațiu de relaxare mult mai complex decât este parcul Sub Arini:
– zonă de promenadă spre strada Săcel;
˗ alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice;
˗ zonă verde cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului si plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”;
˗ crearea unei fântâni arteziene;
˗ crearea si dotarea zonei destinate locurilor de joaca pentru copii;
˗ crearea si dotarea unei zone de fitness în aer liber;
˗ amenajare si dotare zona minitiroliană;
˗ crearea și dotarea unui teren de sport multifuncțional;
˗ amenajarea și dotarea unui teren de minigolf;
˗ instalare rețea Wi-FI;
˗ instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect;
˗ lucrări de modernizare a străzii Preot Bacca pe tronsonul cuprins între strada Islazului si strada Săcel inclusiv crearea rețelelor de apă și canalizare (inclusiv pluvială) din corpul acesteia și iluminatul stradal.
Termenul inițial de finalizare, conform contractului, era de 15 luni de la semnarea ordinului, ceea ce înseamnă că în acest an ar fi trebuit ca parcul să fie gata. Având în vedere noua licitație, care are termen de evaluare luna decembrie a acestui an, întreg proiectul se amână cu aproximativ un an, astfel că sperăm că anul 2023 ar putea să însemne predarea acestuia.
Parcul Tilișca se va întinde pe o suprafață de peste 6 hectare într-o zonă în care sibienii și-au aruncat deșeurile și molozul rezultat din demolări, timp de zeci de ani. Parcul va avea acces din străzile Săcel și Preot Bacca. Parcul se va învecina cu celălalt proiect al Primăriei Sibiu, cel care include și un Aqua Park, aflat însă abia în stadiul de PUZ în curs de aprobare.